image

DNB: contant betalen bij sommige winkelbranches te vaak niet mogelijk

donderdag 16 februari 2023, 10:10 door Redactie, 16 reacties

Bij sommige winkelbranches, zoals bioscopen, parkeren en apothekers, is het te vaak niet mogelijk om met contant geld te betalen, zo laat De Nederlandsche Bank (DNB) vandaag weten. Gemiddeld weigert vier procent van de winkeliers contant geld, maar ligt dit bij sommige branches veel hoger. Zo is bij bijna een kwart van de bioscopen niet mogelijk om met contant geld te betalen, gevolgd door parkeren en apothekers met respectievelijk zestien en twaalf procent. Verder blijkt ook zestien procent van de bibliotheken een pin-only-beleid te hanteren.

Er zijn ook grote verschillen in het aandeel pin-only winkels tussen de provincies. In Flevoland en Utrecht informeren winkeliers hun klanten vaker dat zij niet met contant geld kunnen betalen dan in de andere provincies. Daarnaast geldt: hoe groter de plaats, hoe groter de kans op pin-only. Pin-only winkels worden met ruim zes procent het vaakst aangetroffen in grote plaatsen met meer dan 175.000 inwoners.

"Om te zorgen dat contant geld goed bruikbaar blijft, is het van belang dat winkeliers contant geld als wettig betaalmiddel blijven accepteren. Betalen moet immers voor iedereen gemakkelijk zijn. Bovendien vinden veel consumenten het belangrijk om een keuze te hebben om met contant geld te kunnen blijven betalen", aldus DNB. Dat stelde verder vast dat veel winkels onduidelijk communiceren over toegestane betaalmethodes. "Wanneer een winkelier geen contant geld accepteert, is het belangrijk dat hij dit vooraf duidelijk maakt met een sticker of bordje bij de ingang van de winkel."

Reacties (16)
16-02-2023, 10:13 door Anoniem
Ik vertrouw dit artikel niet.

Banken willen dat er juist minder contant geld wordt gebruikt dit is goedkoper en makkelijker voor hun
16-02-2023, 10:28 door Anoniem
Het probleem ligt bij de banken die hoge kosten rekenen voor contant geld storten op je eigen bankrekening. Ondernemers betalen dus verschrikkelijk veel en zien het als kosten besparen door geen cash aan te nemen. Zorg voor veel lagere tarieven.
16-02-2023, 10:36 door Anoniem
Door Anoniem: Ik vertrouw dit artikel niet.

Banken willen dat er juist minder contant geld wordt gebruikt dit is goedkoper en makkelijker voor hun
Is het niet zo dat de commerciele banken van de contanten af willen?
En DNB is geen commerciele bank. Het is wel goed als DNB wat meer voor de belangen van burgers opkomt.
16-02-2023, 10:44 door Gluiperd
Zo beklaag ik me erover dat je op veel plekken niet met Paypal kunt betalen. Zou het met Google Pay ook zo gaan verlopen? In dit achterlijke kruideniersland is dat namelijk de norm: achterlopen op de rest van de wereld.
16-02-2023, 10:48 door Anoniem
Door Anoniem: Het probleem ligt bij de banken die hoge kosten rekenen voor contant geld storten op je eigen bankrekening. Ondernemers betalen dus verschrikkelijk veel en zien het als kosten besparen door geen cash aan te nemen. Zorg voor veel lagere tarieven.

Dit dus, ook als vereniging raken we in verhouding veel geld kwijt. Aan de ene kant op de pintransacties en andere andere kant bij het storten van de contanten.
Als we kijken wat dat op jaarbasis...
16-02-2023, 10:56 door Anoniem
Bij theaters, poppodia e.d. is het schering en inslag dat je niet contant kunt betalen. Meestal blijf ik dan thuis, als het niet anders kan neem ik zelf m'n drinken wel mee.

Door Gluiperd: Zo beklaag ik me erover dat je op veel plekken niet met Paypal kunt betalen.
Je gebruikt een dienst die 3 maanden toegang wil tot al jouw bankgegevens anders kun je geen klant worden.
Je vindt privacy niet belangrijk?
(dan vergeet ik nog hoe absurd de klantenservice van PayPal is, hun pro oplichting zijn en absurde tarieven hanteren, snap echt niet dat mensen bij dit soort bedrijven klant willen zijn)
16-02-2023, 10:59 door Anoniem
wie had dat gedacht, door wildgroei krijg je als consument of de optie met ALLES mee te moeten doen, of BEPERKT te worden.
16-02-2023, 11:33 door Briolet
Door Gluiperd: Zo beklaag ik me erover dat je op veel plekken niet met Paypal kunt betalen.

Ik zou ook geen paypal aanbieden als ik iets verkocht. Als een winkelier iets via paypal verkoopt, krijgt hij niet al zijn geld van paypal. Afhankelijk van de jaaromzet houdt Paypal 1,5 tot 2,5% achter, naast de 35 cent per transactie. Pinnen is een stuk goedkoper.
En contractueel mag hij die extra kosten niet aan de klant doorberekenen. Volledig onterecht, want het is de klant die ervoor wil kiezen om de duurdere betaalmethode te gebruiken.
16-02-2023, 14:06 door Anoniem
nee hoor

een winkelier kan er voor kiezen géén paypal betaling te accepteren. Dan hoeft de klant dat niet te betalen en kan de winkelier ook buiten die kosten om.

Mijn mening
- ieder moet overal met contant kunnen betalen
- ieder moet ook met pinpas kunnen betalen (en/of Ideal)
- elke andere betalingsmogelijk indien de betreffende leverancier dat wenst (en de additionele kosten zijn dan voor de leverancier)
alleen dan is er maximale vrijheid voor iedereen mogelijk
16-02-2023, 14:43 door Anoniem
[qoute]Daarnaast geldt: hoe groter de plaats, hoe groter de kans op pin-only. Pin-only winkels worden met ruim zes procent het vaakst aangetroffen in grote plaatsen met meer dan 175.000 inwoners.[/quote]
Dat geeft eigenlijk aan dat in omgevingen waar mensen zich anoniem voelen of wellicht onveilig voelen liever met pin, herstel VPAY of MAESTRO betalen.
Op plekken waar mensen zich veilig voelen zijn mensen meer geneigd om met cash te werken.

Dit is inherent aan de capaciteit van bijvoorbeeld justitie en politie om het voor mensen veilig te houden en bij 175.000 mensen lukt dat dus niet meer.
Hetzelfde geld voor banken. Zij maken het zo duur mogelijk om met cash te werken. Ik heb berichten gehoord van collega's die voor 1000 euro cash soms 250 euro moeten betalen...
De bank zorgt dus op die manier voor een devaluatie van cash geld van 25%...
16-02-2023, 15:48 door Anoniem
Apotheken die cash weigeren zouden uit het register geschrapt moeten worden. Dat een winkel of bioscoop klanten wil wegjagen moet nog kunnen. Maar voor zorgverleners?
16-02-2023, 16:19 door Anoniem
Door Gluiperd: Zo beklaag ik me erover dat je op veel plekken niet met Paypal kunt betalen. Zou het met Google Pay ook zo gaan verlopen? In dit achterlijke kruideniersland is dat namelijk de norm: achterlopen op de rest van de wereld.

PayPal en Google Pay, effe serieus? Ik geloof dat u niet helemaal begrepen hebt waar dit over gaat... ROFLMAO
16-02-2023, 16:59 door Anoniem
Door Anoniem: Ik vertrouw dit artikel niet.

Banken willen dat er juist minder contant geld wordt gebruikt dit is goedkoper en makkelijker voor hun
Onzin, banken verdienen er nog steeds aan. De winkelier moet hiervoor betalen, die wil het dus niet. Gewoon niets kopen daar.
16-02-2023, 21:14 door EersteEnigeEchte M.J. - EEEMJ - Bijgewerkt: 16-02-2023, 21:15
Op zichzelf een goed signaal van DNB. Hopelijk is dit ook een signaal dat er binnen de top van bureaucratisch Nederland wordt ingezien dat contante betaling echt mogelijk moet blijven, niet alleen in theorie, maar vooral ook in de praktijk. Omdat er anders sprake is van een sterfhuisconstructie.

Maar DNB lijkt tandeloos te zijn, omdat er in Nederland geen formeel-wettelijke plicht bestaat om contant geld als wettig betaalmiddel te accepteren bij toonbankbetalingen. Als toezichthouder kan de DNB niet iets afdwingen zonder dat daar een formeel-wettelijke basis voor is.

Waarom dient geen enkele politieke partij in de Tweede Kamer een motie in om een dergelijke wettelijke verplichting in te voeren?

Zoals het nu gaat, zegt iedereen (DNB, politieke partijen) dat het behoud van een functionerende infrastructuur voor contante betaling belangrijk is, maar ze handelen er geen van allen naar.

M.J.
16-02-2023, 21:21 door Anoniem
Door Briolet:
Door Gluiperd: Zo beklaag ik me erover dat je op veel plekken niet met Paypal kunt betalen.

Ik zou ook geen paypal aanbieden als ik iets verkocht. Als een winkelier iets via paypal verkoopt, krijgt hij niet al zijn geld van paypal. Afhankelijk van de jaaromzet houdt Paypal 1,5 tot 2,5% achter, naast de 35 cent per transactie. Pinnen is een stuk goedkoper.

Dat is WEINIG! Als je je betalingen door de Google of Apple app store laat verwerken (bijv voor aankoop van/via een app of voor een donatie aan een Youtuber) dan houden ze 30% in!
17-02-2023, 07:39 door Anoniem
Cash wordt straks 'onbetaalbaar'.

Bitcoin means no escape-line.
Read my lips, mark my words.

Op naar de CBDC-everywhere.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.