Burgers moeten gegevens die de overheid over hen heeft opgeslagen met andere partijen buiten de overheid kunnen delen, zo heeft staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken aan de Tweede Kamer laten weten. Het plan is onderdeel van het plan "Regie op gegevens", dat burgers grip en zicht op hun persoonlijke gegevens bij de overheid moet geven.
Knops onderscheidt drie vormen van regie. Zo moeten burgers hun gegevens die bij de overheid zijn opgeslagen met dienstverleners buiten de overheid kunnen delen, zoals een zorgverlener, woningcorporatie of schuldhulpverlener. "Omdat die gegevens digitaal en betrouwbaar zijn, kunnen deze hun dienstverlening beter, sneller en persoonlijker maken. Ook wordt onnodige papieren rompslomp vermeden", aldus de staatssecretaris.
De tweede vorm betreft het weigeren om gegevens te verstrekken die binnen de overheid al beschikbaar zijn. Dit moet het hergebruik van gegevens bevorderen. Het principe van verplicht gebruik en eenmalige verstrekking is nu al van toepassing op de zogenaamde authentieke gegevens uit de basisregistraties en is wettelijk verankerd voor elk van de basisregistraties afzonderlijk. Burgers zouden hier niet bekend mee zijn en ook niet actief op worden gewezen.
Als laatste moeten burgers hun eigen gegevens kunnen inzien en controleren, kunnen inzien welke gegevens worden en zijn uitgewisseld, en de gegevens kunnen corrigeren. "Een burger moet een gegeven niet alleen kunnen laten wijzigen, maar de gevolgen van een fout gegeven moeten ook sneller worden hersteld. We doen daarvoor een proef met een speciaal team voor het oplossen van problemen die meerdere overheidsorganisaties raken, en daardoor nu vaak te lang duren", stelt Knops.
Het delen van gegevens met organisaties buiten de overheid is een nieuwe ontwikkeling, zo laat de staatssecretaris weten, die tevens opmerkt dat de overheid het delen van gegevens actief zal stimuleren. "Het delen van gegevens biedt nieuwe kansen, maar brengt ook nieuwe risico's. Wie zijn gegevens deelt kan niet altijd overzien wat er daarna met die gegevens gebeurt. Gegevens kunnen zo makkelijk in verkeerde handen komen, met alle gevolgen van dien", erkent de staatssecretaris.
Een ander risico is dat er meer gegevens worden gedeeld dan nodig is en op grond van de privacywetgeving is toegestaan. Daarnaast bestaat het risico dat burgers zich gedwongen kunnen voelen om hun gegevens te delen omdat ze afhankelijk zijn van die organisatie, zoals een verhuurder of schuldhulpverlener. Om dit tegen te gaan zal de overheid "spelregels" opstellen waar organisaties waar de burger zijn gegevens mee deelt aan moeten voldoen. Deze spelregels worden in de Wet digitale overheid vastgelegd.
Om het delen van gegevens te realiseren vinden er op dit moment al verschillende proeven plaats of zullen die nog worden uitgerold. Volgend jaar moet het kader waar toepassingen voor het delen van gegevens aan moeten voldoen juridisch zijn verankerd.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.