End-to-endencryptie is zowel een vloek als een zegen bij het vervolgen van criminelen, zo heeft minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid laten weten tijdens een lezing aan het Center for Strategic and International Studies (CSIS) in Washington D.C. (video).
De keynote van de minister had het thema "Global Partnerships to Combat Cybercrime & the Challenge of Going Dark". De term "Going Dark" is door Amerikaanse autoriteiten bedacht om aan te geven dat ze geen toegang tot versleutelde data kunnen krijgen. In zijn keynote stelde Grapperhaus dat het Going Dark-fenomeen een uitdaging voor opsporingsdiensten is.
"In Europa en de Verenigde Staten hebben we dezelfde discussie over het gebruik van end-to-endencryptie door platformen zoals Facebook, Instagram, WhatsApp en andere", aldus de minister. Volgens Grapperhaus vindt iedereen dat slachtoffers van online kindermisbruik moeten worden beschermd, maar is iedereen ook van mening dat we een recht op privacy en databescherming hebben.
"Iedereen is het erover eens dat we cyberveilig moeten zijn. End-to-endencryptie is zowel een zegen als een vloek bij het vervolgen van criminelen", merkte de minister op. Grapperhaus stelde dat veel techplatformen end-to-endencryptie hebben uitgerold of van plan zijn dit te doen. "En hoewel ik het eens ben met mensen dat end-to-endencryptie een belangrijke feature voor het beschermen van privacy is, zie ik ook dat onze opsporingsdiensten worstelen met hoe criminelen van dit privacyschild profiteren."
De minister stelde vervolgens dat er een "gebalanceerde aanpak" moet worden gevonden om slachtoffers te beschermen en privacy te respecteren. Grapperhaus wil dan ook het gesprek met de techplatformen voortzetten. Ook liet hij weten dat hij het eens is met de Amerikaanse minister van Justitie William Barr dat techbedrijven hun verantwoordelijkheid moeten nemen om het internet een veilige plek te houden.
Verschillende experts hebben in het verleden aangegeven dat encryptie geen probleem voor opsporingsdiensten is. Zo stelden onderzoekers van de Universiteit van Harvard juist dat encryptie politie helemaal niet in het donker houdt. En vorig jaar liet beveiligingsexpert Bruce Schneier het volgende over de term weten: "Going dark is een marketingterm voor een FBI-verhaal dat encryptie het onmogelijk maakt voor de FBI om misdrijven op te lossen. Het is eigenlijk propaganda en heeft weinig overeenkomst met de werkelijkheid. Zoals we keer op keer zien is encryptie geen belemmering voor politie."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.