image

Britse privacytoezichthouder start onderzoek naar menstruatie-apps

donderdag 7 september 2023, 13:29 door Redactie, 8 reacties

De Britse privacytoezichthouder ICO start een onderzoek naar de manier waarop menstruatie- en vruchtbaarheidsapps met persoonlijke informatie van gebruikers omgaan. Aanleiding is een enquête waarin meer dan de helft van deelnemers aangaf zich zorgen te maken over ze de gegevens die ze delen en de manier waarop de data wordt gebruikt.

Verder liet meer dan de helft van de deelnemers weten dat ze een toename zagen van het aantal baby- en vruchtbaarheid-gerelateerde advertenties. Iets waar niet iedereen blij mee is. De ICO roept gebruikers van dergelijke apps op om hun bevindingen te delen. Daarnaast heeft de ICO de ontwikkelaars van deze apps gevraagd om te laten weten hoe ze de gegevens van hun gebruikers verwerken.

"Net als met alle gezondheidsapps, verwachten we dat organisaties de privacy van hun gebruikers beschermen en transparant beleid hebben. Dit onderzoek is bedoeld om vast te stellen hoe goed en slecht de apps op dit moment werken. Zodra we meer informatie hebben zullen we volgende stappen verkennen, maar we zullen niet aarzelen om handhavende maatregelen te nemen om het publiek te beschermen als dat nodig blijkt", zegt Emily Keaney van de ICO.

Reacties (8)
07-09-2023, 13:57 door Anoniem
Privacy International deed reeds in 2020 uitvoerig onderzoek naar menstruatie apps. De uitkomst was vernietigend:

- Van de vijf apps die we hebben onderzocht, reageerden twee apps goed en volledig op onze DSAR, één app gaf ons onze gegevens niet, één reageerde nooit en één weigert ons onze gegevens te laten publiceren

- De apps die wel reageerden, gaven ons meerdere pagina's met onze meest intieme gegevens, waaronder ons seksuele leven, onze masturbatie gewoonten, onze medicijn inname. Een deel werd gedeeld met derden.

https://privacyinternational.org/long-read/4316/we-asked-five-menstruation-apps-our-data-and-here-what-we-found
07-09-2023, 14:29 door Anoniem
Wat ook wel eens onderzocht mag worden is wat het effect van achtervolgadvertenties is. Ik krijg ze zelf ook, en zelfs als iets me dan interesseren zou om de kopen, dan dààr vooral niet! Met het gevoel van wat weten ze allemaal nog meer van je.

Het zelfde heb ik met banners die van zulke systemen komen. Die moeten vaak veel te lang nadenken over wat ze van je weten en wat ze je gaan tonen. Ik noem maar een voorbeeld. Elke dag lees ik ook het BBC nieuws. Dan zie ik een artikel dat me interesseert en begin te lezen. Vervolgens verandert heel die layout van de pagina, alle nieuws springt alle kanten op. Terwijl ik zit te lezen. Had ik dan nog op een artikel geklikt, dan blijkt die klik naar een ander artikel te gaan. Als dan eindelijk die getargete banners voor me verschenen zijn dan heb ik al gelijk een bloedhekel aan die adverteerder.

Wat bekend is van de advertentiebedrijven, met name google, is dat ze de boel van twee kanten bespelen. Ze krijgen geld van adverteerders, dus die maken ze ook van alles wijs, want daar hebben ze net zoveel privacy gegevens van. Mogelijk nog meer, dan die spekken hun kassas. Het zou wel eens onderzocht mogen worden hoe die "slimme" advertenties merken juist schade doen. Als ik bijvoorbeeld even op de site van Mediamarkt heb gekeken naar een krultang. En ik word daarna nog weken achtervolgd door hun advertenties. Dan haal ik die tang overal. Maar niet bij hun. Zelfs als die dan een beetje duurder is.
07-09-2023, 15:05 door Anoniem
Apps in principe nooit gebruiken.
Een webpagina lijkt me een beetje minder schadelijk
Maar goed, soms kom je niet om een app heen
07-09-2023, 22:02 door Anoniem
Dit zijn goede apps voor menstruatie en vruchtbaarheidtests; vrije en open source software, (transparant, peer reviewed) en geen internetverbinding, bevat geen trackers en ads.

https://f-droid.org/packages/de.arnowelzel.android.periodical/

https://f-droid.org/packages/com.colnix.fta/

https://f-droid.org/packages/com.log28/

https://f-droid.org/en/packages/com.drip/
08-09-2023, 14:29 door Anoniem
Door Anoniem: Dit zijn goede apps voor menstruatie en vruchtbaarheidtests; vrije en open source software, (transparant, peer reviewed) en geen internetverbinding, bevat geen trackers en ads.

https://f-droid.org/packages/de.arnowelzel.android.periodical/

https://f-droid.org/packages/com.colnix.fta/

https://f-droid.org/packages/com.log28/

https://f-droid.org/en/packages/com.drip/

Als ik nou ergens een MINIMALE overlap verwacht is het wel tussen f-droid gebruikers en mensen die menstrueren...

Naamgeving van die laatste is ook het soort humor dat volgens mij bij niet alle menstruerende mensen goed valt .
08-09-2023, 17:24 door Anoniem
https://www.popularmechanics.com/science/a33957256/this-programmer-figured-out-how-to-play-doom-on-a-pregnancy-test/
dat kan natuurlijk ook
26-09-2023, 14:37 door Anoniem
Artsen waarschuwen voor apps als Ladycomp en Natural Cycle, die op basis van je lichaamstemperatuur laten weten wanneer je zwanger kan worden. "Het is goed om je lichaam beter te leren kennen, maar gebruik deze methodes vooral niet als je niet zwanger wil worden. De kans dat je dat wel wordt is dan maar liefst 20 procent."

https://nos.nl/artikel/2491872-deskundigen-waarschuwen-voor-anticonceptiefabels-gebruik-geen-app
13-02-2024, 16:49 door Anoniem
Forum vruchtbaarheidsapp Glow lekte gegevens 25 miljoen gebruikers
dinsdag 13 februari 2024, 16:34 door Redactie

https://www.security.nl/posting/829393/Forum+vruchtbaarheidsapp+Glow+lekte+gegevens+25+miljoen
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.