image

Minister vraagt terughoudendheid met tweede camera bij online tentamens

woensdag 3 maart 2021, 10:45 door Redactie, 7 reacties

Minister Van Engelshoven van Onderwijs roept onderwijsinstellingen op om terughoudend te zijn met de inzet van een tweede camera bij online tentamens en deze maatregel alleen toe te passen als het strikt noodzakelijk wordt geacht. Dat laat de minister weten op Kamervragen van de Partij voor de Dieren (PvdD).

PvdD-Kamerleden Van Raan en Van Esch stelden vragen naar aanleiding van het nieuws dat de Erasmus Universiteit een tweede camera bij online tentamens verplicht. Volgens de universiteit is dit nodig om fraude tegen te gaan. Via de tweede camera krijgt de surveillant een completer beeld van de tentamenomgeving en het beeldscherm van de student. De tweede camera registreert wat er op het scherm van de laptop gebeurt. "Dit kan vanuit de frontcamera niet. Op deze manier wil de Erasmus Universteit de kwaliteit van het tentamineren waarborgen en daarmee de kwaliteit van het diploma", laat Van Engelshoven weten.

Volgens de minister heeft de universiteit aangegeven dat het stopt met de inzet van de tweede camera wanneer er een alternatieve toetsingsvorm beschikbaar is voor de betreffende tentamens. Daarnaast biedt de universiteit studenten die bezwaar hebben tegen het gebruik van surveillancesoftware een alternatief tentamen op locatie.

Van Raan en Van Esch vroegen de minister of ze de Erasmus Universiteit wil terugfluiten wat betreft de inzet van de tweede camera. "Ik roep onderwijsinstellingen op om terughoudend te zijn met de inzet van een tweede camera bij online tentaminering en alleen over te gaan op deze maatregel als het strikt noodzakelijk wordt geacht. Ik zal dit punt ook aankaarten in mijn gesprekken met de koepelorganisaties", laat Van Engelshoven daarop weten.

Ze voegt toe dat als een onderwijsinstelling een toets of tentamen op een veilige manier kan organiseren die minder inbreuk maakt op de privacy van de student, de instelling voor deze alternatieve toetsingsvorm moet kiezen. Verder stelt de minister dat wanneer een onderwijsinstelling niet kan aantonen dat het belang van de onderwijsinstelling zwaarder weegt dan die van de student, er een passende alternatieve vorm van toetsing moet worden aangeboden die de privacybezwaren van de student in voldoende mate wegneemt.

Reacties (7)
03-03-2021, 10:47 door majortom - Bijgewerkt: 03-03-2021, 10:48
Waaom alleen terughoudend zijn met de tweede camera? Een camera geen probleem? Er ontstaat een glijdende schaal. Dus als ik nu roep dat ik 3 camera's ga inzetten, dan is die tweede ineens ook geen probleem meer?
03-03-2021, 11:21 door Anoniem
Als het scherm van de examenkandidaat zichtbaar is, hoeft de diepgewortelde examensoftware ook niet meer geïnstalleerd te worden, toch? Dan is een simpele vragen-interface genoeg. Ik vermoed echter dat men toch ook graag rootkit-achtige software wil installeren.
03-03-2021, 11:22 door Anoniem
Verder stelt de minister dat wanneer een onderwijsinstelling niet kan aantonen dat het belang van de onderwijsinstelling zwaarder weegt dan die van de student, er een passende alternatieve vorm van toetsing moet worden aangeboden die de privacybezwaren van de student in voldoende mate wegneemt.
Waar zijn we NU weer in verzeild geraakt???
Nou doet zelfs de minister al of het aanbieden van een veilige toetsing omgeving "in het belang van de onderwijsinstelling" is...
Dat is natuurlijk larie. De kwaliteit van de toetsing is in het belang van de student, niet die van de onderwijsinstelling!
Die heeft er hooguit belang bij dat zoveel mogelijk studenten slagen, want hoge slagingspercentages zijn gunstig voor hen.
Het belang van de student is juist dat er streng toezicht tijdens de toetsing is, want als je kunt slagen door fraude te plegen verwatert dat de waarde van het diploma dat je uiteindelijk gehaald hebt. Zelfs als je zelf niet fraudeert.

En het gaat bij het niet aanbieden van toetsen in het gebouw van de onderwijsinstelling niet om een belang van die onderwijsinstelling maar om een belang wat de regering bedacht heeft "voor ons allemaal". Als de regering zou zeggen "toetsen afnemen mag gewoon en we gaan niet zeuren over negatieve testen die je moet overleggen enzo" dan was dit hele probleem er niet. Dat doen de onderwijsinstellingen echt niet zomaar, omdat ze "zo graag de privacy belangen van de studenten willen schenden" of zo.

Het wordt tijd dat de deelnemers in die discussie eens goed wakker worden gemaakt want dit gaat echt helemaal nergens meer over...
03-03-2021, 12:03 door majortom
Door Anoniem: Als de regering zou zeggen "toetsen afnemen mag gewoon en we gaan niet zeuren over negatieve testen die je moet overleggen enzo" dan was dit hele probleem er niet. Dat doen de onderwijsinstellingen echt niet zomaar, omdat ze "zo graag de privacy belangen van de studenten willen schenden" of zo.

Het wordt tijd dat de deelnemers in die discussie eens goed wakker worden gemaakt want dit gaat echt helemaal nergens meer over...
De regering heeft dat niet gezegd. Mijn kinderen, studerend aan Uni/hogeschool moeten voor een tentamen gewoon fysiek naar school toe. Geen testbewijzen e.d. Omdat dat ook zo ongeveer de enige reden is om er fysiek te zijn kunnen de "normale' Corona regels gewoon in acht worden genomen.
03-03-2021, 14:22 door Anoniem
Als de 'eerste' camera een frontcamera is. Dan vertrouw je dus een beetje de hardware van de student waarop die draait.
Waarom vertrouwt de onderwijsinstelling dan ook niet het beeld op de hardware van die student waardoor het niet nodig is die te bekijken met een tweede (onmogelijk te verkrijgen) camera?

100% veilig krijg je het toch niet met deze toch al bovengemiddeld slimme studenten. En de bedenkers van deze maatregelen moeten ook niet veel met ICT hebben om dit als verplichting in te voeren..
03-03-2021, 15:48 door Anoniem
Wat een grapjassen. Alsof je niet met een Raspberry Pi een USB-camera server/proxy kan maken die op commando van een Bluetooth selffiebutton van de Action, een iets eeder opgenomen videostream kan afspelen. Kost €25 en het SD-card image zou je als github project kunnen hosten.

Je kan nog zo veel cameras erbij plaatsen, veiliger wordt het toch niet. Wel nog extremer als het gaat om inbreuk op Privacy.
03-03-2021, 18:12 door karma4
Door Anoniem: Wat een grapjassen. Alsof je niet met een Raspberry Pi een USB-camera server/proxy kan maken die op commando van een Bluetooth selffiebutton van de Action, een iets eeder opgenomen videostream kan afspelen. Kost €25 en het SD-card image zou je als github project kunnen hosten.

Je kan nog zo veel cameras erbij plaatsen, veiliger wordt het toch niet. Wel nog extremer als het gaat om inbreuk op Privacy.
Gewoon examens en alle soort toetsen afschaffen want privacy.
Het resultaat chaos en wanorde met de grootste privacy inbreuken vanuit het recht van de sterkste.
De GDPR was er voor bedoeld om de grote commerciëlen weerwoord te kunnen bieden. De AP heeft zichzelf gepositioneerd als een partij die zelf groot commercieel en sterk wil zijn. Een Big Brother in wording.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.