Mantelzorgers mogen voorlopig nog de DigiD van de persoon gebruiken voor wie zij zorgen, zo heeft demissionair staatssecretaris Van Huffelen van Digitalisering laten weten. In Nederland zijn zo'n 273.000 mensen onder bewind gesteld en 2,6 miljoen mensen digitaal niet vaardig. Zij mogen of kunnen niet zelf hun zaken digitaal regelen met de overheid maar zijn daarvoor afhankelijk van een wettelijk vertegenwoordiger of gemachtigde.
Een wettelijk vertegenwoordiger kan een professional zijn maar ook een familielid of naaste, bijvoorbeeld een mantelzorger. Handelingsbekwame burgers kunnen vrijwillig iemand aanwijzen (machtigen) om zich te laten vertegenwoordigen voor het afnemen van diensten bij publieke dienstverleners. Op dit moment is dat voor 554 diensten bij 528 dienstverleners mogelijk, waaronder veel grote dienstverleners zoals bijvoorbeeld de Belastingdienst en het UWV. "Dit zijn nog lang niet alle publieke dienstverleners. Dat komt omdat het aansluitproces als lastig wordt ervaren", aldus de staatssecretaris.
Voor bewindvoerders van mensen die handelingsonbekwaam zijn, is dit een stuk lastiger. Zo kunnen die een aantal zaken voor hun cliënten niet digitaal regelen. Soms wordt er dan tegen de regels in gebruikgemaakt van de DigiD van een cliënt of naaste. "Het is niet toegestaan dat een DigiD door een ander wordt gebruikt. Dit geldt voor iedereen. De aard van de vertegenwoordigingsrelatie, bloedverwant of niet, is hiervoor niet relevant" ,stelt Van Huffelen op Kamervragen van het CDA (pdf). "En tegelijkertijd weet ik ook dat de meeste mantelzorgers, met de beste bedoelingen, digitaal zaken doen met de DigiD van degene die zij vertegenwoordigen."
De staatssecretaris voegt toe dat als de mogelijkheid om andermans DigiD te gebruiken morgen abrupt zou stoppen, dit voor vertegenwoordigers en hulpbehoevenden een probleem zou zijn. Om de huidige situatie op te lossen is de overheid begonnen met de uitrol van een nieuw systeem. Daarmee kunnen bewindvoerders en curatoren dan met hun eigen DigiD bij dienstverleners namens hun cliënt inloggen.
"Totdat alle overheidsdienstverleners zijn aangesloten, zal ik niets doen dat de hulp aan deze groep in de weg kan staan. Het gaat dan uitdrukkelijk om handelingsonbekwame hulpbehoevenden die een wettelijk vertegenwoordiger hebben", voegt Van Huffelen toe. Wanneer alle overheidsdiensten op het nieuwe systeem zijn aangesloten is onbekend.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.