Opnieuw is er een Amerikaanse stad die het gebruik van gezichtsherkenningstechnologie door de overheid heeft verboden. Berkeley volgt daarmee in de voetsporen van San Francisco, Oakland en Somerville die het gebruik al eerder verboden. Het stadsbestuur stemde unaniem voor het verbod.
Het voorstel was afkomstig van gemeenteraadslid Kate Harrison (pdf). Ze stelde dat gezichtsherkenningstechnologie het proces van doorzoeken, in beslag nemen en analyseren automatiseert, terwijl dat voorheen aan regels van de grondwet was gebonden en door mensen werd gecontroleerd. Vanwege de "sleepnetnatuur" van gezichtsherkenningstechnologie kan de overheid volgens Harrison niet voorkomen dat het alleen op specifieke personen wordt toegepast.
"De automatisering van surveillance is een fundamentele ondermijning van de vrijheid van de gemeenschap", aldus Harrison, die verder opmerkte dat de technologie ten opzichte van gerichte surveillance zeer ineffectief is gebleken. Door het verbod mag de gemeente niet meer in gezichtsherkenningstechnologie investeren. Daarnaast voldoet de verordening volgens het gemeenteraadslid aan het doel van de stad door het gebruik van co2-intensieve computerberekeningen voor het verwerken van grote hoeveelheden gezichtsherkenningsdata te voorkomen.
De Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF is blij met de beslissing en spreekt van een overwinning. "Het verbod van Berkeley op gezichtsherkenning is een belangrijke stap in het beperken van het gebruik van biometrische surveillance door de overheid", aldus de organisatie.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.