image

VVD wil dat overheid cyberverdedigingsprotocol voor gemeenten opstelt

donderdag 15 april 2021, 14:43 door Redactie, 9 reacties

De VVD wil dat de regering een 'cyberverdedigingsprotocol' voor gemeenten opstelt waarin staat wat er moet worden gedaan bij ransomware, ddos-aanvallen en andere ontwrichtende cyberaanvallen. VVD-Kamerlid Dilan Yesilgoz-Zegerius diende tijdens een debat over cybercrime in de Tweede Kamer daarvoor een motie in.

Ze wees naar de recente ransomware-aanval op de gemeente Hof van Twente en stelt dat de gemeente niet over een duidelijk handelingsperspectief beschikte om hier adequaat op te reageren. De aanval zorgde ervoor dat systemen van de gemeente enige tijd offline waren en nog steeds is de dienstverlening niet volledig hersteld. Volgens Yesilgoz-Zegerius kunnen dergelijke aanvallen dan ook grote gevolgen voor burgers en gemeenten hebben.

"Verzoekt de regering om, in samenwerking met de VNG en de Informatie Beveiligingsdienst, een cyber-verdediging protocol op te stellen, zodat gemeenten een duidelijk handelingskader hebben in het geval van ransomware, DDoS-aanvallen en andere ontwrichtende cyberaanvallen", aldus de motie van het VVD-Kamerlid.

Op Twitter noemt ze de toename van cybercrime zoals vandaag gemeld door de politie zorgelijk. "We moeten ons veel beter beschermen tegen criminelen die online denken alles te kunnen maken." De Tweede Kamer moet nog over de motie stemmen.

Reacties (9)
15-04-2021, 15:04 door Anoniem
Zal wel niet verder komen dan de stekker eruit trekken.
15-04-2021, 15:18 door Anoniem
Waarom heeft elke gemeente haar eigen ICT-omgeving voor voorzieningen die nationaal gelden?
15-04-2021, 15:59 door Anoniem
Volgens mij voorziet de IBD/VNG al in (cyber) incidentmanagement plannen.
https://www.informatiebeveiligingsdienst.nl/kennisproducten-ibd/

Er zijn geen nieuwe protocollen nodig, investeer in kundige security experts die het mandaat krijgen om de juiste cyberincident response processen in te richten, incl. de bijbehorende detectie/security monitoring systemen. Helaas wordt er nog onvoldoende budget vrijgemaakt om serieuze (IT) security programma's/projecten te draaien.
15-04-2021, 16:22 door Anoniem
De VVD wil zoveel, eerst wilde ze minder regels!
Nu pleit ze meer paternalisme vanuit de 2e kamer.
Hoe rechtstatelijk is dit?

Heeft weinig met echte digitale veiligheid van doen als je ondertussen steeds zelf slaapt als het gaat om waarschuwingen niet nog meer overheid diensten met IT af te vangen.
VVD deed en doet gewoon vrolijk mee met opstarten van al die - te veel - onverstandige IT overheid faal-projectjes.
Ik noem VVD-er Wiebes met z'n faal-software bij de belastingdienst maar als willekeurige, terwijl alle andere partijen VVD-er Rutte smeekten doe het niet.
Tijdens de uitgebreide breefings voordat de VVD dit erdoor drukte was Wiebes nota bene zelf ook meer tegenstander dan voorstander geworden van de plannen.
Maar zo zei Wiebes, het wordt mij van hogerhand gevraagd dus dan moet ik het doen....
En wie stond boven minister Wiebes, de VVD premier. Bekend van de Rutte-doctrine!!!
15-04-2021, 16:27 door MathFox
Door Anoniem: Waarom heeft elke gemeente haar eigen ICT-omgeving voor voorzieningen die nationaal gelden?
Omdat de Gemeente verantwoordelijk is voor een correcte bevolkingsadministratie, een correcte uitvoering van de bijstandswet (al heet die tegenwoordig anders), welstand, jeugdzorg, enz.
Tegenwoordig werken gemeenten al veel samen op allerlei gebieden, waaronder (inkoop van) automatisering.
15-04-2021, 16:35 door buttonius
Door Anoniem: Waarom heeft elke gemeente haar eigen ICT-omgeving voor voorzieningen die nationaal gelden?
Omdat we ooit hebben besloten dat zaken zoveel mogelijk nabij de burger moeten geschieden. Dus moet elke gemeente zelf zijn loketten organiseren voor legitimatiebewijzen, uitkeringen, uittreksels bevolkingsregister, vergunningsaanvragen, enz.. Daarvoor hebben ze allemaal een ICT omgeving opgezet en allemaal dezelfde wielen uitgevonden.
Net zoals ze stuk voor stuk moeten zien hoe ze uitkomen met hun inkomsten uit het gemeentefonds. Alsof het percentage werklozen en gehandicapten in alle gemeentes hetzelfde zou zijn... De gemeentes kunnen de tekorten alleen bijpassen uit de OZB. Daarom zijn de tarieven daarvoor zeer uiteenlopend.

Natuurlijk zou het veel handiger en goedkoper zijn als gemeentes (via citrix o.i.d.) toegang hebben tot een nationaal georganiseerde ICT omgeving.
15-04-2021, 17:05 door Anoniem
Door Anoniem: Zal wel niet verder komen dan de stekker eruit trekken.
Nah, niet zo denigrerend, zeg. Twee man personeel op de ministeries zijn heel goed in staat om zelfs een computer opnieuw op te starten mbv hun immer trouwe ICT, die al 30 jaar dezelfde workflow hanteert.

Offtopic (misschien): Ik moest wel lachen om het woord 'handelingsperspectief' mbt Hof van Twente wegens het gebrek aan back-ups, kennis en improvisatie. Hopeloos dus.
Regeren puur op basis van pik-orde en vriendjespolitiek, zoals in veel gemeenten is de nekslag voor hun cyber security: Laksheid en onkunde troef.
15-04-2021, 20:57 door Anoniem
Door Anoniem: Volgens mij voorziet de IBD/VNG al in (cyber) incidentmanagement plannen.
https://www.informatiebeveiligingsdienst.nl/kennisproducten-ibd/

Er zijn geen nieuwe protocollen nodig, investeer in kundige security experts die het mandaat krijgen om de juiste cyberincident response processen in te richten, incl. de bijbehorende detectie/security monitoring systemen. Helaas wordt er nog onvoldoende budget vrijgemaakt om serieuze (IT) security programma's/projecten te draaien.

Mijn stageopdracht op dit moment is het inrichten van een bedrijfscontinuiteitsplan voor een gemeente. Ik gebruik daarvoor een van die handreikingen van de ibd en het is verschrikkelijk veel werk. Er is ook absoluut geen budget is mijn gemeente om dit te laten doen door externe.
16-04-2021, 08:46 door Anoniem
De gemeentes waar ik voor werk zijn juist heel alert en proactief hier in.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.