Overheidsinstanties zoals het ministerie van Sociale Zaken, de Belastingdienst en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) verzamelen op grote schaal tweets over onder andere hun beleid zonder Twittergebruikers hierover te informeren. Volgens experts heeft de overheid echter toestemming nodig om de tweets te analyseren. Dat meldt Trouw op basis van eigen onderzoek.
Overheidsinstanties maken gebruik van verschillende tools om het sentiment over bepaalde onderwerpen zoals beleid te peilen. De tools verzamelen tweets en maken die gereed voor data-analyse. Zo kan er bijvoorbeeld worden gezien wat burgers van bepaald beleid vinden. Tweets mogen dan openbaar zijn, gebruikers hebben geen toestemming aan de overheid gegeven om die te verwerken, zo stelt Floor Terra, adviseur bij Privacy Company.
"Er is dan sprake van een nieuw doel, dus je moet dan opnieuw toestemming vragen van gebruikers", zo laat hij tegenover Trouw weten. De overheid zou Twitteraars dan ook moeten informeren over de verwerking van hun persoonsgegevens. "Daar zit gewoon een heel groot probleem. Je mag volgens de privacywet (de AVG) geen gegevens verwerken zonder betrokkenen te informeren", aldus Terra.
Zo verzamelt de NVWA met de tweets ook ip-adressen en biografische gegevens van Twitterprofielen. Volgens hoogleraar ICT en privaatrecht Frederik Zuiderveen Borgesius is het een "wijdverbreid misverstand" dat de AVG niet van toepassing zou zijn op openbare informatie, zoals tweets.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.