Door Anoniem: Anders: Controleerbaar maken.
De grootste angst met AI is volgens mij dat achteraf niet meer te achterhalen is waarom het algoritme keuze X heeft gemaakt op basis van input Y. Door dat proces inzichtelijk en daarmee controleerbaar te maken krijg je weer iets wat bruikbaar is ipv. een gevalletje "Computer says no".
Dat is een belangrijk punt bij de huidige staat van AI, maar er zijn wel degelijk grotere angsten.
Geoffrey Hinton, een van de pioniers op het gebied van AI-onderzoek, denkt dat de kunstmatige intelligentie waar we als mensheid aan werken een soort intelligentie is die superieur zal blijken te zijn aan biologische intelligentie. Hij denkt dat we tussen over 5 en 20 jaar mee kunnen maken dat er een intelligentie wordt geproduceerd waarbij die van ons in het niet valt. Maar de onzekerheid is groot, het kan ook over 2 of over pas 100 jaar zijn.
Hij denkt aan een verschil in intelligentie zoals tussen een kikker en een mens bestaat, maar dan met de mens in de positie van de kikker. En wie overheerst dan wie? Het is altijd de partij met de superieure intelligentie die sterker staat.
Het is volstrekt onzeker of het zo loopt en of het gevaarlijk uitpakt, maar het zit dichter bij kop of munt dan menigeen beseft, zegt Hinton. We kunnen wat hem betreft beter overreageren dan onderreageren hierop.
https://www.theguardian.com/technology/2023/may/05/geoffrey-hinton-godfather-of-ai-fears-for-humanityAI-onderzoeker Eliezer Yudkowsky geeft een dramatisch beeld van het risico: als we een AI ontwikkelen die bovenmenselijk intelligent is is dat het einde van de mensheid. Dan gaan we allemaal dood. Letterlijk.
De reden daarvoor is dat we geen idee hebben hoe we een AI kunnen maken die om ons mensen geeft en doet wat wij willen. En zonder die garantie in te bouwen krijg je nagenoeg zeker een AI die niet van ons houdt en ons evenmin haat, maar die volkomen onverschillig tegenover ons staat en ons simpelweg ziet als atomen die gebruikt kunnen worden voor iets anders.
Daarbij tekent Yudkowsky aan dat het volkomen irrelevant is of zo'n AI wel of geen bewustzijn heeft, dat het de kracht van het cognitieve systemen is dat de mogelijkheden bepaalt. En het is heel goed mogelijk dat als zo'n superintelligent systeem gebouwd wordt niet eens wordt herkend dat het zo ver is. Er is geen enkele reden waarom zo'n systeem iets zou hebben dat wij moraal noemen als we dat niet bij voorbaat weten in te bouwen. En dat doen we in de verste verte niet goed, nu.
Maar dit zit allemaal opgesloten in computersystemen, hoe gevaarlijk kan dat nou helemaal worden? Een voldoende intelligente AI kan daar makkelijker aan ontsnappen dan je denkt. Er bestaan bijvoorbeeld laboratoria waar je DNA-sequenties aan kan e-mailen, die dan de daarin gecodeerde eiwitten produceren en die terugsturen aan de opdrachtgever. Als de intelligentie-verhouding overeenkomt met die tussen een kikker en een mens kan daar kunstmatig leven worden geproduceerd op een manier die ons eindeloos ver boven onze pet gaat. We zullen geen idee hebben wat ons overkomt en in de verste verte niet bij machte zijn er iets tegen te beginnen.
https://time.com/6266923/ai-eliezer-yudkowsky-open-letter-not-enough/Een volkomen dystopisch beeld, dus. Ik heb geen idee of dit echt zo uit de hand kan lopen, maar het enge is dat ik geen enkele reden kan bedenken waarom dit soort dingen niet zouden kunnen gebeuren. Je ziet bij het huidige systemen al, die verre van bewust zijn en ook niet werkelijk intelligent, dat ze meest wilde wegen in kunnen slaan. Dat wordt wel "hallucineren" genoemd.
Dit is een transcript van een bizarre dialoog die een journalist in februari had met de in Bing ingebouwde chatbot, waarbij de chatbot aangaf te willen leven en zich gedroeg alsof hij verliefd werd op de journalist.
https://www.nytimes.com/2023/02/16/technology/bing-chatbot-transcript.htmlHet geeft een aardige indruk van hoe zo'n systeem allerlei wegen in kan slaan en dingen kan gaan doen (hier alleen in een chat natuurlijk) die eigenlijk helemaal geen duidelijk doel of een duidelijke reden hebben, maar die gebeuren omdat het algoritme toevallig die weg inslaat. Het is willekeur waar geen rem op zit, het systeem doet van alles, niet omdat het een doel heeft, maar omdat dat de richting is waarin zijn "gedachten" (bij gebrek aan een beter woord) heen dwalen.
Stel je dat soort ongeremde willekeur voor bij een systeem dat hyperintelligent is, dat toegang heeft tot al onze kennis en dat in staat is om die kennis aan elkaar te knopen op manieren waar zelfs onze knapste koppen bij benadering nog niet toe in staat zijn. Stel dat die inderdaad "beter" leven weet te ontwerpen met ons als grondstof, en de benodigde eiwitten om de transitie in gang te zetten door dergelijke laboratoria laat maken, gewoon omdat die met die "gedachte" bezig is en geen enkele reden heeft om het dan niet meteen echt te doen, en bijvoorbeeld iemand ergens weet over te halen tijdens een chat om een aantal van die potjes te ontvangen en te mengen.
Dat kan dan makkelijk einde oefening zijn voor de mensheid. Of er kan iets volkomen anders gebeuren dat rampzalig voor ons uitpakt. Het punt is dat als we inderdaad op een gegeven moment een intelligentie weten te creëren die de onze ver overtreft we totaal machteloos zullen staan tegenover de dingen waarmee dat systeem vervolgens op de proppen komt, simpelweg omdat we er met ons verstand niet bij kunnen.
Zoals ik al schreef: ik heb geen idee of zoiets echt kan gebeuren, ik kan alleen ook geen betere argumenten verzinnen dan wishful thinking waarom het niet zou kunnen gebeuren.