image

Kamercommissie organiseert gesprek over illegale content op Telegram

donderdag 16 mei 2024, 15:18 door Redactie, 9 reacties

De vaste commissie voor Justitie en Veiligheid van de Tweede Kamer organiseert later deze maand een rondetafelgesprek over illegale content en producten op Telegram. Onder andere Meta en vertegenwoordigers van de politie zullen aan het gesprek deelnemen. Demissionair minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid liet afgelopen maart weten aan een plan te werken om de online verkoop van drugs en andere verboden middelen op Telegram aan te pakken.

De bewindsvrouw liet herhaaldelijk weten dat Telegram niet goed op verzoeken reageert om content te verwijderen. "Er zijn socialmediabedrijven die op geen enkele wijze verantwoordelijkheid nemen, contact opnemen, geen communicatie, ik vind dat ook echt verwerpelijk. Dat is een verantwoordelijkheid die zij ook hebben. Het kan niet zo zijn dat er online een parallelle wereld ontstaat die we in de echte wereld niet zouden accepteren. Uiteindelijk wil je echt kunnen handelen richting socialmediabedrijven als zij op geen enkele manier met ons contact hebben."

Begin deze maand werd bekend dat het Belgische Instituut voor postdiensten en telecommunicatie (BIPT) voor heel Europa toezicht gaat houden op Telegram. "Zodra de Uitvoeringswet digitaledienstenverordening in werking treedt, kan de Nederlandse toezichthouder de Belgische toezichthouder verzoeken de Digitaledienstenverordening te handhaven. Daarbij kan Telegrams wettelijke vertegenwoordiger aansprakelijk worden gesteld voor niet-naleving van verplichtingen", stelt Sarah Eskens, universitair docent en onderzoeker aan de Vrije Universiteit. Eskens houdt zich bezig met juridische vraagstukken op het gebied van technologie en diende een position paper voor het rondetafelgesprek in.

Eskens stelt dat op basis van Nederlands recht een tussenhandeldienst strafrechtelijk of civielrechtelijk aansprakelijk kan worden gesteld voor illegale inhoud zodra zij geen beroep kan doen op haar aansprakelijkheidsvrijstelling, en kan zij strafrechtelijk worden vervolgd als zij een rechterlijk bevel niet opvolgt. "De hoop is dat dit soort juridische vervolgstappen makkelijker te nemen zijn nu Telegram een wettelijke vertegenwoordiger heeft aangewezen in België." Naast Eskens hebben ook Meta en TikTok een position paper voor het rondetafelgesprek ingediend. Dat staat gepland voor 23 mei.

Reacties (9)
16-05-2024, 15:34 door Anoniem
Ik host een website van een kapsalon. Zelf gemaakt, mooi ding, vind ik zelf. Maar er staan wel vrouwen op met bloot haar. Waarvan ik vermoed dat dat illegaal is. In bijvoorbeeld Afghanistan. En die zijn daar net zo de baas als hier.
16-05-2024, 16:32 door Anoniem
Die content word toch ergens gehost?
Er moet ergens een server zijn die de content host, en die server zal wel een domein en IP adres hebben.

Je kan contact opnemen met de hosters zelf, en die zal actie moeten ondernemen.
Weigeren ze en zitten ze in Nederland, arresteer je ze voor meewerken met illegale praktijken.
Kan er geen juridische actie ondernomen worden, stel dan een ultimatum:

Laat ze het specifieke materiaal (in Nederland) blokkeren of word in totaal geblokkeerd in Nederland.
16-05-2024, 18:23 door johanw
Onder andere Meta en vertegenwoordigers van de politie zullen aan het gesprek deelnemen.
M.a.w., Meta ziet kans het een concurrent lastig te maken.
16-05-2024, 22:26 door Freeek - Bijgewerkt: 16-05-2024, 22:26
Door Anoniem: Die content word toch ergens gehost?
Ja, maar niet in Nederland.

arresteer je ze voor meewerken met illegale praktijken.
Illegale praktijken? Volgens wiens jurisdictie? Niet conform de jurisdictie van het land of de regio waar de content gehost wordt en waar de bedrijfsactiviteit plaatsvindt.

Dit is hetzelfde als dat Noord-Korea gaat eisen dat een Nederlands nieuwsplatform alle content offline moet halen waarin kritiek wordt geuit op Kim Jung Un. Want dat is illegaal! (volgens de Noord-Koreaanse wet)


Kan er geen juridische actie ondernomen worden, stel dan een ultimatum:

Laat ze het specifieke materiaal (in Nederland) blokkeren of word in totaal geblokkeerd in Nederland.
Wat nu als Noord-Korea een ultimatum stelt: haal je kritische artikelen offline, of je wordt totaal geblokkeerd in heel Noord-Korea.
16-05-2024, 22:31 door Freeek
Het kan niet zo zijn dat er online een parallelle wereld ontstaat die we in de echte wereld niet zouden accepteren. Uiteindelijk wil je echt kunnen handelen richting socialmediabedrijven als zij op geen enkele manier met ons contact hebben.
Natuurlijk kan dat wel. Nu zit er bij Telegram nog een bedrijf achter dat ze in potentie zouden kunnen aanpakken (hopelijk blijft Telegram weerstand bieden) maar er zijn ook volledige peer-to-peer protocols. Dan staat de content die hen niet aanstaat gefragmenteerd over de hele wereld en is er helemaal geen socialmediabedrijf waar ze kunnen klagen.

Vinden ze natuurlijk niet leuk, maar hun zucht naar macht en controle is ingehaald door de voortgang der techniek.
16-05-2024, 22:59 door Anoniem
Zucht, ze gaan weer pleiten voor achterdeurtjes, die vrouwen kunnen ze niet schelen, niet echt...
Het gaat ze om chat control, en dan betrekken ze gelijk alle chatapps daarbij.
De overheid is gif.
Laat de politie het oplossen, er zijn al zat mogelijkheden, geef ze meer capaciteit, geld en middelen waar nodig.
Pak alleen de plekken aan waar de misdaden zich bevinden, pak niet het gehele volk mee die daar niets mee te maken hebben, dat is buiten proportie.
17-05-2024, 15:10 door Anoniem
Telegram is het enige onafhankelijke platform dat echt privacy biedt. En in elk kanaal is een meldknop voor illegale content als wapens, drugs,identiteiten,porno,kindermisbruik en zo voorts. Wat de politiek echt wil is totalitaire controle over het uiten van je mening. en dat doen ze onder het mom van drugscriminaliteit aanpakken. Misschien moeten ze de vraag eens beleefd neerleggen bij meneer Durov hoe ze tot een eerlijke goede betere samenwerking kunnen komen. Elk onafhankelijk privacy vriendelijk platform word zwartgemaakt omdat vrijheid in het westen een lege leus is. Criminaliteit aanpakken is prima maar niet ten koste van mijn mensenrechten.
19-05-2024, 20:18 door Anoniem
Met het begrip "illegaal" moeten ze wel even verduidelijken wat ze bedoelen:
a het Kaagiaanse / Jettense illegaal (oftewel inclusief onwenselijke content dus beschouwen we het voor het debat als illegaal) b. binnenkort van Nederlands rechtswege illegaal door wetten die ingaan of proeftrajecten waar Minister Yesilguz resultaten wilde behalen.
c. gescoord als illegaal door dienstenleverende derde partijen gedwongen door bedrijfstak-richtlijnen
bijvoorbeeld wegens hoge score in secundaire regelgeving zoals de Bankenrichtlijn à la Political Influential Person. Iets waar Kaag groot voorstander van was en waarmee politiek meer uitgesproken lieden als Nigel Fararge geroast dreigden te worden.
d. iets anders

En
Begin deze maand werd bekend dat het Belgische Instituut voor postdiensten en telecommunicatie (BIPT) voor heel Europa toezicht gaat houden op Telegram. "
Met heel Europa zal vermoedelijk eerder EU aangesloten landen minus buitengraadse terrritoria worden bedoeld. Daardoor zou Telegram bijvoorbeeld op Frans Sint Maarten en bijvoorbeeld Bonaire wel kunnen worden gemonitoord maar in Ijsland (Europa) weer niet. Of Noorwegen en Zwitserland hier in mee gaan is ook wel interessante vraag hoe ze dat dan met VPN's willen doen of dat ze dat zelf doen is ook nog een vraag.
Ben ook wel benieuwd wat Telegram hiervan vindt en tot welke reikwijdte dit reikt.
En los van deze aanpak, het is niet staatsrechtelijk zuiver (souvereiniteit ondermijnend) als een Belgisch instituut Nederlandse gebruikers gaat monitoren.
19-05-2024, 20:23 door Anoniem
ps. dat Telegram een wettelijke vertegenwoordiger heeft aangewezen zullen ze niet vrijwillig hebben gedaan. Geeft alweer aan hoe juridisch betrekkelijk de EU werkelijk werkt. Het begrip tussenhandeldienst is natuurlijk vanuit telecomwetgeving niet bedoeld voor secundaire diensten door derde partijen opgelegd door een EU. Die is bedoeld zoals een telecom operator misschien een Abonnementen App aanbiedt onder bepaalde voorwaarden, idem de voicemail en facturering diensten.
Mevrouw van de VU (is ze van de VU Brussel of VU Amsterdam???) zit voor Nederlandse rechtswerking de context aardig te verdraaien.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.