De affaire rond Neelie Kroes toont weer aan hoe blind toppolitici zijn geweest voor het opgepompte techoptimisme van bedrijven als Uber. Maar al te graag laafden ze zich aan het succes van Silicon Valley. Het mag niet volgens de ethische gedragscode voor oud-Eurocommissarissen, maar tóch doet ze het.
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/affaire-kroes-bewijst-hoe-silicon-valley-politiek-in-slaap-suste-met-mythische-oplossingen-voor-alles~b84c3a89/# Na het optimisme van de jaren nul publiceerde Evgeny Morozov een aantal boeken waarin de nadelen van de opkomende techbedrijven (machtsmisbruik, datasurveillance, aandachtsverlies bij de consument) alle ruimte krijgen.
# Silicon Valley-ingewijde Aaron Zamost noemde Uber reeds in 2015 als hét voorbeeld van een fout bedrijf. De verhalen over cocaïne, corruptie, uitgebuite taxichauffeurs en privacyschendende apps zijn dan al bekend.
# De filosoof Hans Schnitzler, schrijver van
Het digitale proletariaat (2015), sloot zich aan bij het groeiende leger techcritici, en verbaast zich niet eens meer over de onthullingen over de innige banden van Big Tech met toppolitici.
Het snedige commentaar van de Volkskrant: 'Je zou dus kunnen zeggen dat Kroes wist waar ze aan begon.'