image

Schadeclaims bij Kadaster wegens datalek met geheime woonadressen

maandag 13 maart 2023, 17:10 door Redactie, 4 reacties

Bij het Kadaster zijn schadeclaims ingediend wegens een datalek met geheime woonadressen. Daarnaast hebben honderden professionele gebruikers die deze data ontvingen niet bevestigd dat ze de data hebben vernietigd. Dat laat minister De Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening in een brief aan de Tweede Kamer weten.

Het Kadaster is een openbaar register waarin informatie over vastgoed wordt bijgehouden, zoals bijvoorbeeld de eigenaar van een woning of pand. In het Kadaster zijn de privéadressen van vier miljoen mensen geregistreerd. Personen in het zogenaamde ‘stelsel bewaken en beveiligen’ kunnen hun adres laten afschermen. Een andere mogelijkheid is via de Basisregistratie Personen (BRP) van gemeenten, waar burgers kunnen aangeven dat hun woonadres geheim moet zijn. Het Kadaster is gekoppeld aan de BRP, waardoor het woonadres dan niet zichtbaar is.

Afgeschermde woonadressen zijn nog wel zichtbaar voor bepaalde professionele gebruikers, zoals notarissen. Vorig jaar september vond er een update aan het systeem plaats waardoor afgeschermde woonadressen voor allerlei professionele gebruikers zichtbaar waren, aldus de melding aan gedupeerden. Op 11 oktober werd het probleem verholpen. In totaal waren 3700 afgeschermde woonadressen bijna een maand lang zichtbaar.

Zo'n 2700 professionele gebruikers hebben de afgeschermde woonadressen via Kadaster Online (KOL) of Ketenintegratie Inschrijving Kadaster (KIK) verkregen. Het Kadaster heeft hen twee keer een e-mail gestuurd om de data te vernietigen. Tevens werd deze gebruikers gevraagd een online formulier in te vullen, waarin men bevestigt dat de informatie is verwijderd. Bijna negentien procent van deze gebruikers heeft dit niet gedaan.

Verder zijn er in totaal twee claims ingediend waarbij het Kadaster aansprakelijk wordt gesteld voor de veronderstelde gevolgen van het lekken van informatie. Er zijn geen bedragen of omschrijving van de geleden schade genoemd, aldus De Jonge. De voorlopige melding van het datalek bij de Autoriteit Persoonsgegevens is inmiddels omgezet naar een definitieve melding. Tevens wil het Kadaster onderzoek doen naar de mogelijkheden om een geautomatiseerde dagelijkse test op de filtering van geheime adressen te realiseren.

Reacties (4)
13-03-2023, 17:37 door Anoniem
Dus die 19% flikker je uit de pool die erbij mogen. Is toch niet zo moelijk. Willen ze er dan weer bij, dan eerst wettelijk document tekenen dat de data verwijderd is.

Blokkeer gewoon de toegang, en zie hoe snel je contact hebt. Dit soort zaken mogen wat mij betreft toch echt strenger aangepakt worden.

TheYOSH
13-03-2023, 22:03 door Anoniem
LOL, dacht even dat het om KVK ging...

Nee, om het kadaster kan je niet zomaar heen.
Anders kan je geen grond bezitten.


Het word maar eens tijd om je identiteit te fragmenteren zodat er geen touw aan vast te knopen is...
Uitbetaald worden in cash of crypto, flatje huren op alias, desklop met TAILS en belasting betalen met gestort cash.

Ik ben benieuwd hoe ver je kan komen qua leven zonder herleidbare sporen achter te laten.
Heeft iemand hier wat meer informatie over?

Welke sporen kan je niet wegwissen?
(Je kan belasting niet ontwijken, en elke X jaar moet je je ID-kaart vernieuwen, wat nog meer?)
14-03-2023, 08:39 door Anoniem
De CISO van het Kadaster zal beslist rode oortjes hebben.
14-03-2023, 11:12 door _R0N_
Door Anoniem:

Ik ben benieuwd hoe ver je kan komen qua leven zonder herleidbare sporen achter te laten.
Heeft iemand hier wat meer informatie over?

Je komt een heel eind maar helemaal van de aardbodem verdwijnen lukt niet.
Een woonruimte in onderhuur moet wel lukken en zeker wanneer je contant betaalt.

Uitbetaald worden in contanten is lastiger, bedrijven doen/mogen dat niet dus moet je alweer zwart gaan werken.

Als dat lukt wordt je online activiteit al lastig. Mocht je onderhuuradres toevallig internet hebben heb je mazzel. Dan kun je natuurlijk niet $vpntoko gebruiken, die willen een creditcard hebben en prepaid creditcards (debit card) wordt bijna nergens geaccepteerd.
Wat wel kan met zo'n kaart is een shady VPS nemen en er wireguard of openvpn op installeren.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.