image

D66 wil opheldering over vervallen van tijdelijke wet voor digitaal vergaderen

maandag 11 juli 2022, 14:29 door Redactie, 8 reacties

Tot 1 juli van dit jaar konden gemeenten, provincies en waterschappen digitaal vergaderen, maar de wet die dat mogelijk maakte is komen te vervallen. Aanleiding voor D66 om minister Bruins Slot van Binnenlandse Zaken om opheldering te vragen. Voor de coronapandemie was digitale besluitvorming juridisch niet mogelijk.

Om ervoor te zorgen dat het openbaar bestuur zolang openbare fysieke vergaderingen niet mogelijk waren toch kon blijven functioneren werd de Tijdelijke wet digitale beraadslaging en besluitvorming in het leven geroepen. Voorwaarde was wel dat de openbaarheid van vergaderingen behouden bleef via een openbare videoverbinding. De Tijdelijke wet werd op 1 juli afgeschaft.

Vanwege de oplopende coronacijfers riep de Vereniging van Griffiers de minister vorige week op om de Tijdelijke wet weer in werking te laten gaan. Het kabinet heeft onlangs een wetsvoorstel gepresenteerd dat het voor decentrale overheden, zoals gemeenten en provinciën, permanent mogelijk maakt om digitaal te vergaderen. Als het wetsvoorstel in werking treedt is er voortaan de mogelijkheid om te kiezen tussen een fysieke en een digitale vergadering.

D66-Kamerlid Dekker-Abdulaziz wil nu van minister Bruins Slot weten waarom de tijdelijke wet is komen te vervallen terwijl corona nog bestaat en het aantal besmettingen toeneemt. Ook moet de minister duidelijk maken of er door het vervallen van de tijdelijke wet problemen zijn ontstaan bij de besluitvormingsprocedure van lokale besturen.

"Indien de coronacijfers weer stijgen, welke juridische mogelijkheden hebben lokale overheden tot hun beschikking om aanstaande herfst en winter digitaal besluiten te nemen?", vraagt het Kamerlid verder, die ook wil weten wanneer het wetsvoorstel voor de permanente regeling naar de Tweede Kamer wordt gestuurd en of de minister bereid is opnieuw een tijdelijke wet in te dienen zodat die deze herfst al van kracht kan zijn als het nodig is. Bruins Slot heeft drie weken om met een reactie te komen.

Reacties (8)
11-07-2022, 14:41 door Anoniem
En eh... wat is het probleem met stijgende cijfers? Dit gaat gewoon door tot de mensen die er niet tegen kunnen 'op' zijn. Spuitjes of geen spuitjes. Digitaal vergaderen of niet. Die vertragen het alleen maar...
11-07-2022, 16:34 door Anoniem
Dit is precies het probleem wat te verwachten was door de eenzijdige focus op besmettingen terwijl druk op de zorg en impactbeperkingen (beide prima mogelijk met vaccinatie) veel belangrijker zijn.

Het is treurig om te zien dat Corona zo wordt misbruikt en dat de lockdownies ons via de media al weer aan het bangmaken zijn voor een nieuwe golf en weer net doen alsof besmettingen er nog toe doen.
11-07-2022, 19:21 door Anoniem
Wat snapt D66 niet aan een tijdelijke wet. Die stopt op het afgesproken moment.
11-07-2022, 23:34 door maccer
@Alle Anoniempjes:

- Wat fijn dat je oog hebt voor alle 'sterke' mensen op wie Corona een overzichtelijk lage impact lijkt te hebben.
- Wat jammer dat je daarmee een groep mensen uitsluit die zich een Corona infectie niet kan veroorloven. De poster van 14:41u nodig ik uit bij de naasten te kijken welke mensen maar 'op' moeten, aangezien zij lastig 'vertragen'.

Ontopic:

- Ik vind het goed dat een tijdelijke wet heroverwogen wordt wanneer criteria nog niet door iedereen als 'voorbij' worden ervaren.
- Verder lijkt het me met de legio thuiswerkmogelijkheden en -stimulansen niet gek om te overwegen waarom sommige zaken uitsluitend fysiek mogen/moeten/kunnen.
12-07-2022, 08:59 door Anoniem
typisch D66. jezelf druk maken om non-problemen.
12-07-2022, 10:40 door Anoniem
Door maccer: @Alle Anoniempjes:

- Wat fijn dat je oog hebt voor alle 'sterke' mensen op wie Corona een overzichtelijk lage impact lijkt te hebben.

Okay, stel dat er 10 nederlanders ziek zijn en ze kunnen met een medicijn van 2 miljard euro gered worden...
Moeten we dat doen?

Stel dat er 200.000 nederlanders die nog maar gemiddeld 5 jaar zullen leven dood gaan tenzij ze een pil krijgen die 400 miljard euro kost... Moeten we dat doen?

Volgens de huidige berekeningen heeft de overheid al 90 miljard uitgegeven aan corona gerelateerde maatregelen en heeft het de economie in de 2 corona jaren meer dan 700 miljard aan omzet gekost. En die cijfers zijn verdomd moeilijk te vinden.

Als jij antwoorden op die vragen kunt geven mag je klagen over mensen die
12-07-2022, 12:21 door Anoniem
Laat ze dan gelijk zorgen dat spyware producten zoals Zoom en MS-Team zijn uitgesloten. Alternatieven waarbij je als overheid zelf de volledige controle over je gegevens kunt behouden zijn inmiddels goed uitontwikkeld e eenvoudig beschikbaar. Zoals Jitsi, BigBlueButton of NextcloudTalk.

Zie voor een vergelijking:
https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/sites/default/files/atoms/files/keuzehulp_privacy_videobellen_versie_2.pdf

Geheel 'toevallig' zijn alle apps die aan data-minimalisatie doen ook opensource
14-07-2022, 15:03 door -Peter-
Door Anoniem:
Door maccer: @Alle Anoniempjes:

- Wat fijn dat je oog hebt voor alle 'sterke' mensen op wie Corona een overzichtelijk lage impact lijkt te hebben.
Volgens de huidige berekeningen heeft de overheid al 90 miljard uitgegeven aan corona gerelateerde maatregelen en heeft het de economie in de 2 corona jaren meer dan 700 miljard aan omzet gekost. En die cijfers zijn verdomd moeilijk te vinden.

Als jij antwoorden op die vragen kunt geven mag je klagen over mensen die

Hoe veel was het verlies geweest als er geen maatregelen waren genomen? Nu gelden er geen maatregelen, maar ik zie links en rechts restaurants en supermarkten sluiten omdat een groot deel van het personeel Corona heeft.

Hoe veel van de bezoekers hebben ondertussen Corona gekregen, omdat het personeel besmet was en het niet wist?

Oja, mijn nichtje is op 37-jarige leeftijd overleden aan Corona zonder dat er ze complicerende factoren had waardoor ze "nog maar 5 jaar zou leven".

Je ziet jusit ook dat mensen die heel gezond zijn, last krijgen van Long Covid. Wat zijn daar de economische verliezen van?
Of van vertragingen in de bouw omdat een groot deel van de bouwvakkers ziek thuis zitten? Bij mij heeft de bouw hierdoor een half jaar langer geduurd. En dan nog was niet alles klaar. Een aantal onderdelen konden niet geleverd worden, omdat de fabrieken dicht waren door het grote aantal besmette medewerkers, die thuis zaten. En in een fabriek is thuiswerken lastig.

Zoals ik laast las "Mijn man is pannendekker. Na een maand thuiswerken kwam het dak naar beneden vanwege het gewicht van de pannen."

Peter
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.