Door Anoniem: Het verraste me dat er überhaupt nog behoefte aan zoiets als een downloadmanager is, gehannes met onbetrouwbare inbelverbindingen is zo lang geleden dat ik voor de zekerheid nog even mijn geheugen heb opgefrist om zeker te weten dat een downloadmanager is wat ik dacht dat het was. Maar ik zou beter moeten weten: de mensheid is enorm groot en je kan het zo gek niet bedenken of mensen doen of gebruiken het.
In de discussies hierover waar Kaspersky naar linkt valt me op dat iemand die ermee besmet was ernaar gegoogled had en de oplossing had gevonden in andere software waar ik nog nooit van gehoord had, zo'n tool om je systeem mee schoon te maken. Als je ergens behoefte aan hebt: Googlen, downloaden en installeren, is kennelijk de werkwijze.
Het is heel goed denkbaar dat mensen die zo werken dat als Windows-gebruiker gewend zijn geraakt, overgestapt zijn naar Linux en de gewoonte daar hebben voortgezet, in plaats van eerst in de package management tool van de gebruikte Linux-distro te gaan zoeken. In Debian vond ik moeiteloos vijf grafische downloadmanagers, kant en klaar in de distro. Ik weet niet of Ubuntu er net zo veel heeft.
Er zijn nogal wat mensen, en op deze site laten ze ook regelmatig van zich horen, die denken in termen van "Windows is onveilig" en "Linux is veilig". Maar een systeem is nooit zomaar veilig of onveilig, de veiligheid wordt voor een heel belangrijk deel bepaald door hoe je er zelf mee omgaat. Iemand kan in een matig veilige auto heel voorkomend rijden en niets overkomen, terwijl iemand die in een superieur veilige auto totaal roekeloos is makkelijk dingen kan doen die die niet meer kan navertellen.
Een Linux-distributie is een verzameling door de makers ervan bij elkaar gebrachte software met beheertools die het installeren, de-installeren, updaten etc. van de software uit die verzameling een fluitje van een cent maken. Dat het een verzameling software is die je uit een betrouwbare bron betrekt is een van de belangrijkste redenen waarom Linux veilig heet te zijn. Totaal nonchalant buiten die opzet om software uit allerlei hoeken en gaten bij elkaar zoeken en installeren is zoiets als de kooiconstructie van je auto doorzagen en dan denken dat dat ding nog steeds veilig is omdat er nog steeds "Volvo" op staat, en Volvo is toch veilig?
De veiligheid aan het labeltje toeschrijven is magisch denken. Volvo en "Linux" (Debian, Ubuntu, Mint etc.) kunnen een degelijke constructie leveren die echt wel wat toevoegt, maar als je als gebruiker de integriteit daarvan onderuit haalt dan helpt dat labeltje echt niet, dan is het door je eigen toedoen niet veilig meer. Je moet er als gebruiker goed mee omgaan. Je moet daartoe ook weten hoe je er goed mee omgaat, wat je wel en niet moet doen. Je eigen gedrag bepaalt voor een heel groot deel de veiligheid van het systeem.
Inderdaad het laat eigenlijk perfect het probleem zien van eigenwijze windows gebruikers die gewend zijn software overal vandaan te downloaden omdat de windows appstore het niet aanbiedt en windows update niet faciliteert.
Ik noem eigenwijs want waarom zou je buiten je default repository om een andere downloadmanager installeren. Iedereen kent het 3party probleem tegenwoordig wel en hoezo komt Kaspersky hier mee? Welke idioot installeert dit op een LInux systeem?
Kaspersky is duidelijk op zoek naar een nieuwe afzet markt om omzet te behouden.