De meeste online onderwijsplatforms waar scholen tijdens de coronapandemie mee hebben gewerkt maken gebruik van tracking en delen gegevens van kinderen met advertentiebedrijven en andere derde partijen, zo stelt Human Rights Watch op basis van eigen onderzoek naar 164 onderwijsplatforms die door 49 verschillende overheden werden aanbevolen.
Volgens de mensenrechtenbeweging worden kinderen op ongekende schaal in hun online klaslokaal gesurveilleerd. Van de 164 onderzochte digitale onderwijsoplossingen bleken er 146 persoonlijke gegevens van kinderen met 196 third-party bedrijven te delen of hier toegang tot te verlenen. In de meeste gevallen gaat het hier om advertentiebedrijven.
Met deze informatie kunnen bedrijven uitgebreide profielen over het kind maken en zo voorspellen wat het kind vervolgens zal doen en hoe het is te beïnvloeden, aldus Human Rights Watch. De verzamelde inzichten kunnen vervolgens aan adverteerders, datahandelaren en andere partijen worden verkocht. Volgens de burgerrechtenbeweging hebben veel regeringen in hun haast om kinderen online te krijgen vergeten om te kijken of de gebruikte technologie wel veilig is.
Zo blijkt dat de meeste online onderwijsplatforms trackingtechnologie installeren waarmee de kinderen ook buiten hun online klaslokaal zijn te volgen. Sommige van de platforms maken gebruik van tagging en fingerprinting waar weinig door kinderen en ouders aan te doen is. Human Rights Watch stelt dat 146 van de onderzochte onderwijsproducten zich bezighouden met datapraktijken die de rechten van kinderen in gevaar brengen, ondermijnen of ze actief schenden.
De mensenrechtenorganisatie stelt dat overheden wetgeving en standaarden moeten opstellen en handhaven om de rechten van kinderen te beschermen, en ervoor te zorgen dat kinderen die onderwijs willen volgen niet worden gedwongen om hun rechten op te geven om dit te doen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.