De Tweede Kamer is akkoord gegaan met het wetsvoorstel Programmatuur verkiezingsuitslagen, dat gemeentelijke stembureaus, de hoofdstembureaus, het nationaal briefstembureau en het centraal stembureau verplicht om door de Kiesraad verstrekte verkiezingssoftware te gebruiken. In de huidige situatie is dit nog niet verplicht. Ook maakt het wetsvoorstel de Kiesraad verantwoordelijk voor het beheer en de beveiliging van software die bij de verkiezingen wordt gebruikt. Op dit moment zijn de gemeenten zelf verantwoordelijk voor het installeren en beheren van de programmatuur.
Tijdens de verkiezingen wordt gebruikgemaakt van software om de verkiezingsuitslagen te berekenen. Doel van dit wetsvoorstel is het vastleggen van taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden rond het beheer en het gebruik van die uitslagsoftware door een wijziging van de Kieswet. Zo wordt voorgesteld om de programmatuur te centraliseren, het gebruik ervan verplicht te stellen en de Kiesraad verantwoordelijk te maken voor het beheer.
"Met de invoering van het wetsvoorstel kan de Kiesraad als beheerder voorschriften opstellen voor de aansluiting en het gebruik en kan de Kiesraad zorgen voor naleving van die voorschriften", aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het wetsvoorstel moet nu nog door de Eerste Kamer worden behandeld. Afhankelijk van die behandeling kan het wetsvoorstel op 1 januari 2025 inwerking treden.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.