Door Anoniem: Door Anoniem: (nieuwe anoniem) Zo zo, snel op de teentjes getrapt (wie de schoen past, trekt hem aan?).
(weer een andere anoniem) Ik vind het ook als insinuaties klinken.
Het worden pas insinuaties die betrekking hebben op een specifiek bedrijf, hier: Coveware, als je de oorspronkelijke vraag die in zijn
algemeenheid was gesteld gaat beperken tot één bedrijf, hier: Coveware.
De oorspronkelijke vraag van @Anoniem 22-07-2023: 10.39 luidt:
Ik denk dat er eens moet worden uitgezocht hoeveel "securitybedrijven" in werkelijlheid (al is het dan zijdelings) betrokken zijn bij de criminaliteit.
Deze vraag is naar aanleiding van wat Coveware beweert over het teruglopen van ransomwarebetalingen, waarvan dezelfde anoniem vervolgens veronderstelt dat de bronnen waarop Coveware dit baseert wel niet pluis zullen zijn:
Ze weten altijd precies wat er in de wereld gebeurt. Hoe kan een securitybedrijf nou weten of er wel of niet losgeld wordt betaald als ze dat niet horen van hun vriendjes de criminelen?
Op dit punt gaat hij/zij de mist in omdat Coveware - naar ik aanneem - legale bedrijfsactiviteiten ontplooit, waarop ze de analyses baseert, waarmee ze naar buiten komt. In het geval van het specifieke bedrijf Coveware is er dus geen aanleiding om te stellen dat haar bronnen crimineel zijn.
Met deze bevinding is de relevantie van de algemeen gestelde vraag echter niet als sneeuw voor de zon verdwenen. Integendeel, die relevantie blijft gewoon staan.
Dezelfde anoniem besluit met een verwijzing naar (weer) een
algemene situatie:
Dit is al jarenlang een mistige affaire. Dit begon al met de virusscanners, waar dagelijks duizenden nieuwe virussen werden toegevoegd om maar te kunnen pochen met hoeveel virussen men kon detecteren in vergelijking met de concurrent.
Ik heb altijd het vermoeden gehad dat er een directe feed was van virusmakers naar bepaalde scanner fabrikanten.
En nu met die regelmatige persberichten over "wij zien dat" en "wij weten dat" is het niet veel anders.
@Anoniem trekt de conclusie dat regelmatige persberichten,
waaronder de presentatie van Coveware, de mistige relaties tussen securitybedrijven en criminelen bevestigen. Dat kun je echter niet bevestigen zonder nieuw bewijsmateriaal betreffende Coveware aan te dragen.
@Anoniem heeft zich dus vertild aan het specifieke geval van Coveware, maar heeft met het aansnijden van de al jarenlang bestaande mistigheid omtrent de feitelijke raakvlakken tussen security en criminaliteit gewoon een legitieme vraag.
Want die raakvlakken
zijn mistig, hoewel zéker niet beperkt tot de ICT.
In feite zijn een
heleboel raakvlakken tussen criminelen en allerlei bedrijfsmatige activiteiten in de samenleving, ook legale activiteiten, mistig en onduidelijk.
Wat dacht je van die gigantisch complexe belastingontduikingsconstructies om zoveel mogelijk geld in
particuliere beurzen te krijgen (belastingparadijzen; Nederland in Europees verband in de top)? Of de speculatieve wereld van het "flitskapitaal"? Zijn m.i. beide zwaar crimineel, maar daarbij volledig legaal; náást de chronische grensoverschrijdingen, die in expliciet illegaal gebied terechtkomen; grensoverschrijdingen die pas na jaren en gruwelijk veel uitzoekwerk ontdekt worden - of niet natuurlijk.
Ook een interessante kwestie (en uit de vorige volgend) is hoe criminaliteit eigenlijk
afgegrensd wordt. Inhoeverre zijn bijvoorbeeld de vendor lock-inn's m.b.t. software, die gebruikt wordt in de gezondheidszorg en bij de overheid - beide toch een algemeen belang vertegenwoordigend (= door belastingbetalers gefinancierd) niet crimineel te noemen (en daarbij volledig legaal)?
Dit zijn vragen die raken aan de grondslag van onze economie, waarvan het
particuliere winststreven dat de gehele samenleving "opvreet"/ "uitbeent" een belangrijke component is. Inhoeverre is die grondslag al crimineel te noemen ?
De normvervaging die daardoor gepraktiseerd en gefaciliteerd wordt en die leidt tot nieuwe neerwaartse "bijstellingen" trekt een spoor door de
gehele samenleving.
Niemand voelt zich meer aangesproken "want legaal". En overblijvende twijfelaars/ gewetensbezwaarden hangen hun twijfel of geweten aan de wilgen, want "legaal".
Het is één groot vertoon van maatschappelijke machteloosheid.
Ja, die mistigheid van de ICT-branche verdient het om opgehelderd te worden.
Maar dat gaat niet zònder u.
Je mist ongetwijfeld dingen als je niet alles en iedereen voortdurend onderzoekt. Maar er is helemaal geen capaciteit om alles en iedereen voortdurend te onderzoeken (behalve volautomatisch, maar daar zijn sterke bezwaren tegen), en je benut die capaciteit beter als je die inzet waar aanwijzingen zijn dat er iets aan de hand is.
Zeker, maar dat is niet "einde verhaal", vind ik.
De capaciteit om iets te onderzoeken hangt ook af van de mate waarin een samenleving iets relevant acht om te onderzoeken. Daar spelen sterk
politieke keuzes mee.
Het gaat er bijvoorbeeld ook niet om om "alles en iedereen voortdurend te onderzoeken" want om dat op
die manier te doen is al een politieke keuze - waarbij "alles en iedereen" vooral beperkt wordt tot: iedereen = elke
individuele burger.
Goed onderzoek betekent
gericht onderzoek, weten wáár je moet zoeken en het stellen van de juiste onderzoeksvragen. Er zijn beslist "knooppunten " in de samenleving te vinden waar het risico om (georganiseerde) criminelen tegen te komen - en dus te bestrijden - groter is dan op andere punten.
Elke burger, bijvoorbeeld, onderwerpen aan een sleepnet gaat er vanuit dat je daarmee de meeste en machtigste criminelen vangt. Dat is
ongericht zoeken, met weinig resultaat en heel veel schade aan heel veel burgers.
Het is zoiets als de
kaasschaafmethode bij bezuinigingen: omdat je geen politieke keuzes wilt maken ga je overal bij iedereen/ elke organisatie een zelfde "plak" eraf schaven; iedereen een gelijk percentage minder en klaar is kees. Het netto resultaat daarvan is wel een bezuiniging, maar met een volledig behoud van de status quo.
Elke burger continue monitoren en scannen op van alles en nog wat leidt tot hetzelfde: een behoud van de status quo omdat de relevante en machtige partijen daar gewoon omheen gaan werken. Je maakt daarmee de machtige actoren sterker en de onmachtige actoren (individuele burgers) zwakker.
Door op deze wijze criminaliteit te bestrijden doe je niets aan de tendensen van
polarisatie, van het proces van een verdere
klieving van de samenleving tot in zijn kleinste eenheden (individuele burgers). Dit proces wordt voltrokken door de andere pool, die gevormd wordt door de machtige actoren die dit proces beheersen resp. onder wiens leiding dit proces voltrokken wordt.
Op deze website wordt meermalen melding gemaakt van een tekortschietende
handhaving van wetten die ransomware en andere vormen van cybercrime kunnen bestrijden. Waarom is dat zo?
Welke belangen spelen daar? Hebben criminelen de digitalisering al volledig ingelijfd? Zijn er nog crimineelvrije (of -arme) terreinen in de cyberruimte? In de politiek?
De individuele vrijheid, dus het leven, in onze samenleving verslechtert in rap tempo in combinatie met/ onder invloed van/ tengevolge van digitaliseringsprocessen.
Dit kan alleen maar het geval zijn doordat criminele partijen steeds meer in de pap te brokken hebben en een allesbepalende invloed op de vormgeving van (het leven in) de samenleving krijgen.
Criminaliteit in de virtuele ruimte zou een toponderwerp moeten zijn omdat het een belangrijke grondslag vormt voor de huidige algehele verslechtering. De onderzoekscapaciteit die daarvoor vrijgemaakt wordt zou met deze urgentie in overeenstemming moeten zijn. Waarom gebeurt dat niet?
Heel veel vragen, weinig antwoorden.