Door Anoniem: Door Erik van Straten: @Aduhna: Anoniem van 09-12-2020, 18:09 begrijpt de problemen niet. Om te beginnen is het in niemands belang dat ik bewijs dat ik ik ben, maar is het, zeker in dit geval, in mijn belang dat niemand anders dan ik kan bewijzen dat zhij ik is.
Dat probleem ligt niet bij jou maar bij degene die het nodig vindt om jou te identificeren.
Maar
IK ben degene die de grootste risico's loopt. Misschien kleine kans maar zeker een enorme impact!
Door Anoniem: En in dit geval (identificatie voor de wet) komt daar dan nog bij welke eisen die wet stelt.
Wetten, vooral oudere, zijn niet per definitie goed (meer).
Juist witwassers en andere criminelen die men hiermee tracht op te sporen, worden hierdoor gedwongen identiteitsfraude te plegen, en met de aanpak van steeds meer online banken worden hen de middelen daarvoor in de schoot geworpen.
Dat is iets waar de wetgever geen oog voor lijkt te hebben. Dat is net zo kortzichtig/naïef als denken dat criminelen WhatsApp blijven gebruiken zodra je de makers van WhatsApp hebt gedwongen een encryptie-backdoor in te bouwen.
Door Anoniem: Als iemand het voor zijn eigen bedrijf goede genoeg vindt om jou te identificeren dmv een copietje paspoort of zelfs enkel een BSN oid, dan is dat voor hun eigen risico.
Hooguit in theorie, in de praktijk liggen de grootste risico's bij hun klanten. Lees mijn vorige bijdrage nog eens en dan helemaal, en beargumenteer waarom dat in de praktijk niet zo zou zijn.
Door Anoniem: Dat is mede wat ik bedoel met de IT'ers blik: IT'ers denken vaak dat ze alles snappen van bedrijfs(economische) processen en daar een goed/fout IT beeld aan kunnen hangen, maar dat is dus niet zo.
"Toevallig" ben ik niet alleen een (vooral voormalig) IT-er; ik hou mij professioneel ook bezig met risicoanalyses. Ik begrijp dus
dondersgoed welke afwegingen bedrijven/organisaties als ICSCards maken. Daarbij houden zij enerzijds rekening met de kosten en de wensen van hun aandeelhouders, en anderzijds hooguit met de risico's die zij
zelf lopen (reputatieschade, boetes van de AP, af en toe een gevalletje schadeloosstelling en een enkele klant die wegloopt),
maar niet met MIJN risico's. Waarom zouden ze? Ze zijn immers geen charitatieve instelling. En dit proces heeft
helemaal niets met IT te maken.
Door Anoniem: Zo'n app ter identificatie is overigens heel wat anders dan "het sturen van een paar bestanden". Het is juist het management van die hele app data wat dit anders maakt dan het mailen van een paar bestanden, daarom heb je er ook een telefoon met app voor nodig in plaats van dat je dit gewoon vanaf je PC met een fotobewerkings programma en mail kunt sturen.
Al voegt die app een timestamp toe aan de gegevens en zet over het geheel een digitale handtekening:
IK zou
de input van die app kunnen vervalsen. En als ik dat kan, kunnen cybercriminelen dat ook. En, in tegenstelling tot bijv. digitale certificaten en PGP keys, kun je deze vorm van "authenticatie" niet eens revoken. Of, zoals bij een shared secret -zoals een wachtwoord- (als deze in verkeerde handen gevallen is of zou kunnen zijn), dat shared secret aan beide zijden wijzigen. Dit zuigt.
Waarom denk je dat een paspoort allemaal echtheidskenmerken bevat die je -en dat is opzettelijk zo gemaakt-
niet eenvoudig kunt kopiëren? Zo'n identiteitsbewijs is niet gemaakt om geheim te blijven, je moet dit aan allerlei mensen kunnen tonen (vorige week moest ik dat nog in een ziekenhuis). De bedoeling daarbij is dat zo iemand checkt dat het paspoort geen vervalsing is zodat zij de rekening niet naar andere persoon sturen. Het is dus, indirect, in
MIJN belang dat zij dit zorgvuldig controleren. Niet zodat zij zeker weten dat ik ik ben, maar dat er niet
iemand anders voor de balie staat met een vervalst paspoort met mijn gegevens - en de pasfoto van die persoon bovenop die van mij geplakt.
Als je niet vanuit het perspectief van kwaadwillenden kunt of wilt denken (en niet zit te trollen), vraag ik me ernstig af wat je doet op een site als security.nl.