Het platform voor ggz-patiënten MIND is wegens privacyzorgen uit het overleg van de adviescommissie zorgvraagtypering gestapt. MIND vindt dat gegevens van ggz-patiënten alleen na expliciete toestemming mogen worden verzameld en gedeeld, in plaats van dat er met een opt-out wordt gewerkt zoals nu het geval is. De SP en GroenLinks hebben minister Helder voor Langdurige Zorg om opheldering gevraagd.
Vorig jaar juli kondigde de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) de start aan van de gegevensverzameling ten behoeve van het zorgprestatiemodel. Het gaat hier om de zogeheten HONOS+-vragenlijsten. HONOS staat voor Health Of the Nation Outcome Scales en is een vragenlijst die een behandelaar over zijn patiënt invult. Het gaat dan om zaken als problematisch alcohol- of drugsgebruik, hyperactief, agressief, destructief of geagiteerd gedrag, problemen als gevolg van hallucinaties en waanvoorstellingen, suïcidepogingen en gedachten over suïcide, problemen met relaties en overige psychische en gedragsproblemen.
"De zorgvraagtypering geeft een belangrijk inzicht in welke zorg en hoeveel zorg er nodig is voor patiënten. De aanlevering van HoNOS+ vragen is nodig voor de doorontwikkeling om dit inzicht te verbeteren", aldus de NZa. De Autoriteit Persoonsgegevens deed onderzoek naar het plan en stelde afgelopen december dat het, mits enkele beperkingen, mag plaatsvinden. MIND heeft sindsdien herhaaldelijk gevraagd om ggz-patiënten en naasten zeggenschap over de gegevensdeling te geven. "Hier is tot nu toe geen gehoor aan gegeven", aldus de belangenbehartiger.
MIND stelt dat patiënten voldoende zeggenschap over hun eigen zorggegevens moeten hebben. "En dat de cliënt zelf kan beslissen of hij toestemming wil geven voor het gebruik van die gegevens door andere partijen. Om die beoordeling te kunnen maken, moet iemand beschikken over juiste, volledige en begrijpelijke informatie voorafgaand aan het behandeltraject." De beslissing van de NZa om met terugwerkende kracht via een opt-out de HoNOS+-uitkomsten van alle ggz-patiënten op te vragen en te analyseren past hier volgens MIND niet bij.
"Dit betekent immers dat een cliënt in principe instemt met gegevensdeling, en actief bezwaar moet maken als hij het daar niet mee eens is. Het gaat hier ook om patiënten waarvan de behandeling al is afgesloten. We denken dat deze werkwijze niet juist is en bovendien een precedent schept voor andere onderzoeken op het gebied van gegevensverzameling en -verwerking zonder toestemming van de patiënt." MIND heeft nu besloten uit de adviescommissie zorgvraagtypering te stappen. Op deze manier zou het naar eigen zeggen belangen van patiënten en naasten beter kunnen behartigen.
De NZa zegt door de beslissing verrast te zijn en betreurt het besluit. "Omdat behandelaren verplicht de gegevens moeten aanleveren, is er sprake van een zogenaamde opt-out. Patiënten kunnen bij hun behandelaar aangeven dat zij bezwaar hebben tegen de gegevensdeling. De NZa heeft meerdere keren voorgesteld om samen te werken met MIND om patiënten te informeren. Bijvoorbeeld bij het maken van een patiëntenfolder. Hier is MIND niet verder op ingegaan", aldus de Zorgautoriteit.
Vanwege het opstappen van MIND zijn er nu Kamervragen aan minister Helder gesteld. "Wat is de reden dat de NZa graag met terugwerkende kracht via een opt-out de HoNOS+-uitkomsten van alle ggz-patiënten en -cliënten wil uitvragen en analyseren? Waarom wordt er niet gekozen voor een opt-in systeem, waarbij de cliënt vooraf toestemming moet geven? Hoe kijkt u hier naar?", willen SP-Kamerlid Dijk en GroenLinks-Kamerlid Westerveld weten.
De minister moet ook duidelijk maken of ze het nog verantwoord vindt om 1 juli met de verplichte aanlevering van ggz-gegevens door te gaan nu MIND zich teruggetrokken heeft uit het overleg. "Deelt u de mening dat het van groot belang is dat cliëntenvertegenwoordiging aan tafel zit en adviseert over het plan? Zo ja, wat gaat u doen om de stem van de cliënt mee te nemen in deze adviescommissie zorgvraagtypering?", willen Dijk en Westerveld verder weten. Helder heeft drie weken om met een reactie te komen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.