Zijn er technische oplossingen voor de autoriteiten om toegang tot versleutelde data te krijgen. Daarover heeft de Europese Raad een resolutie opgesteld die over twee weken wordt besproken. De Raadsresolutie Encryptie vormt volgens minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid het startpunt om samen met techbedrijven en andere partijen een onderzoek te doen naar de technische mogelijkheden om toegang tot versleutelde data te krijgen.
De Raadsresolutie Encryptie wordt op 14 december besproken door de Raad Justitie en Binnenlandse Zaken (JBZ). De JBZ-raad bestaat uit de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken van de EU-lidstaten die een aantal keren per jaar vergaderen. De raadsresolutie staat onder andere stil bij de "belemmerende, beperkende werking van versleuteling op de mogelijkheden van bevoegde autoriteiten om de maatschappij en haar burgers veilig te houden", zo stelt Grapperhaus, die toevoegt dat encryptie ook misbruik wordt door criminelen.
Volgens de minister zijn opsporingsdiensten steeds meer afhankelijk van toegang tot digitale gegevens, terwijl versleuteling de toegang tot digitale gegevens uitdagend of praktisch onmogelijk maakt. "Dit raakt de effectiviteit van onder meer de aanpak van terrorisme, georganiseerde misdaad, kindermisbruik en cybercrime", merkt Grapperhaus op.
De raadsresolutie heeft als uitgangspunt dat de bevoegde autoriteiten hun wettelijke taak moeten kunnen uitvoeren, zowel online als offline. Om dit mogelijk te maken wordt er in de EU samen met techbedrijven en andere relevante partijen onderzocht welke technische oplossingen er zijn om effectief inzicht te kunnen verkrijgen in versleutelde data. "Het gaat om een oplossing voor bevoegde autoriteiten waarbij op een gerichte manier toegang moet kunnen worden verkregen, met respect voor fundamentele rechten en data-protectie wetgeving en behoud van cybersecurity", legt de minister uit.
Grapperhaus stelt dat de resolutie past binnen het kabinetsstandpunt over encryptie. In 2016 kwam het kabinet met een standpunt over encryptie, dat het op dit moment geen 'beperkende wettelijke maatregelen' wil nemen ten aanzien van de ontwikkeling, de beschikbaarheid en het gebruik van encryptie binnen Nederland.
"Het kabinetsstandpunt op encryptie van 2016 stelt dat met dienstverleners op zoek kan worden gegaan naar nieuwe oplossingen voor effectieve gegevensverstrekking. Bij de inventarisatie van de Unie wordt gestreefd om binnen de kaders van het kabinetsstandpunt te blijven", maakt de minister duidelijk. "Ik constateer dat met de resolutie geen onomkeerbare stappen worden gezet en de proportionaliteit, noodzakelijkheid, legaliteit en niveau van transparantie van oplossingen wordt later beoordeeld."
Binnen de vaste commissie voor Justitie en Veiligheid van de Tweede Kamer zijn er de nodige vragen over de raadsresolutie. Zo vindt de VVD-fractie dat het sleutelen aan end-to-end encryptie niet zonder gevaren is en serieuze veiligheidsrisico’s met zich meebrengt. De D66-fractie maakt zich zorgen over het verzwakken van encryptie en wil meer informatie over de "technische oplossingen" waarover wordt gesproken.
"Deelt u de mening dat, zodra er een achterdeur bestaat in encryptie, dit niet alleen berichten toegankelijk maakt voor opsporingsdiensten maar ook voor criminelen en inlichtingendiensten van kwaadwillende landen? Deelt u de mening dat encryptie dan zijn nut verliest?", vraagt de D66-fractie aan Grapperhaus.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.