Uitkeringsinstantie UWV moet een werkneemster 250 euro betalen omdat het onterecht informatie over haar burn-out met haar nieuwe werkgever deelde. Hierdoor heeft de instantie de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) overtreden, aldus de rechter in het vonnis.
De vrouw was sinds 2012 werkzaam bij een werkgever, maar raakte daar door een burn-out arbeidsongeschikt. Op 13 november 2017 ontving de vrouw een brief van het UWV dat ze al bijna een jaar ziek is. In het geval ze is hersteld of volledig aan het werk is hoeft ze zich niet bij het UWV beter te melden. Een dag later op 14 november 2017 gaat de vrouw bij een nieuwe werkgever aan de slag. Het UWV stuurt deze nieuwe werkgever op 10 september 2018 een brief dat de vrouw al anderhalf jaar ziek is en een WIA-uitkering kan aanvragen.
De nieuwe werkgever wist niet dat de vrouw bij de vorige werkgever ziek was geweest en vroeg haar om opheldering. De vrouw liet het UWV weten dat het hiermee de AVG had overtreden en eiste een schadevergoeding van 500 euro. De uitkeringsinstantie erkende dat het de privacywet inderdaad had overtreden. De attenderingsbrief voor een eventuele WIA-uitkering was naar de verkeerde werkgever gezonden. Er was daarnaast geen standaardcontrole uitgevoerd. Het datalek werd door het UWV bij de Autoriteit Persoonsgegevens gemeld.
Volgens het UWV had de werkneemster geen schade geleden door dit datalek. Ondanks dat de nieuwe werkgever ten onrechte wist over de eerdere burn-out, verlengde die toch haar arbeidsovereenkomst. De rechter stelt dat eerdere ziekte geen reden mag zijn om een overeenkomst niet te verlengen, maar dat dit niet betekent dat een werkgever dat niet zal doen.
"Het is daarom begrijpelijk dat de werkneemster door de mededeling van het UWV vreesde dat haar contract niet werd verlengd. Bovendien heeft de werkneemster blijvende schade geleden omdat derden tegen haar wil op de hoogte zijn gekomen van haar ziekte. Daarom krijgt zij de schadevergoeding", aldus de rechter. Naast de schadevergoeding van 250 euro moet het UWV ook de proceskosten betalen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.