Door Anoniem: Door Anoniem: (..) Als je er een betaalrekening bij moet nemen - maar de credentials voor de "spaarrekening plus betaalrekening van de ANDERE BANK" thuis laat - is je hack risico erg minimaal.
Dat is helemaal niet onhandig of vervelend - want je was op zoek naar een separate spaarekening , dus je primaire betaalrekening is een andere . Je hebt dan een heel erg slapende betaalrekening bij de "spaarrekening-bank" , en alle credentials daarvoor zijn erg veilig opgeborgen .
Bijna hetzelfde als "alleen een spaarrekening" bij een andere bank .
Klopt. Je betaalt natuurlijk wel de kosten van een (meestal) online betaalrekening - oké, een spaarrekening is ook niet altijd gratis (en je moet er wat voor over hebben).
Maar ik vind een
online bank- resp. betaalrekening onveilig.
Je mag vinden wat je wilt , maar ik denk niet dat je gelijk hebt - dwz, de "veiligheid" van de online bank hangt vrijwel 100% van de veiligheid van jouw credentials en systeem waarmee je werkt.
Als je die heel erg strak gescheiden houdt van je "dagelijks gebruik" hoef je daar echt weinig zorgen over te hebben.
Het voornaamste probleem om je "dagelijks gebruik" net zo goed te doen is precies dat "dagelijks gebruik" - en dan is het een enorm gedoe om weer je ultra password van papier in de cd-geboote computer in te tikken en noem maar op.
Als je denkt aan back-office hacks van de bank zelf - dan denk ik niet dat je als offline _klant_ daarvoor veiliger bent .
Daarom zou ik het nemen van een extra online bankrekening voor spaargebruik alleen de moeite waard vinden wanneer je nooit hoeft in te loggen, dus wanneer de mogelijkheid zou bestaan om je online betaalrekening niet te activeren. Iets wat niet geactiveerd is, is veel safer dan iets wat wel geactiveerd is.
Ik geloof dat iig bestaande klanten bij SNS sparen wel moeten betalen alsof ze (ook) een betaalrekening hebben maar die rekening niet verplicht geactiveerd krijgen .
Ik weet niet of je als nieuwe klant je betaalrekening (weer) kunt laten deactiveren , en rekening bij een andere bank als tegenrekening geven .
Technisch is het natuurlijk uitvoerbaar om deze mogelijkheid aan te bieden, maar ja, banken...
Het gaat ze m.i. er vooral om om geen gratis diensten weg te geven, nu ze feitelijk verlies maken op spaartegoeden.
Misschien dat je met wat zoekwerk ook wel een bank vindt waar je de betaalrekening mag deactiveren (zolang je er maar voor betaald ).
Anyway - als je kijkt naar ongeveer alle particuliere "hacks" mbt tot bankieren hebben die te maken met gestolen/gehackte/verloren credentials, en met oplichting waarbij de eigenaar zelf overboekt alleen met verkeerd doel/bestemming .
Met een spaarrekening bij een separate bank waarvan je credentials NIET makkelijk bij de hand hebt (want erg offline) dek je het risico van gestolen/gehacked/verloren credentials af . Ook al is er een "geactiveerde" betaalrekening bij.
Je andere risicospreiding kan het depositiegarantiestelsel betreffen . Ook trouwens - ook al is je geld "gedekt", het is wel acuut erg hinderlijk als het een aantal weken/maanden bevroren is terwijl de curator de boel aan het uitzoeken is.
Of gewoon als je primaire bank een heel dikke storing zou hebben .
Als je je nog steeds door je "dochter" laat vertellen dat je nu d'r huur moet betalen , en dan zelf het geld van je superveilige spaarekening haalt (of een papieren overschrijving stuurt) heb je nog steeds hetzelfde probleem.
Evenzeer als je je laat overhalen om "vroeg in te stappen in een nieuwe crypto" , een aandeel/ in een stukje "CO2 regenwoud ver weg" , en daarvoor zelf je veilige rekening aanboort .