Softwareleverancier Nebu moet marktonderzoeker Blauw informatie verstrekken over de inbraak op de eigen systemen en de diefstal van data die daarbij plaatsvond. Als het dit niet doet moet het een dwangsom betalen die tot 500.000 euro kan oplopen, zo heeft de rechtbank Rotterdam in een kortgeding vandaag bepaald. Blauw maakt gebruik van de oplossingen van Nebu voor het uitvoeren van marktonderzoeken voor klanten. Op 10 maart wisten aanvallers toegang te krijgen tot de servers van Nebu waarbij ook data werd gestolen.
Blauw vond dat het te weinig informatie van Nebu over de aanval ontving, de gevolgen daarvan en door het softwarebedrijf genomen maatregelen. Via een kortgeding eiste de marktonderzoeker deze informatie en eiste om een onafhankelijk forensisch onderzoek. Nebu stelde dat ze deze informatie moet verschaffen aan Blauw, maar heeft bezwaren tegen de gevraagde maatregelen.
De voorzieningenrechter wijst een groot deel van de vordering van Blauw toe. Nebu moet de marktonderzoeker uitgebreid informatie verschaffen over het datalek en de gestelde vragen hierover beantwoorden. Het gaat onder andere om alle beschikbare informatie met betrekking tot de aanval, met inbegrip van een volledige weergave van de manier waarop toegang is verkregen en de acties van de aanvallers vanaf het moment dat zij toegang kregen tot de systemen.
Verder moet Nebu alle beschikbare data over gestolen gegevens delen, alsmede alle beschikbare informatie over de aanvallers, met inbegrip van de analyse van Nebu over de handelswijze van de aanvallers, het door Nebu gevonden tekstbestand dat door de aanvallers is achtergelaten op haar systemen, evenals andere berichten die zij heeft ontvangen van de aanvallers. Wel moet Blauw voorzichtig met deze informatie omgaan, er kan namelijk sprake zijn van bedrijfsgevoelige informatie, aldus de rechter. Daarnaast moet Nebu een onafhankelijk forensisch onderzoek naar het datalek laten uitvoeren.
De voorzieningenrechter heeft daarbij dwangsommen opgelegd. Voor elke vordering waar Nebu niet aan voldoet moet het een dwangsom van 25.000 euro betalen, met een maximum van 500.000 euro. Daarnaast werd het softwarebedrijf veroordeeld tot het betalen van de proces- en nakosten van 2400 euro. Vanwege het datalek bij Nebu maakten al 139 organisaties melding bij de Autoriteit Persoonsgegevens.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.