De zorgen die minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid over encryptie heeft zijn niet in strijd met het kabinetsstandpunt over encryptie, zo heeft de bewindsman op Kamervragen van D66 laten weten. De minister maakte vorige maand bekend dat hij de zorgen begrijpt van zijn Amerikaanse collega William Barr over het plan van Facebook om end-to-end-encryptie uit te rollen.
De Amerikaanse, Britse en Australische overheid stuurden Facebook ook een open brief waarin werd gevraagd om de berichtendiensten van het sociale netwerk niet van end-to-end-encryptie te voorzien. Dit zou het opsporen en vervolgen van criminelen lastiger maken, aldus de autoriteiten. Grapperhaus stelde die zorgen "heel terecht" te vinden.
In 2016 kwam het kabinet met een standpunt over encryptie, dat het op dit moment geen 'beperkende wettelijke maatregelen' wil nemen ten aanzien van de ontwikkeling, de beschikbaarheid en het gebruik van encryptie binnen Nederland. D66-Kamerlid Kees Verhoeven vroeg de minister of zijn zorgen niet in strijd met het kabinetsstandpunt zijn.
"Mijn zorgen zijn niet in strijd met het kabinetsstandpunt uit 2016. In het kabinetsstandpunt wordt onder meer gemeld dat encryptie het (tijdig) verkrijgen van inzicht in de communicatie ten behoeve van de bescherming van de nationale veiligheid en de opsporing van strafbare feiten bemoeilijkt, vertraagt of onmogelijk maakt. Dit geldt bijvoorbeeld voor de opsporing naar het vervaardigen, verspreiden of bezitten van kinderporno, zware criminaliteit en terrorisme", antwoordt de minister.
Grapperhaus zegt vervolgens het belang van encryptie voor "de veilige communicatie tussen burger, bedrijf en overheid, de bescherming van de persoonlijke levenssfeer en de toegevoegde waarde voor de digitale economie in Nederland" te onderschrijven."Ik streef daarom naar oplossingen die binnen de kaders van het kabinetsstandpunt recht doen aan de belangen van de opsporing en de nationale veiligheid. Daarvoor is samenwerking en overleg met publieke en private belanghebbenden noodzakelijk."
De minister gaat volgende maand naar Washington om de kwestie te bespreken en zal ook met internetbedrijven in overleg gaan. Verhoeven vroeg of Grapperhaus het kabinetsstandpunt zal uitdragen. Iets dat de minister zegt te zullen doen. "Ik zal de diverse betrokken belangen en de conclusie uit het kabinetsstandpunt dat het niet wenselijk is om beperkende wettelijke maatregelen te nemen ten aanzien van de ontwikkeling, de beschikbaarheid en het gebruik van encryptie binnen Nederland onder de aandacht brengen."
Nadat Grapperhaus zijn zorgen uitte en de Kamervragen van D66 verschenen maakte de minister begin deze maand bekend dat justitie toegang tot versleutelde chatberichten van diensten zoals WhatsApp en Telegram moet kunnen krijgen. Daarmee keert de minister zich tegen end-to-endencryptie, waarbij de inhoud van een bericht alleen door de ontvanger en afzender zijn in te zien.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.