Door Anoniem: Ik had al een beetje een slecht onderbuikgevoel nadat audacity overgenomen was. Geen idee of het met feiten te staven is, maar ik denk dat dergelijke overnames een koerswijziging tot gevolg hebben die meer dan eens slecht is voor de eindgebruiker.
Het leuke van open source is dat als er iets misloopt met een project, wat hier nogal mee lijkt te vallen, iedereen de broncode mag oppakken en zelf verder mag ontwikkelen. Als er bij een project dat niet totaal onbelangrijk is iets gebeurt dat gebruikers of (misschien wel belangrijker) ontwikkelaars die eraan bijdragen niet bevalt dan worden er al snel
forks gemaakt, nieuwe projecten die de beschikbare broncode oppakken en van daaruit verder ontwikkelen. Vaak sluiten veel ontwikkelaars die eerst aan het originele project bijdroegen zich aan bij zo'n fork. Er zijn voorbeelden in overvloed, denk aan:
• NSCA HTTPd -> Apache
• StarOffice -> OpenOffice.org -> LibreOffice
• XFree86 -> XOrg
• MySQL -> MariaDB
• SSH -> OpenSSH
• TrueCrypt -> VeraCrypt
En dat zijn nog maar een paar bekende van de vele, vele voorbeelden. Wikipedia heeft een lange lijst die ongetwijfeld niet compleet is:
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_software_forksAls het met Audacity misgaat is die software belangrijk zat om tot forks te leiden. Sterker nog, als reactie op de wijziging van het privacybeleid gebeurde dat ook onmiddelijk:
https://github.com/tenacityteam/tenacityDus als het inderdaad meevalt (men is zich een hoedje geschrokken van de consternatie) dan is er niet zo veel aan de hand met Audacity, en als het toch niet meevalt of als het vertrouwen definitief geschonden blijkt te zijn zou het zomaar kunnen dat Tenacity of misschien een andere fork succesvol wordt, in de zin dat die ontwikkelaars aantrekt en doorontwikkeld wordt, en dan zien Linux-gebruikers bij een toekomstige dist-upgrade Audacity zonder er iets voor te hoeven doen door bijvoorbeeld Tenacity vervangen worden, en Windows- en Mac-gebruikers zullen dan zelf de overstap via een download en installatie moeten doen. En iedereen kan gewoon doorwerken.
Dit komt met andere woorden wel goed. Omdat het met open source steeds goed komt.