Door Anoniem: Dat kan een slimme meter zijn, ***of een digitale meter die van een afstand niet kan worden uitgelezen***, maar wel de losse standen kan meten.
Moeilijk he, artikel lezen voor je deze post, met klachten die kant nog wal raken ?
Artikel bevestigt dat slimme meter *NIET* verplicht is;)
Zonnepanelenbezitters moeten zo'n meter hebben als de salderingsregeling afgebouwd wordt, staat in het Wetsvoorstel afbouw salderingsregeling.
Deze wet is letterlijk als voorstel in de 2e kamer gelanceerd omdat stroom erdoor goedkoper zou worden. Goedkoper dan wat lieten ze enrm opvallend in het midden. Zelfs na kamervragen.
Zowel bij analoge als digitale/digitale meters moeten eikingen plaatsvinden van de meters. Monteurs moeten dus altijd langs blijven komen wil je dezelfde meet-nauwkeurigheid van hoeveelheid stroom kunnen vaststellen (netcode verplichting en ook noodzakelijk om technische en accountant verklaring redenenen voor de electriciteit distrubteurs zoals Essent e.d.)
Het punt hierbij is ondermeer dat de stroom voor mensen die dachten in het zonnepanelen stramien "goed" te doen de netbeheer kosten en uitgaven juist omhoog dreven.
Het plaatsen van de slimme meter zoals de minister dat gemakshalve samenvatte, "zal gratis zijn".
Hetgeen natuurlijk ook al onbetrouwbaar was omdat de belasting centen de bekostiging ervan vanuit het ministerie opbracht.
Vervolgens reageerden nogal wat mensen verrast op het afbouwen van de saldering regeling.
Deels logisch, deels verklaarbaar als je niet helemaal op de hoogte was gebracht dat dat er vanaf begin af aan aan zat te komen.
Vervolgens zitten we landelijk bekeken met een instabielere net-balans wanneer stroom opwekking door wind en zon in ongunstige mate de electra-netten van opgewekte stroom voorzien.
Dat het percentage decentraal opgewekte stroom met zon, wind en dergelijke niet hoger dan 4% moest worden heeft de minister wel netjes minstens 1x benadrukt maar dat is vervolgens ruim overschaduwd met politieke dogma's en gekrakeel over hoe nodig het nog kon zijn om per saldo met het percentage duurzaam opgewekte stroom all out te gaan.
Dat overschrijden van het 4% aandeel dreef het geheel voorbij een omslag punt waarvan de consequenties niet goed door nastrevers van meer groene stroom niet of nauwelijks was gerealiseerd of bespreekbaar was.
Daar wilden ze het desgevraagd niet over hebben.
Dat maakt het geheel van al die duurzame plannen natuurlijk niet over het geheel genomen een louter vooruitgang van techniek en millieu, omdat door de ermee toegenomen netverliezen je sowieso al extra veel stroom erbij moet trekken dat millieu winsten automatisch wegvallen.
Er is met de handelswijze door eenzijdig nastreven van meer groene stroom zonder daarbij ook ruim de nadelen / bijkomende consequenties ervan bespreekbaar te maken, ongeacht wat dan ook (hopelijk onbedoeld maar niet onbewust) spijtig genoeg meer voeding gegeven aan de indruk van een onbetrouwbare overheid dan handig is.
Dat valt de minister van paar jaar geleden niet volledig op diens conto te schrijven.
Meerendeels hadden klimaat comissies die stelden "uitgebreid alle kanten van de plannen te zullen onderzoeken" natuurlijk wel veel beter moeten weten.
Idem hadden nastrevers van meer dan 4% groene stroom met een bredere open mindset zich daarover beter kunnen laten voorlichten. In die zin hebben die mensen dat deels - waarschijnlijk ook onbewust of onbedoeld - anders laten gebeuren.
Die onbetrouwbare indruk m.b.t de slimme / digitale meters is dus terecht waar het de voorlichting naar burgers en juiste en complete advisering aan 2e kamerleden betreft.