Particuliere beveiligers zonder opsporingsbevoegdheid bekijken camerabeelden voor politie, zo heeft minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid laten weten. De minister reageerde op Kamervragen van D66 over een videoplatform dat beelden van bodycams, gemeentelijke bewakingscamera’s, Rijkswaterstaat, NS-stations, helikopters en drones kan koppelen, zodat politie een "totaalbeeld" krijgt.
Het platform werd onlangs tijdens de Vierdaagsefeesten in Nijmegen ingezet. De minister stelt dat het ingezette platform geen geautomatiseerd ict-systeem is, maar een "zorgvuldig samengesteld proces". De beelden zijn niet aan elkaar gekoppeld, maar de beeldschermen zijn naast elkaar geplaatst, zodat een beter beeld van de openbare ruimte ontstond. Het ging daarbij om beelden van camera's, alsmede van de NS, Rijkswaterstaat en bodycams.
Grapperhaus laat weten dat politie voor het bekijken van beelden in de regionale toezichtruimte in Nijmegen soms gebruikmaakt van externe ingehuurde krachten, die werkzaam zijn bij de stichting Regionaal Toezicht Ruimte (RTR-NL). Deze krachten beschikken niet over een opsporingsbevoegdheid. De stichting is volgens de minister bevoegd om politiegegevens te verwerken. In het geval van het systeem dat bij de Vierdaagse werd gebruikt verklaart Grapperhaus dat alleen politiemedewerkers werden ingezet.
Dat neemt niet weg dat de politie wel met externe observanten werkt. D66-Kamerleden Den Boer en Verhoeven vroegen de minister dan ook of hij het onwenselijk vindt dat door deze werkwijze binnenkomende beelden door burgers zonder opsporingsbevoegdheid worden beoordeeld en dat dit het risico op bijvoorbeeld etnisch profileren, discriminatie en privacyschending vergroot?
"Het is niet ongebruikelijk dat camerabeelden door camera-observanten zonder opsporingsbevoegdheid, onder operationele regie van de politie, worden uitgekeken. Al in de nulmeting cameratoezicht op openbare plaatsen uit 2006 staat dat in 11 procent van de onderzochte gemeentes de beelden worden uitgekeken door particuliere beveiligers. Vijf jaar later was dat zo bij 16 procent van de onderzochte gemeentes", antwoordt de minister.
Wanneer er met observanten wordt gewerkt is het een politiemedewerker die aan de hand van de beelden bepaalt of de politie in actie moet komen. Wat betreft de particuliere beveiligers in de regionale toezichtruimte in Nijmegen beschikken die over een een beveiligingsdiploma en zijn voorzien van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Daarnaast worden ze door politiemedewerkers geïnstrueerd en begeleid, schrijft Grapperhaus in zijn antwoord.
Verhoeven en Den Boer vroegen de minister ook of deze werkwijze aan de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) voldoet en of de Autoriteit Persoonsgegevens zich hierover zou willen buigen. Daarop antwoordt de minister dat de verwerking van camerabeelden onder het regime van de Wet politiegegevens plaatsvindt en dat de privacytoezichthouder bekend is met de inzet van extern ingehuurde camera-observanten door de politie.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.