image

Kan Spanje met gerechtelijk bevel zo Telegram uit de lucht halen?

woensdag 3 april 2024, 11:10 door Arnoud Engelfriet, 5 reacties

Heb jij een interessante vraag op het snijvlak van privacy, cybersecurity en recht? Stuur je vraag naar juridischevraag@security.nl. Elke week geeft ict-jurist Arnoud Engelfriet in deze rubriek antwoord.

Juridische vraag: Ik las dat Spaanse telecombedrijven de chatapp Telegram uit de lucht moesten halen van de rechter. Weliswaar werd dat snel teruggedraaid na alle kritiek, maar kan dat dan normaal zomaar als een rechter dat wil?

Antwoord: De blokkade is het gevolg van een serie claims van Spaanse rechthebbenden over content die wordt gedeeld op het chatplatform:

Judge Santiago Pedraz agreed to temporarily ban the platform after four of the country’s main media groups – Mediaset, Atresmedia, Movistar and Egeda – complained that the app was disseminating content generated by them and protected by copyright without authorisation from the creators.

Wie nu denkt: dan doen ze toch een notice&action en dan moet Telegram het weghalen (DSA), zo simpel is het niet. Een “een aanbieder van een onlinedienst voor het delen van content” is niét beschermd als provider, maar wordt zelf gezien als de publicist van gedeelde content (artikel 17 Auteursrechtrichtlijn). Die moet dus toestemming kopen of effectieve blokkades nemen.

Ik zie de discussie wel hoe Telegram onder deze definitie valt:

“aanbieder van een onlinedienst voor het delen van content”: een aanbieder van een dienst van de informatiemaatschappij die als belangrijkste of een van de belangrijkste doelstellingen heeft een grote hoeveelheid door de gebruikers van de dienst geüploade auteursrechtelijk beschermde werken of andere beschermde materialen op te slaan en toegankelijk te maken voor het publiek, waarbij hij deze werken en materialen ordent en promoot met een winstoogmerk.

Dus ik zie wel hoe de rechthebbenden dit proberen. Ook kunnen ze ‘gewoon’ de insteek nemen dat Telegram te weinig doet om notice&action verzoeken op te volgen. In beide routes kán de ultieme consequentie zijn dat internetproviders de dienst moeten blokkeren. Inderdaad, net zoals The Pirate Bay bij ons.

Bovendien, en dat was hier de kern: Telegram weigerde überhaupt input te geven in de rechtszaak. Wie niet meewerkt, moet de gevolgen daarvan dragen. In Nederland staat zoiets bijvoorbeeld in artikel 21 Rechtsvordering:

Partijen zijn verplicht de voor de beslissing van belang zijnde feiten volledig en naar waarheid aan te voeren. Wordt deze verplichting niet nageleefd, dan kan de rechter daaruit de gevolgtrekking maken die hij geraden acht.

Als je dus in een civiele zaak (strafrecht is even wat anders) geen uitleg geeft over je handelen, mag de rechter zelf bedenken wat daar achter zit. Is dat onjuist, dan is dat pech voor jou: had je het maar moeten toelichten. Maar de rechter mag meer, ook acties nemen is mogelijk – denk aan het toewijzen van een eis tot ontruiming of teruggave van spullen. Een tijdelijke blokkade van een dienst is dus in principe mogelijk.

Natuurlijk moet de rechter wel redelijk zijn en een proportionele maatregel kiezen. En dat was waar dit misging: de héle applicatie voor álle Spanjaarden blokkeren omdat een relatief klein deel van de gedeelde content inbreukmakend is, dat is een disproportionele reactie. Ook als je boos bent omdat Telegram je hof minacht (zouden de Yanks zeggen).

Arnoud Engelfriet is Ict-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.

Reacties (5)
03-04-2024, 13:47 door Anoniem
Beetje het idee van dan niemand nog auto zou mogen rijden omdat er ook wel eens een boef is die er gestolen spullen in zou kunnen vervoeren of omdat er mensen zijn die er te harder dan de maximale toegestane snelheid mee kunnen rijden.
Ook al sluiten ze telegram in Spanje of binnen meerdere EU landen af mensen vinden wel alternatieven.
Dat de aanval nu op Telegram wordt ingezet verbaast mij niks. Op whatsapp hebben ze al volledig grip met clientside scanning en sinds meta het overgenomen heeft dat willen ze ook graag met telegram bewerkstelen en als dat niet lukt moeten ze maar verboden worden.
Van die DSA claims kunnen ze eigenlijk voor ieder platform of ieder communicatie medium wel verzinnen.
Zo zijn er op youtube zelfs DSA trollen actief die misbruik maken van het auteursrecht claim systeem en later ook die rechten niet blijken te hebben. het is vaak een verdien model.
03-04-2024, 14:12 door johanw - Bijgewerkt: 03-04-2024, 14:12
De vraag is verkeerd gesteld maar juristen hebben die blinde vlek wel meer. Natuurlijk kan een rechter van alles bevelen, maar dat wil niet zeggen dat het ook kan. Rusland heeft ook geprobeerd Telegram uit de lucht te halen en dat is ook niet gelukt. Dit klinkt een beetje als "volgens een gerechtelijk bevel is voortaan water droog".
03-04-2024, 14:41 door Anoniem
Het viel me al op dat bij het eerdere nieuwsartikel geen reacties kwamen. Terwijl de Spaanse rechter best spannend is in deze tijd. Die kunnen enorm streng zijn maar tegelijk verbluffend humaan en verlicht. Je zou het niet van ze denken omdat men nog wel eens kan vermoeden dat ze allemaal op een strandtent in Benidorm begonnen zijn om de hele Spaanse economie te redden ;-)

De originele uitspraak is interessant. Wat komt omdat telegraaf, ah nee telegram, toe laat om complete originele werken te uploaden en te delen. En dat als ze daar attent op gemaakt worden, ze dat niet van hun eigen zeurvers afhalen. Of een gebruiker ffies melden dat het een liedje van Vader Abraham was waar zijn nabestaanden van leven. Of de verse Barbie film en dat had je zelf toch ook wel kunnen weten dat dat niet keurig is. Je wist het misschien niet, maar had je het geweten dan zou je het gewoon niet meer doen. Notice and takedown. Verder even goeie vrienden. Maar daar doet teletubbie dus niet aan mee.

Nu heb je ook echt grote originele Spaanse werken. En dan bedoel ik niet mijn Spaanse buurvrouw die met wat op de vloer stampen en sevillana kan dansen en op een filmpje staat. Ik bedoel echt groot. De grotere wow.

Dus dan zegt de supermoderne rechter in Spanje, als er nergens een teleding kantoor is waar we effies aan de staart kunnen trekken, trek dan alle stekkers er maar uit. Waar absoluut en zeker veel voor te zeggen is. Want je zult maar een nabestaande van vader abraham zijn en inmiddels 11 euro voor een pakje sigaretten moeten betalen. (In Spanje 4!)

Komt er dus de hoogste rechter aan te pas die zegt dat heel de buurt platleggen omdat er mogelijk een dief in de straat woont echt niet kan. In een democratische rechtsstaat. Echt prachtig. Betekent trouwens niet dat de kous af is. Want dan ken je Spanjaarden nog niet. Sterker nog, de bijgoochems van de EU hebben met hùn nieuwe auteursrechtenwet beloofd dat er ergens iets met een plugin, addon of apie ging komen waar je je auteursrecht kon opgeven. (In Nederland dan vermoedelijk ook met een aardige kantoormevrouw achter kogelvrij glas die, ja meneertje moet nou eenmaal, opnieuw je vingerafdrukken wil hebben.)

Waar blijft dat ding? Want ik maak ook originele werken! Enkel mijn belangrijkste wil ik er in. De rest is ook wel weer een soort van reclame voor wat ik kan. Soms is het best een compliment als er wat van je gepikt wordt. Maar die paar dingetjes waar ik de huur van betaal, dat is lullig als iedereen dat maar kan delen. Via Telegram.

Vindt de Spaanse rechter ook.
03-04-2024, 15:03 door Anoniem
Door johanw: De vraag is verkeerd gesteld maar juristen hebben die blinde vlek wel meer. Natuurlijk kan een rechter van alles bevelen, maar dat wil niet zeggen dat het ook kan. Rusland heeft ook geprobeerd Telegram uit de lucht te halen en dat is ook niet gelukt. Dit klinkt een beetje als "volgens een gerechtelijk bevel is voortaan water droog".
Deze uitspraak ketste op iets heel anders af. Maar dat terzijde.

Telegram is geen natuurwet maar een menselijke activiteit. Het is best mogelijk dat Telegram nagenoeg ongrijpbaar is, maar het zou raar zijn als een rechter zou zeggen: oh, dan geef ik ze op basis daarvan maar gelijk en dus de eisende partij ongelijk (want dit is een civiele zaak tussen twee partijen!), ook al heeft die eigenlijk het recht aan zijn kant. Een rechter die dat doet past het recht niet toe maar gaat er lijnrecht tegenin. Als dat een blinde vlek is dan hoop ik dat rechters en andere juristen die blinde vlek volop hebben.
04-04-2024, 20:51 door johanw
Door Anoniem:
Telegram is geen natuurwet maar een menselijke activiteit. Het is best mogelijk dat Telegram nagenoeg ongrijpbaar is, maar het zou raar zijn als een rechter zou zeggen: oh, dan geef ik ze op basis daarvan maar gelijk en dus de eisende partij ongelijk (want dit is een civiele zaak tussen twee partijen!), ook al heeft die eigenlijk het recht aan zijn kant. Een rechter die dat doet past het recht niet toe maar gaat er lijnrecht tegenin. Als dat een blinde vlek is dan hoop ik dat rechters en andere juristen die blinde vlek volop hebben.

Een rechter die onuitvoerbare bevelen geeft zorgt er voor dat mensen hun schouders gaan ophalen over gerechtelijke uitspreken. Ach, dat zijn ook maar meningen van technische onbenullen die rechten gestudeerd hebben omdat ze te dom waren voor een echte studie.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.