Het kabinet moet softwareleveranciers aanspreken op de veiligheid van hun producten en ervoor zorgen dat ze gebruikers niet meer overladen met beveiligingsupdates, zo wil de PvdA. Ook moet er worden gekeken hoe leveranciers aansprakelijk kunnen worden gesteld voor de gevolgen van kwetsbare software.
Deze week kwam de Onderzoeksraad voor Veiligheid met een rapport over de kwetsbaarheid van de Nederlandse samenleving voor beveiligingslekken in software. De Onderzoeksraad stelde dat fabrikanten meer moeten investeren om de veiligheid van software voortdurend te verbeteren. Ook zou erop Europees niveau kwaliteitseisen aan software moeten worden gesteld om softwarefabrikanten te dwingen verantwoordelijkheid te nemen voor de veiligheid van hun product.
Het rapport is aanleiding voor PvdA-Kamerlid Kathmann om opheldering aan demissionair ministers Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en Blok van Economische Zaken te vragen. "Hoe gaat u invulling geven aan het advies om een voortrekkersrol te nemen voor Nederlandse organisaties en consumenten om gezamenlijk veiligheidseisen te formuleren en af te dwingen bij softwarefabrikanten?", vraagt Kathmann.
Ze wil ook van de ministers weten wat die gaan doen om bij softwarefabrikanten af te dwingen dat ze meer investeren in structurele en toetsbare oplossingen voor veiligheidsproblemen in software, in plaats van dat leveranciers gebruikers "overladen" met beveiligingsupdates. "Hoe gaat u opvolging geven aan het advies om softwarefabrikanten aansprakelijk te stellen voor de gevolgen van softwarekwetsbaarheden?", vraagt het PvdA-Kamerlid verder.
Blok en Grapperhaus moeten ook duidelijk maken wat ze gaan doen om ervoor te zorgen dat de verantwoordelijkheid voor veilige software in de praktijk ook daadwerkelijk bij softwarefabrikanten komt te liggen. Als laatste wil Kathmann weten hoe de bewindslieden het advies willen uitvoeren om op Europees niveau kwaliteitseisen aan software te stellen. De Kamervragen moeten binnen drie weken zijn beantwoord.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.