TNO heeft een voorspellend computermodel ontwikkeld dat politie en justitie moet helpen bij het vinden van veroordeelde personen die hun straf nog moeten uitzitten. Het systeem heet Siringo en maakt gebruik van allerlei data zoals GBA-gegevens en informatie uit allerlei politiesystemen.
Siringo is gebaseerd op het door TNO ontwikkelde computermodel QUIN. "Mensen zijn gewoontedieren. Dus je kan ervan uitgaan dat iemand die nog een straf moet uitzitten, voor bepaalde opties kiest zoals onderduiken bij een familielid. QUIN kijkt welke opties de meest waarschijnlijk zijn en waar politie en justitie in de opsporing het beste op kunnen inzetten. Bijvoorbeeld op een telefoontap van diens moeder rondom haar verjaardag", zegt Selmar Smit, onderzoeker bij TNO op het gebied van artificial intelligence en de bedenker van QUIN.
Het computermodel is gevoed met allerlei oude, opgeloste zaken. Siringo vergelijkt informatie over nieuwe zaken met die oude zaken. De software prioriteert zaken onder andere op woonsituatie, vergelijkbare antecedenten en familieleden. Het systeem moet helpen bij het vinden van "onvindbaren". Nederland telt 11.000 mensen die nog een gevangenisstraf hebben uitstaan. Bij zo'n 800 mensen gaat het om een gevangenisstraf van meer dan 120 dagen.
De software kan niet alleen nieuwe en oude onderzoeken vergelijken, het is ook in staat om "real-life" te bepalen waar een voortvluchtige ongeveer zit. Ook hierbij maakt het systeem gebruik van oude zaken. Volgens Smit is het dan ook belangrijk dat alles goed wordt gelogd, zodat er veel informatie aan het systeem kan worden toegevoegd. Dit moet weer helpen bij toekomstige zoektochten. De software wordt voor opsporingsinstanties verder getest. Zo wordt het van meer oude zaken voorzien. Dat moet de voorspellingen nauwkeuriger maken, aldus InZicht, een magazine van het Openbaar Ministerie.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.