Door Anoniem: Door Anoniem: En weer downplayen met de opmerking 'GGD GHOR merkt op dat er nog geen bewijzen zijn gevonden dat er gegevens daadwerkelijk zijn verkocht of verhandeld'
Als je zelf niet je zaakjes op orde hebt, dan moet je zeker niet dit soort uitspraken doen. Dit is een indicatie dat er nog veel mis is. Want dat het 4 maand duurt om er achter te komen dat de data gelekt is (inclusief waarschuwingen van intern), hoe kun je dan nu al zeggen dat er niets verkocht is...
En criminelen weten ook wel, dat je 6 - 12 maand moet wachten voor het ten gelde maken van deze data. Want dan is men deze lek alweer vergeten... En kun je dus rustig misbruik van de data maken.
TheYOSH
Dat hoort toch bij je onderzoek slimme. Je moet weten wat gelekt is en je moet weten wat misbruikt wordt, dat 2de is dus nog niet bekend en dus klopt het gewoon wat de GGD zegt, je trekt het gewoon uit context.Ik snap overigens je punt prima, alleen je trekt hier hun statement uit context.
Ik reageer even als meelezer.
Ik denk dat volledig onderzoek belangrijker is dan slim onderzoek.
Niet alleen omdat we moeten aanvoelen dat dit niet hetzelfde is als even tactisch in over-uren een misgelopen marketing-project intern analyseren om er lering uit te trekken.
Het gaat hier om zeer gevoelige data van derden.
Gevoelige data met een veel breder belang dan bijvoorbeeld zoiets als wat een belangrijk marketing-project met zich mee zou brengen.
Waar ook nog eens personeel met de resultaten mee aan de haal is kunnen gaan.
Dat je als GGD tevens na 4 - 6 - 12 maanden nog moet terugkomen op de kwestie is een stelling waarvan je prima kan zeggen "dat het klopt".
De reactie van TheYOSH klopt dus eveneens.
Diens punt van wacht als GGD even een tijdje voordat je de ogenschijnlijke geruststellende woorden gaat uitbrengen.
Die kunnen mogelijk onvolledig of voorbarig blijken te zijn.
Dat lijkt me dus heel relevant en opportuun van TheYOSH.
Bovendien valt diens punt zeer zeker binnen het geheel waarvan je mag verwachten dat een GGD in deze naar kijkt.
Namelijk,
- al datgeen dat samenhangt met het datalek
- de oorsprong ervan (kan politiek zijn)
- de oorzaak/aanleiding
- alle bevindingen van handelingen rondom optreden van het lek / de lekken.
Zou je als GGD je uitspraken van bevindingen beperken tot een tijdframe met harde knip op vlak na de bekendmaking van op oneigenlijke gronden massale ontsluiting van de gegevens dan mist het publiek & benadeelden denk ik wel cruciale inzichten.
Ook wordt daarmee niet duidelijk of de GGD wel een rol wil pakken om inzichten die naderhand nog kunnen opduiken eerlijk te delen met de buitenwereld.
Nog los van of de mogelijkheden waarbinnen dit kon ontstaan misschien niet primair aan de GGD zelf zijn toe te schrijven.
Met een kwestie als deze is het bijkomend zelfs de vraag of de GGD - net als ieder andere organisatie die dit binnen de gegeven mogelijkheden zou moeten gaan uitvoeren - de opdracht van de minister misschien wel pertinent had moeten weigeren?!
Dan weer terug naar het verloop van de data-lekken.
Moet - wat na de ontwikkeling fase aan data lekken ontstaan of kan ontstaan en nog naderhand kan uitdijen - buiten de hele beschouwing blijven?
Dan ga je toch wel aardig knippen in observaties.
Je kan zeggen, het statement van de GGD is een vroegtijdige uitspraak.
Het punt dat TheYOSH maakt lijkt mij een die gaat over de logica van bevindingen.
Je zou kunnen denken dat opvattingen en uitspraken hiermee met elkaar verwisseld raken.
Maar primair is de logica die TheYOSH aanreikt niet strijdig met hoe je het onderzoek naar de datalekken zou oppakken.
Daarbij, dat ook niet op voorhand door de beheerder van de gegevens al absolute uitspraken worden gedaan of veelomvattend uitsluitsel kan worden gegeven.
Net zoals de universiteit Maastricht bij hun datalek van studenten gegevens in 2020 ook nader onderzoek nodig had om überhaupt enig uitsluitsel te kunnen geven over de omvang van het datalek.
De bijkomende vraag die ik uit diverse reacties hierboven haal is de volgende:
in hoeverre kan een statement van de GGD weliswaar eerlijk zijn, maar tegelijk wellicht te beperkt / (moreel) ongepast zijn binnen de context van gebeurtenissen?
En de context is natuurlijk niet voorbehouden aan de GGD om die te formuleren en vroegtijdig af te bakenen.
De context is niet beperkt tot de uitspraken die de GGD doet over het datalek.
De context gaat over al datgeen dat met het datalek verband houdt.
Anders lijkt het een beetje alsof wanneer verkeersslachtoffers van een verkeersongeluk tijdens het transport per ambulance naar het ziekenhuis complicaties oplopen dat daarover dan al direct definitieve statements afgegeven kunnen worden.
En als je een analogie trekt naar misschien een overdadige data-honger kan je je ook het volgende voorstellen.
Alsof een junkie die een inbraak deed in een woning meteen roept, maar ik was niet onder invloed hoor meneer de politie!
Nee, dergelijke gevallen zouden we natuurlijk primair als voorbarige statements bestempelen.
Relevante definitieve statements doe je natuurlijk pas als je enige afstand tot de gebeurtenis hebt genomen.
Hetzij afstand doordat er enige tijd overheen is gegaan.
Hetzij doordat mensen met sleutel-rollen in deze zelf afstand van hun rol in de gebeurtenissen hebben genomen.
Zodat de statements die de indruk kunnen wekken dat de omvang van de kwestie al definitief vastgesteld kan worden zonder dat verder verkennend onderzoek heeft plaats gevonden.
Zou de GGD met haar communicatie kort op deze gebeurtenis al de indruk willen wekken definitieve statements te kunnen dan zou dat dus bij voorbaat al voorbarig zijn.
Alsof de GGD als het ware de hele aanloop en nasleep af zou kunnen doen met nakaarten middels een paar uitspraken.
Dat lijkt me alles behalve correct en fair.