Door karma4: Door Anoniem: De éénzijdige wetgeving tav fraudeopsporing in Nederland: mensen in de lagere sociaal-economische klassen vol in het vizier nemen en degenen in de hogere klassen met fluwelen handschoentjes aanpakken.
Ik zie wat anders gebeuren. De ophef over de fraudeopsporing bij de lagere sociaal economische klassen maakt de weg vrij en geeft ruim baan voor fraude en zelfverrijking waar wel veel geld zit.
Je geeft al een voorbeeld:
- Het worden er 17.000, die gemiddeld zo’n 410.000 euro per persoon aan zwart vermogen opgeven. De belastingopbrengst van de inkeerregeling bedraagt zo’n 600 miljoen euro. Dat is zo’n 150 keer de Bulgarenfraude, en zo’n 36 keer het bedrag dat met alle toeslagenfraudezaken van 2006 tot 2013 is gemoeid."
Voeg daar aan toe:
- KB lux (let op niet dezelfde persoon https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBDHA:2021:3897)
- panama papers
- pandora papers
- De houding van de AP dat onverklaarbaar vermogen niet aangepakt mag worden zonder een rechterlijke uitspraak over misdaad
- het belasten van vermogen neergezet als een privacyinbreuk gedaan door de HR.
Welk verband zou er te vinden met de fervente verdedigers van tegengaan Syri en het verhullen van dit soort foute zaken.
https://decorrespondent.nl/12103/lees-of-luister-hier-gratis-het-boek-van-jesse-frederik-zo-hadden-we-het-niet-bedoeld-de-tragedie-achter-de-toeslagenaffaire/4126527096692-d416ee15Dat is inderdaad een prima boek. De feiten staan er netjes in genoemd. Het eerste deel is een aantal keer geredigeerd de kwaliteit is tekstueel beter dan het tweede stuk. Wist je dat er een poging geweest is om het te verbieden omdat de genoemde feiten niet welgevallig waren?
Opmerking vooraf.
Ik stel de volgende aanvulling voor: in plaats van "Ik zie wat anders gebeuren", "Ik zie
ook wat anders gebeuren".
Bedoel je dat de opsporing van geheime bankrekeningen en andere fraude niet (voldoende) kan plaatsvinden omdat
1/ privacywetgeving dit belemmert, of sterker, feitelijk façadewetgeving is die de kapitaalkrachtigen aan het oog onttrekt en/of
2/ alléén SiRy II (Wet Gegevensverwerking door Samenwerkingsverbanden) d.i. het koppelen van relevante bestanden van alle Nederlanders deze opsporing mogelijk maakt? (SyRi I is beperkt tot uitkeringsgerechtigden)
Ad 1: Betekent dit dat een aanpassing/ herziening van de AVG noodzakelijk is?
Zo ja, dan hebben wij in Nederland een (pittig) conflict.
De staat moet de haar toevertrouwde gelden zorgvuldig beheren, qua inkomsten (uit belastingen) en qua uitgaven (aan uitkeringen e.d.). Dit betekent dat ze toegang moet hebben tot relevante informatie van burgers.
Hierdoor ontstaat per definitie een spanningsveld met privacy.
Dus, wat vinden wij Nederlanders belangrijker: bestrijding van fraude/ belastingontduiking/ belastingontwijking
of privacy van fraudeurs/ belastingontduikers etc.
SiRy II heeft als doel om fraude op te sporen door
elke Nederlander door te lichten. Dit is (vermoedelijk) een werkwijze die door de Belastingdienst gefavoriseerd wordt (kost minder tijd), zeker als zij nog meer qua middelen uitgekleed wordt en onder druk gezet wordt, dus als instantie nog geschikter wordt dan zij al is om als
zondebok behandeld te worden.
Toelichting zondebok.
Zie bijvoorbeeld hoe in de Toeslagenaffaire de Tweede Kamer en de ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Financiën hun verantwoordelijkheid inzake de betreffende wetten gestalte geven.
Directeur-generaal van de Belastingdienst Uijlenbroek vlak voor zijn vertrek: "De Belastingdienst is een langdurig veronachtzaamde organisatie. Organisatieontwikkeling staat op de laatste plaats als gevolg van een permanente hoge beleidsdruk, opgelegde bezuinigingen en tussentijdse prioriteitswijzigingen." (01/01/20)
De parallellen met de behandeling van de Zorg tijdens de pandemie beginnen in het oog te springen.
Is het uitkleden van de Belastingdienst een vooropgezet plan wat ingegeven is door/ anticipeert op implementatie van richtlijnen en wetgeving van de EU mbt belastingheffing en het opsporen van fraude?
Alles is immers een kwestie van de geesten rijp maken.
In dat geval is de AVG alleen de "excuusTruus" om verdergaande (fraude)opsporing mogelijk te maken.
https://decorrespondent.nl/12103/lees-of-luister-hier-gratis-het-boek-van-jesse-frederik-zo-hadden-we-het-niet-bedoeld-de-tragedie-achter-de-toeslagenaffaire/4126527096692-d416ee15?contentitemindex=6&progress=0.6228757668711656 Tweede Kamer en Ministeries.
https://decorrespondent.nl/12103/lees-of-luister-hier-gratis-het-boek-van-jesse-frederik-zo-hadden-we-het-niet-bedoeld-de-tragedie-achter-de-toeslagenaffaire/4126527096692-d416ee15?contentitemindex=16&progress=0.09468650761338653 Advies van Uijlenbroek.