Onderzoekers van de Saarland University hebben een webcam ontwikkeld in de vorm van een levensecht menselijk oog die kan bewegen en knipperen. Op deze manier zouden mensen meer moeten stilstaan bij de vele sensors die ons omgeven en kan het privacybewustzijn worden vergroot, zo stellen de onderzoekers.
"We komen deze sensoren overal tegen: in het openbaar, op onze werkplek en binnen onze woningen en leefruimtes. Ze zijn overal aanwezig. Tegelijkertijd zijn sensoren onzichtbaar geworden en ons dagelijks leven binnengekomen tot een punt dat we onbewust zijn van hun aanwezigheid en niet meer stilstaan bij hoe ze eruit zien en werken. Dit is alarmerend, omdat de manier waarop deze sensoren zijn ontworpen allerlei gevolgen kunnen hebben", zo stellen de onderzoekers in hun rapport. (pdf)
Om mensen hiermee te confronteren werd de Eyecam bedacht. Dit apparaat bestaat uit zes servomotoren die verbonden zijn met een wenkbrauw en oogbal. De huid bestaat uit siliconen waar echt menselijk haar in is geïmplanteerd. Verder maakten de onderzoekers een levensechte oogbal met iris voorzien van een camera. De camera is weer aangesloten op een Raspberry Pi Zero. De motoren worden weer aangestuurd door middel van een Arduino Nano.
De benodigde software, die ervoor zorgt dat de Eyecam bijvoorbeeld de gebruiker kan volgen, is open source en via GitHub beschikbaar gemaakt. In onderstaande video wordt de werking van de Eyecam gedemonstreerd.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.