@Luntrus: dank voor de thumbs up!
Door Anoniem: Wist je dat je geen google hoeft te gebruiken om dingen te vinden
Het gaat hier niet om mij, maar om mensen die een PS5 willen kopen. Waarschijnlijk gebruikt de meerderheid van hen Google als zoekmachine.
Door Anoniem: en dat er adblockers bestaan?
Ja, maar ik wist niet dat er adblockers bestaan die specifieke resultaten in een Google zoekpagina verstoppen. Lijkt me trouwens niet altijd gewenst als je iets wilt kopen.
Door Anoniem: Ik vraag me af hoeveel mensen die een playstation wilden kopen eerst jouw artikel gaan bekijken en dan denken van "joh, wat fijn dat ene Erik me ff gewaarschuwd heeft".
Ongeveer nul waarschijnlijk.
Echter:
1) Misschien ken jij toevallig iemand die van plan is een PS5 te kopen; die persoon kun jij nu waarschuwen voor dit soort praktijken (er zijn meer dubieuze sites).
2) Insecurity-aware internetters zullen twijfelen aan domeinnamen als "playstation-sony.eu" (die voorraad beloven die
verder nergens bestaat) en eerst naar die domeinnaam Googlen voordat zij op "buy" klikken; dan kunnen zij o.a. deze (Nederlandstalige) pagina vinden.
3) Met een deel van mijn bijdragen probeer ik meer mensen insecurity-aware te maken: check, voordat je naar een webpagina kijkt (fake webpagina's kunnen identiek zijn aan de pagina's van de site die zij nabootsen), eerst de domeinnaam. Als je niet zeker weet dat deze van de kennelijke organisatie is, Google daar dan naar (gebruik desgewenst een andere zoekmachine) en check meerdere resultaten. Als je dit vaker doet, leer je op welke sites je meestal betrouwbare informatie kunt vinden. Als je weinig of geen informatie vindt over een site, betekent dit meestal dat de domeinnaam nog maar net bestaat - dat is zelden een goed teken.
4) Met dit soort bijdragen hoop ik ook bij te dragen aan de druk op organisaties om niet te adverteren voor fake bedrijven, daar geen domeinnamen voor te verstrekken, geen hosting voor te bieden (c.q. daarmee te kappen zodra een site malafide blijkt te zijn) en er geen https servercertificaten voor uit te geven. In elk geval lijkt de advertentie in de Google zoekresultaten te zijn verdwenen. Helaas werkt de onderstreepte Google-redirect link in mijn bovenste bijdrage (na verwijderen van de bakhaken) nog wel bij mij, de site is dus nog live. Kennelijk is deze voor mij bereikbaar omdat ergens nog een DNS record gecached wordt; volgens
https://isc.sans.edu/tools/dnslookup.html zou playstation-sony.eu ook in Nederland niet meer moeten resolven.
Naast Googlen kun je ook in
https://www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen/controleer-handelspartij.html zoeken naar foute webshops, telefoon- en bankrekeningnummers. Helaas levert dit geen volledig beeld op; playstation-sony.eu is daar nog niet geregistreerd (bijv. ps5-store.nl wel). Uit de korte lijst in
https://www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen/bekende-malafide-handelspartijen.html blijkt dat er relatief weinig domeinnamen als malafide staan geregistreerd op die site. Ik zou dus eerst Googlen.