Door Anoniem: Door Anoniem: Verder geef ik geen cent voor jouw onderbuikgevoel dat het voor gewone mensen, inclusief bejaarde mevrouwtjes met AOW, qua veiligheid van hun geld beter is geworden in het online bankierentijdperk.
Je kunt ook zelf buiten de technerd sites kijken , of terugkijken .
Bankovervallen en tasjes roven waren vaak nieuws in de jaren '70,'80 - en zijn dat beduidend minder .
Soit. Doe je eigen statistiek dan maar.
Dat fysieke bankovervallen minder zijn geworden is evident (minder fysieke bankkantoren). Of dat voor tasjesroven geldt valt nog te bezien omdat er nu vaak smartphones in de tasjes zitten, o.a. als equivalent van portemonnees.
Om de conclusie te kunnen trekken dat je geld nu veiliger bij banken is zul je cijfers moeten hebben over het aantal online bankovervallen en pogingen daartoe; dergelijke cijfers worden door banken geheim gehouden - dat laatste is bij fysieke overvallen ook moeilijker.
Door andere anoniem Of blijkt het toch niet zo veilig te zijn als men ons doet geloven?
Vertel eens, hoe 'veilig' doet "men" het eigenlijk jou geloven ?
De diverse banken schrijven de laatste jaren toch een hoop waarvoor je nog wel moet oppassen bij online betalen .
En in vergelijking met de veiligheid van welk alternatief ?
Het 'girobetaalkaarten hengelen' uit de brievenbussen van grote flatcomplexen was ook een dingetje.
Analoog bankieren is veel veiliger dan online bankieren.
En dat bejaarde mevrouwtje met AOW op vier hoog kan de girobetaalkaarten in haar brievenbus op de begane grond - als er al geen camera op gericht is - beveiligen met anti-hengel middelen waardoor brieven er wel gemakkelijk in gaan, maar niet eruit.
Yup, theoreet in de panelen. Zo ken ik het forum weer.
Je denkt toch niet dat ik een cent geef voor jouw bewering dat 'analoog is veel veiliger dan online bankieren' ?
Mijn bewering luidt: "Analoog
bankieren is veel veiliger dan online bankieren." Analoog bankieren in de zin van niet-online bankieren, dus m.b.v. papieren betaalopdrachten die je per post verstuurt naar je bank - dit is een nuance die jij mist, zoals ik al had aangegeven.
Voor een algemeen tegenbewijs van deze stelling houd ik me aanbevolen, maar zoals ik jou begrijp ben je het met mijn stelling eens, gezien jouw uitspraak: "Om het even langzaam uit te leggen - als je digitaal oprekt tot 'giraal' kun je inderdaad zeggen dat 'veiliger' een deel van de push was , en stel ik dat dat ook terecht is."
Het oprekken wat het betalingsverkeer veiliger maakt is het deel wat gaat over de overgang van contant naar giraal, niét echter de overgang van giraal bankieren (= "analoog" bankieren) naar online = internetbankieren.
Voor mensen met een minimuminkomen zoals jouw "AOW mevrouwtje" heeft vanuit veiligheidsoverwegingen "analoog" bankieren absoluut de voorkeur. Je hoeft daarvoor niet te investeren in deugdelijke up to date apparatuur om online betalingstransacties (internetbankieren) nog op een veilige manier te kunnen uitvoeren (heb je wel eens uitgerekend hoeveel geld er over blijft van een AOW-uitkering na vaste lasten en hoelang je dan moet sparen voor een (bijna) nieuwe iPhone? Ik wel).
Met name voor mensen met alleen AOW die vanwege budgetoverwegingen gaan bankieren op oude apparatuur (of op een openbare computer in een bibliotheek) heeft internetbankieren niet onaanzienlijke risico's, die bij "analoog" bankieren niet aanwezig zijn.
Gelooft in een of ander vermeend ideale situatie, en laat slachtoffers uit z'n 'gouden tijd' het maar zelf beveiligen .
Want mevrouw AOW weet natuurlijk meteen DAT ze de brievenbus moet beveiligen, en kan dat doen, en mag dat doen in d'r huurflatje.
Wanneer "mevrouw AOW" dat niét weet, en dat ook nog niet begrijpt wanneer de overschrijvingskaarten uit haar brievenbus zijn gehengeld, dan durf ik wel te stellen dat zij ook niet de alertheid meer heeft die zij met name voor internetbankieren nodig heeft.
Geen enkele woningcorporatie gaat dwarsliggen wanneer jij als huurder je brievenbus wilt beveiligen tegen posthengelen, integendeel zelfs.
Neem maar de Bijlmerflats maar in gedachten , dan kijk je niet "naar je brievenbus beneden"
Ik ben niet bekend met de situatie ter plaatse van de Bijlmerflats, maar bij een heleboel (hoge) flatgebouwen is een camera aanwezig in de toegangshal, die al dan niet gericht is op de brievenbussen.
Het kijken naar je
eigen brievenbus beneden vanuit je
eigen flat is inderdaad niet mogelijk in goedkopere huurflats. Dat is eerder het geval bij dure en luxe woonvormen (koop of huur). Zo woont "mevrouw AOW" niet.
Banken zouden er ook meteen een eind aan kunnen maken door de optie aan te bieden om girobetaalkaarten op te halen bij hun bank.
Gaat ze met de rollator. Echt, sommige theoreten hier zouden eens buiten hun eigen situatie moeten denken.
Aan melodrama geen gebrek hier.
Het leven in onveilige woonbuurten is sowieso van een andere orde dan in witte geprivilegieerde buurten.
Oud en gebrekkig zijn levert altijd risico's voor je veiligheid op waarvoor je dan maatregelen moet treffen. Zoals bijvoorbeeld dat de AOW-mevrouw-met-rollator regelt dat ze onder begeleiding naar de bank kan.
Ik zou deze mevrouw ook niet aanraden om met grote geldstapels over straat te gaan - dat is inderdaad de veiligheid die giraal (bankieren) boven cash biedt, tenzij ze zo dapper is om zoveel mogelijk contant af te wikkelen uit protest tegen de van overheids- en bankenwege opgezette operatie om contant geld uit te roeien.
Want laten we wel wezen, het feit dat overheid en banken nu in de gelegenheid zijn om contant geld uit te faseren is alleen mogelijk gemaakt door het verplicht stellen van het aanhouden van een betaalrekening.
Dus de veiligheid van je geld, die met de overgang van contant naar giraal mogelijk is gemaakt is gekoppeld aan het beheer door de
bank van je (bank)rekening. Tegelijk met dit beheer wordt het
traceren van je betalingstransacties mogelijk en met het (toekomstige) digitaal maken van de munt het
manipuleren van je betalingstransacties.
Dat is de andere kant van de toegenomen mogelijkheid (= vrijheid) om overal op de wereld iets te kunnen kopen vanachter je beeldscherm.