Door Anoniem: Er komt wel wat zorgelijke informatie boven door het graven van de Volkskrant. Van de burgemeester worden we niks wijzer die gaat liever zitten wachten op de politie.
Uit het artikel:
"Bronnen zeggen dat de criminelen toegang kregen via het Remote Desktop Protocol. Daarmee is het mogelijk om van afstand toegang te krijgen tot een andere computer. Ze zouden middels bruteforcen het wachtwoord hebben gekraakt."
Dus men heeft open en bloot RDP aan staan zonder bruteforce detectie of geo/ip-block.....
Dat is niet echt een conclusie die ik zou trekken. Als een journalist brute-force gebruikt, wil dat vaak zeggen dat misbruik van de credentials niet door phishing is gedaan. Iedere andere manier, inclusief credential-stuffing, wordt door een journalist als brute-force gezien. Waarbij credential-stuffing best over enkele dagen of weken plaats heeft kunnen vinden.
Analyse van die aanvallen is dan bijna niet mogelijk. Uit het feit dat over RDP wordt gesproken, meen ik op te kunnen maken dat ze gebruik maken van Microsoft producten. Systemen loggen daarbij zo vaak in (voor iedere directory listing, file access en nog meer) dat je enkele GB's per dag aan data hebt. Als iemand een wachtwoord heeft gewijzigd, heb je enkele uren (en soms dagen) een storm aan foute inlogpogingen, totdat die persoon dat wachtwoord op al zijn devices heeft gewijzigd.
Ik ken gevallen waarbij dat maanden duurt, omdat personeel thuis zit en hun kantoorwerkplekkennog aanstaan en al die tijd met het verkeerde wachtwoord proberen in te loggen.
"De hackers claimen 40Tb aan informatie te bezitten. "
Dan heeft men dus een aardige upload (zelfs met compressie) naar buiten weten te krijgen zonder detectie...
Ik weet niet wat voor een aansluiting de gemeente heeft, maar als je hier enkele weken of maanden de tijd voor hebt, dan is dat kwa bandbreedte niet zo veel.
Ik kan me voorstellen dat een gemeente ook regelmatig grote hoeveelheden data uitwisselt met een centrale database. Of misschien hebben ze wel veel in de cloud staan. Als dat bijvoorbeeld naar een database in de AWS of Microsoft cloud is, kun je ook geen controle doen op vreemde IP adressen. Als aanvaller zou ik bij dezelfde cloud provider mijn dumpsite inrichten om detectie lastiger te maken.
"Digitale specialisten van de politie, die vanaf dinsdag waren ingelicht, konden dagenlang geen toegang krijgen tot de computersystemen. Tot frustratie van de politiemedewerkers wilde de it-leverancier van de gemeente, Switch IT Solutions uit Enschede, hen niet de gebruikersnamen en wachtwoorden verstrekken."
Fijne IT leverancier, je zou verwachten dat de gemeente in een contract of procedure iets over incident response/handling opneemt.
Dit is niet zo onverwacht. Switch heeft ook een taak. Ook zij zullen zich aan de wet moeten houden.
Hoogstwaarschijnlijk zullen juristen eerst hebben willen/moeten onderzoeken wat het betekent voor de privacy van alle inwoners en het personeel van de gemeente (en misschien zelfs Switch) als beheersaccounts worden verstrekt aan derden. Waarschijnlijk zal de politie er eerst naar gevraagd hebben. Dan moet je uitkijken, want dan ben jij verantwoordelijk als er data gelekt wordt. Dan kun je soms beter wachten op een vordering.
Enja, een politieagent kan gefrustreerd raken als hij een vordering moet regelen.
Als er een inbraak in mijn huis is geweest, dan zal ik ook aarzelen om maar gelijk mijn hele sleutelbos te geven. Ik zal zeker overleggen met mijn werkgever en mijn (schoon)ouders. Hun sleutels zitten er ook aan.
Door walmare: Elke gemeente in Nederland is gehackt, daar is geen RDP voor nodig.
Zo lang er een internetverbinding naar buiten mogelijk is kan een crimineel met remote portforwarding naar binnen terwijl de firewall naar binnen toe alle poorten dicht heeft staan.
De enige eis is vanaf een werkplek deze remote portforwarding open zetten. Dat gaat op een windowswerkplek schier eenvoudig via een officemacro of een drive-by incident. Vervolgens kan er met een beperkte bandbreedte van alles worden ge-upload door een ge-encrypte tunnel waar een firewall deep packet inspection niks mee kan. Ondertussen wordt het hele netwerk in kaart gebracht en is het wachten op de kritieke vulnerabilities die elke maand beschikbaar komen en niet direct worden gepatcht. De malware heeft een tijdslot van maar 5 min nodig.
Het faillissement van de windowswerkplek is pijnlijk zichtbaar. Het is niet te onderhouden in de boze buitenwereld.
Ik hoop toch echt dat een gemeente niet een simpel huis-tuin-en-keuken routertje heeft waarbij dit mogelijk is.
Ik weet niet bij wat voor een organisatie jij werkt, maar het is gebruikelijk om bij een organisatie met meer dan een paar mensen professionele routers in te zetten. In dat opzicht vertrouw ik Switch IT wel.
Peter