image

Gevangenisstraffen voor grootschalige oplichting via Marktplaats

donderdag 17 december 2020, 14:07 door Redactie, 3 reacties

De rechtbank Overijssel heeft vijf mannen veroordeeld voor grootschalige oplichting via Marktplaats, waarbij meer dan 350 mensen voor een bedrag van in totaal 325.000 euro werden opgelicht. Volgens de rechtbank is er sprake van een criminele organisatie.

De hoofdverdachte benaderde slachtoffers op Marktplaats en deed zich daarbij voor als koper en verkoper. Om het vertrouwen van slachtoffers te wekken stuurde hij ook foto's van een identiteitskaart en paspoort en gebruikte op WhatsApp een foto met kinderen. De hoofdverdachte wist bij tientallen slachtoffers de inloggevens en transactiecodes voor internetbankieren te ontfutselen. Ook wist hij slachtoffers zover te krijgen om een kopie van hun paspoort of identiteitskaart op te sturen, die vervolgens werden gebruikt voor het maken van nieuwe slachtoffers.

Wanneer verkopers vroegen waarom ze hun inloggegevens moesten afgeven werd er een heel verhaal verzonnen, aldus het Openbaar Ministerie. "De verdachte wist stap voor stap met smoesjes en verhalen vertrouwen te winnen. En als dat niet meer hielp was hij ronduit dreigend." Zo stelde de verdachte dat hij via een zakelijke rekening betaalde en daarom de codes van het slachtoffer nodig had.

Met de verkregen inloggegevens en codes werd er geld van de rekeningen van slachtoffers overgemaakt naar de rekeningen van katvangers. De rechter veroordeelde de hoofdverdachte tot een gevangenisstraf van veertig maanden en twee weken, waarvan tien maanden voorwaardelijk. Tevens moet de man 175.000 euro betalen die hij met de oplichtingspraktijken verdiende.

Door zijn handelen heeft de verdachte niet alleen op grove wijze het vertrouwen geschaad dat slachtoffers in hem als koper of verkoper hadden, maar ook het vertrouwen van mensen in websites zoals Marktplaats waar zij elkaar digitaal ontmoeten om zaken te doen, aldus de rechter, die toevoegde dat digitale oplichtingspraktijken bovendien tot gevolg hebben dat mensen minder vertrouwen hebben in elektronisch bankieren.

Twee 27-jarige verdachten werden door de rechter veroordeeld tot een gevangenisstraf van dertien maanden en twee weken. De vierde verdachte, een 23-jarige man, kreeg een taakstraf en een celstraf van zes maanden opgelegd waarvan 72 dagen voorwaardelijk. Als laatste werd een 25-jarige man wegens witwassen veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie weken.

Reacties (3)
17-12-2020, 14:12 door Anoniem
Niet misselijk. Met een celstraf van een half jaar of meer kan je ervan uitgaan dat iemand zijn inkomen en huis verliest. Gecombineerd met het brandmerk dat je daarna draagt is weer opkrabbelen ook niet eenvoudig. Mensen vinden een jaar vaak weinig lijken, maar je leven is nooit meer hetzelfde. Niet onterecht, overigens. Je hebt anderen een hoop ellende toegebracht.
17-12-2020, 18:25 door Anoniem
Feit blijft natuurlijk... dat het onzin is om je inlog codes af te geven. Ongeacht waarom.

Dus tsja... wat de heren deden was niet netjes. Maar erin trappen is ook dom.
21-12-2020, 11:59 door Anoniem
Door Anoniem: Feit blijft natuurlijk... dat het onzin is om je inlog codes af te geven. Ongeacht waarom.

Dus tsja... wat de heren deden was niet netjes. Maar erin trappen is ook dom.


Deze opmerkingen over domheid etc. kennen we al jaren.
Natuurlijk, opletten moet altijd maar voor sommigen is dat niet eenvoudig. Als jouw ouder of opa/oma een keer aan de beurt is (ik hoop dat dit niet gebeurt), begrijp je wellicht wat ik bedoel.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.