Door Bitje-scheef: Ik ben het dan ook niet eens met wat je vandaag schrijft op een andere plek op het forum, namelijk dat "je prima kunt inschatten wat een virus op maatschappelijk vlak kan veroorzaken. Hoge mate van uitval in kortdurige ziekte, landurig zieken, oversterfte en economische, dus ook maatschappelijke ontwrichting."
Je kunt wel bedenken, dus voorzien, dàt iets dergelijks gaat optreden, maar hoe en wat precies en welke getallen daar bij horen en hoe je e.e.a. kunt beïnvloeden, tja..dan wordt het ingewikkeld. Erg ingewikkeld.
Ik denk, laten we het zo zeggen. Vooral op hoofdlijnen. Niet in detail c.q. de werkelijke getalletjes. Maar dat is in dit geval ook niet zo belangrijk. Je kunt dan wel inschatten welke impact het kan hebben of welke factoren je het meest in de billen bijt/relevant zijn.
Het denken in hoofdlijnen gaat je op geen enkele manier redden om daarmee de problemen, die samenhangen met metingen van maatschappelijke verschijnselen, te ondervangen.
Bovendien stap je daarmee uit je meetverhaal, waardoor je op twee sporen gaat zitten, namelijk de secure methodiek van een reproduceerbare meting op een losse manier inzetten.
Dat kan niet; op zo'n manier met meettechniek omspringen ondermijnt de meting en leidt tot dezelfde visies uit de losse pols als die je zou krijgen zonder enige vorm van meting.
Het is dus alleen een herhaling van jouw stelling, dat je het allemaal wel kunt inschatten, die je nu probeert te verdedigen met een beroep op het denken in hoofdlijnen.
Deze rapporten zijn beschikbaar op vele onderwerpen die steeds worden aangehaald als de bekende ontkenning.
Wat bedoel je met "de bekende ontkenning?
Je gaat klakkeloos uit van de bruikbaarheid van deze rapporten.
Pak daar de onderwerpen en conclusies uit zou ik zeggen.
Dit klinkt erg eclectisch en willekeurig. Met zo'n aanpak ga je geen mensen overtuigen!
Een dergelijke greep geeft m.i. aardig de praktijk aan, zoals die door de regering is gevolgd. Kortom, een ratjetoe.
Dit samen met de gebeurtenissen rond de Covid19, kun je een aardige timeline maken met daaraan gekoppelde/voorafgaande gevolgen.
Dat is nou precies de moeilijkheid! Daarover gaat de hele (maatschappelijke) discussie juist.
Wat
zijn immers "de gebeurtenissen rond de Covid19"? De gebeurtenissen, zoals de regering die wenst te zien?
Jij schijnt niet te zien dat "gebeurtenissen" niet voor iedereen duidelijk en éénduidig in het oog springen, zoals tafels en stoelen dat plegen te doen, maar dat die geformuleerd en opgespoord moeten worden en dat de wijze waarop je dat doet meer of minder wetenschappelijk verantwoord kan zijn.
Jij levert broddelwerk omdat je gewoon alle problemen negeert.
Zou het bij een volgend virus weer zo werken, deels wel en deels is dat afhankelijk van de karakteristieken van het nieuwe virus.
De vraag is juist:
wat werkt? En aan die vraag kom jij helemaal niet toe.
Je hanteert gewoon de aanname, dat het gevolgde beleid (in hoofdlijnen) oké is en "gewerkt" heeft en dat de enige lastige component is: het gedrag van een (nieuw) virus. Dat laatste moet dan nog alleen ingepast worden in een verder perfect beleid.
Om iets duidelijk meetbaar te maken zul je moeten kaderen en zullen bepaalde zaken losgekoppeld moeten worden. Je bepaald de randzaken (dat is niet altijd makkelijk) en wat de -core of basis- is van je onderwerp wat je wil onderzoeken.
En nou stap je weer
in je meetverhaal: "duidelijk meetbaar". Je redeneert hier weer uitsluitend vanuit een afgebakende setting. Dat is echter niet van toepassing.
Volgen een aantal nietszeggende algemeenheden, die wederom over alle problemen heenstappen.
Je schijnt deze problemen niet erg serieus te nemen en in wezen niet begrepen te hebben wat ik je probeer duidelijk te maken.
Dat de onderzoeken niet op elkaar aansluiten klopt, maar is wel terug te koppelen aan de situatie van dat tijdstip.
Zo zo, en dacht je daarmee het probleem opgelost te hebben? Terugkoppelen is een schijnbeweging wanneer de "situatie van dat tijdstip" onduidelijk is.
Achteraf is alleen te bepalen of het onderzoek afdoende was of incompleet. Maar op moment van starten kennelijk interessant of noodzakelijk gezien.
Wij hebben heel veel incomplete onderzoeken.
ConclusiesJij erkent niet de fundamentele meet- en onderzoeksproblemen, die samenhangen met de Coronapandemie en gaat ervan uit dat jouw ideeën, die zijn afgeleid van/ ontwikkeld in een afgebakende situatie één op één toepasbaar zijn op de samenleving.
Jij neemt de werkwijze van de regering in de Coronapandemie als uitgangspunt; je hanteert daarmee een denkkader dat niet onafhankelijk is (en dus al helemaal niet wetenschappelijk is).
Jouw visie op de (bestrijding van de) Coronapandemie voegt daarmee niks nieuws toe aan de kennis die er al is en legt evenmin de vinger op de tekorten van deze kennis.
Ik begrijp dat je met zo'n visie op het idee komt, dat elke kritiek op het regeringsbeleid inzake de pandemie "1 grote langdurige complottheorie" is.
Dat volgt namelijk automatisch uit jouw aannames inzake het regeringsbeleid.
In essentie definieer jij een complot als iets wat afwijkt van het regeringsbeleid.
Maar een dergelijke complotvisie is daarmee ook een weinig onderbouwde en dus onkritische visie.