Door Erik van Straten:
Ze komen er nu al op terug, uit het (aangepaste) artikel dat je aanhaalt:
Op dit moment ziet het ernaar uit dat, mocht de app op 1 september daadwerkelijk landelijk in gebruik genomen worden, niet iedereen zich zonder klachten kan laten testen, laat een woordvoerder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) weten. Het onderzoek naar een aan de corona-app gekoppelde verruiming van het testbeleid is nog in voorbereiding.
Eerder in
https://www.nu.nl/tech/6064824/ggds-gaan-als-proef-ook-zonder-klachten-testen-na-melding-door-corona-app.html:
Mensen die CoronaMelder gebruiken en via de app een waarschuwing krijgen dat zij risico hebben gelopen op een besmetting, kunnen zich in de proefperiode zeven dagen na dat moment testen op aanwezigheid van het coronavirus, maakte minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) donderdag bekend op de ingelaste persconferentie vanwege het toenemend aantal besmettingen.
Ik begrijp niet waarom je wel in quarantaine zou moeten als je kennelijk te weinig virussen in je keel/neus hebt om getest te kunnen worden. Aan de andere kant zulllen appgebruikers door dit vertragende systeem waarschijnlijk pas vele dagen (tot een week of meer) na het "contact" een melding krijgen dat zij die vele dagen geleden (of een week of meer geleden) dat contact hadden en toen mogelijk besmet zijn. Met het risico dat zij al besmettelijk hebben rondgelopen doordat de waarschuwing te laat kwam.
Ik had al weinig vertrouwen in deze app, maar als gebruikers pas gewaarschuwd worden als zij zelf al besmettelijk rondlopen heeft deze CoronaMelder totaal geen zin. Nb. als ik me niet vergis zijn mensen het meest besmettelijk
anderhalve dag voordat zij symptomen krijgen - als zij al symptomen krijgen.
Ik denk dat je dat anders behoort te lezen. Men dient hier 2 dingen te onderscheiden:
a) je laten testen vanwege de corona app die dit aangeeft, en
b) een breder testbeleid in zijn algemeenheid.
Plannen voor b) (je ook kunnen laten testen zonder dat je klachten hebt e.d.) waren er al.
Maar vermoedelijk denkt men dat het te druk wordt voor de GGDs als ze per 1 september ook met de app te maken krijgen. Dat is allemaal weer nieuw, bij de GGDs moet men worden ingelicht (training) en het levert ze nieuwe werkzaamheden op.
Vooral in het begin loopt dat vaak nog wat stroef, omdat de routine er nog niet is. (veel in 't boekje kijken "hoe moest het ook alweer" etc.). Dus dit gaat GGDs (in het begin) zeker meer tijd en werk kosten.
Tijd en werk wat dan dus niet meer kan worden besteed aan breder testbeleid in het algemeen.
Ik lees het daarom zo:
GGD-werkzaamheden die voortvloeien uit de app (als deze per 1 september zou worden ingevoerd) krijgen voorrang,
en dan zou het best wel eens kunnen dat de plannen voor breder testbeleid in het algemeen (dus niet vanwege de app)
voorlopig (nog?) even niet door kan gaan.
Niemand van die mensen "die er verstand van hebben" weerlegt mijn argumenten. Het lijkt steeds meer op een geloofsovertuiging.
".....
geloof nu is de zekerheid der dingen, die men hoopt, en het bewijs der dingen, die men niet ziet." (Hebreeën 11:1)"
Zonder hoop kan een mens niets doen, want waarom zou hij...
Echter
hoop geeft kracht en hoop doet leven.
Als jij hier vervolgens op zou zeggen: "maar hoop dan tenminste ergens op dat zinniger is", dan geef ik je geen ongelijk. Maar als het inzicht er niet is, dan is het altijd nog beter om te hopen op iets dat onwaarschijnlijk is,
dan helemaal nergens meer op te hopen. Zoals het spreekwoord ook zegt: "hoop verloren, al verloren".