image

Kabinet laat nieuwe inlichtingenwet ondanks zorgen toezicht toch in werking treden

donderdag 27 juni 2024, 12:14 door Redactie, 24 reacties

Het demissionaire kabinet laat de Tijdelijke wet onderzoeken AIVD en MIVD naar landen met een offensief cyberprogramma op 1 juli toch in werking treden, ondanks grote zorgen over het toezicht hierop. Bert Hubert, voormalig toezichthouder op de inlichtingendiensten en die wegens deze wet opstapte, roept het kabinet op om de inwerkingtreding niet in de huidige vorm in te zetten.

De Tijdelijke wet biedt de AIVD en de MIVD meer handelingsruimte wat betreft de inzet van de hackbevoegdheid en onderzoeksopdrachtgerichte interceptie. Daarnaast voorziet het in mogelijkheden om bulkdatasets langer te bewaren. Wat het toezicht betreft verschuift dit van vooraf naar achteraf. De Commissie Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) heeft al lange tijd aangegeven dat er vanwege de nieuwe wet tien extra medewerkers nodig zijn. Op de huidige locatie van de toezichthouder is echter geen voldoende ruimte voor het nieuwe personeel.

Het kabinet gaf twee jaar geleden al aan dat de benodigde werkruimte en uitbreiding van tien werknemers zou worden gerealiseerd, maar dat is nog altijd niet het geval. Toezichthouders op de diensten noemden de inwerkingtreding op 1 juli dan ook onverantwoord. Allerlei partijen in de Tweede Kamer maken zich zorgen over de situatie bij de CTIVD en vroegen om opheldering. Zo werd onder andere gevraagd of het in werking laten treden van de wet zonder goed uitgeruste toezichthouder recht doet aan de uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, die stelt dat ‘adequaat en effectief toezicht’ nodig is op afluisterprogramma's.

Demissionair minister-president Rutte, minister De Jonge van Binnenlandse Zaken en Ollongren van Defensie zijn nu met een brief gekomen waarin ze aangeven dat de wet toch op 1 juli in werking zal treden. In de brief staat dat de gezochte huisvesting pas in de zomer van 2026 gerealiseerd kan worden. Er zijn echter dertig werkplekken gevonden die aan de MIVD waren toegezegd, maar waar de CTIVD gebruik van kan maken. Deze werkplekken zullen pas in januari 2025 worden opgeleverd.

Daarnaast moet de CTIVD nog steeds de benodigde werknemers zien te werven, aangezien de werving wegens het gebrek aan kantoorruimte was stilgelegd. "Er is nu een Kamerbrief die je kan samenvatten als “je zakt er maar in met je rechtsstaat, we gaan door zonder toezichthouders”.", reageert Hubert op de brief. Hij merkt op dat de nieuwe wet het veel makkelijker maakt voor de diensten om een tap op een gehele internet- of telefoonkabel in te mogen zetten.

"Waar voorheen uitgelegd moest worden waarom een kabel geheel getapt moest worden mag men nu grotendeels volstaan met een ‘omschrijving’ van wat voor een data men zoekt op die kabel. Die omschrijving kan zelfs weggelaten worden als men de kabel alleen maar zes maanden volledig op wil slaan ter “verkenning”, in samenwerking met buitenlandse diensten", aldus de oud-toezichthouder.

In de brief noemen de bewindspersonen ook de term 'onderzoeksopdrachtgerichte interceptie'. "Voor de Orwell-fans onder ons, “Onderzoeksopdrachtgerichte interceptie” stond vroeger bekend als “ongerichte interceptie”, wat een beetje naar klonk. Deze omwoording hebben we overigens te danken aan toenmalig minister Plasterk die vast erg trots is op deze taalkundige stunt', legt Hubert uit.

De oud-toezichthouder noemt het een 'schandvlek' op de rechtsstaat als er nu toch gebruik wordt gemaakt van het niet bestaande ‘achteraf’ toezichtregime. Hubert herhaalt daarom zijn eerdere oproep aan het kabinet: "Dus daarom echt, alsjeblieft, zet deze wet niet in in de huidige vorm tot werkplekken en toezicht geregeld zijn."

Reacties (24)
27-06-2024, 12:34 door Anoniem
De "democratie", waarin voorzien is in toezichthouders (vanuit het volk) op de geheime (staats)diensten laat steeds meer haar ware gezicht zien.
27-06-2024, 12:43 door Anoniem
Ik dacht dat het de kamer was die beslist of iets er komt, niet het kabinet.
27-06-2024, 13:05 door Anoniem
Door Anoniem: Ik dacht dat het de kamer was die beslist of iets er komt, niet het kabinet.
Dat hangt er maar vanaf.
Als een motie bijvoorbeeld Kamerbreed wordt aangenomen, mag de regering die motie zo naast zich neerleggen.
27-06-2024, 13:09 door Anoniem
Ik heb wel een vraagje.

Als deze wet in werking treedt en de ambtenaren - volgens hun eigen zeggen - de wet uitvoeren, waarom heb je dan nog een toezichthouder nodig? Of moet ik concluderen dat een toezichthouder nodig is, juist omdat gebleken is dat men zich niet aan de wet houdt? Als dat laatste waar is, waarom hebben wij dan nog een wet nodig? Dit is toch boerenbedrog?!
27-06-2024, 13:29 door Anoniem
Goed... Heeft iemand nog een goede tip wat VPNs betreft?
27-06-2024, 13:31 door Anoniem
Demissionair minister-president Rutte....

Nog even snel wat dingen erdoor heen drukken die de achterban bij elkaar heeft geknutseld, voor hij bij de NAVO aan de slag gaat.
En er binnenkort 'geen herinnering' meer aan hebben. Bah!
27-06-2024, 13:50 door Anoniem
"Daarnaast moet de CTIVD nog steeds de benodigde werknemers zien te werven, aangezien de werving wegens het gebrek aan kantoorruimte was stilgelegd. "

Logisch. Deze benodigde werknemers zijn natuurlijk veel makkelijker te vinden dan de werkplek..
27-06-2024, 15:31 door Anoniem
Tja, de VVD en het CDA laten hun ware gezicht weer eens zien.
Vrijheid. Democratie. Rechtsstaat.
Allemaal leuke beginselen, en staan leuk in een partijnaam. Maar voor de rest.... lekker negeren.
Alles kunnen monitoren. Afluisteren en profileren. Dat is het devies bij die partijen. Er is altijd wel een excuus of reden te bedenken. En de burger heeft weer eens het nakijken.

Zouden ze elkaar onderling ook zo goed in de gaten houden en aftappen?
Want zoals de waard is....
27-06-2024, 16:07 door Anoniem
Door Anoniem: Ik heb wel een vraagje.

Als deze wet in werking treedt en de ambtenaren - volgens hun eigen zeggen - de wet uitvoeren, waarom heb je dan nog een toezichthouder nodig? Of moet ik concluderen dat een toezichthouder nodig is, juist omdat gebleken is dat men zich niet aan de wet houdt? Als dat laatste waar is, waarom hebben wij dan nog een wet nodig? Dit is toch boerenbedrog?!
Ook mensen die op zich van goede wil zijn zijn niet feilloos. Mensen kunnen regels anders interpreteren dan ze bedoeld zijn, zonder dat daar kwade bedoelingen achter hoeven te stelen. En in een gezonde organisatie raken mensen op elkaar ingespeeld en beïnvloeden ze elkaar en elkaars opvattingen, zodat dat soort beoordelingsfouten onderdeel kunnen worden van hoe de organisatie werkt.

Een externe controleur heeft als voordeel dat die geen onderdeel is van de organisatie en van wat er in de dynamiek van die organisatie eventueel verkeerd gaat. Een externe controleur kan daardoor de vinger op de zere plek leggen op een manier die vanuit de organisatie zelf niet altijd lukt.

Je lijkt te denken dat men zich ofwel met zijn allen perfect aan de wet houdt ofwel zich er met zijn allen geen donder van aantrekt. Het is allemaal lang niet zo zwart/wit. Er kunnen misverstanden bij oprechte mensen bestaan, misverstanden in de hele organisatie leven waardoor sommige, en echt niet meteen alle, dingen misgaan, en als er mensen niet oprecht zijn hoeft dat echt niet meteen iedereen in de organisatie te zijn en zelfs iemand die niet oprecht is in bepaalde dingen kan wel oprecht zijn in een heleboel andere dingen. Mensen zijn complex en organisaties zijn daardoor complex.
27-06-2024, 16:30 door Anoniem
Door Anoniem: Tja, de VVD en het CDA laten hun ware gezicht weer eens zien.
En jij denkt dat met een "links" kabinet met PvdA/GL en SP dat niet zou gebeuren?
27-06-2024, 16:32 door Anoniem
R.I.P. rechtsstaat
27-06-2024, 19:21 door Anoniem
Nah, het zij de AIVD en MIVD maar, dat zijn van die afgezwakte amateuristische geheime diensten, ik zou gewoon het heft in eigen handen nemen, dat kan nog steeds, ook met deze wet, net zoals met de domme sleepwet van ze.
Dit doet men onder andere door DNS te versleutelen, TOR en I2P te gebruiken, niet inloggen op diensten van derden (Google, Meta, Microsoft, Amazon, Dropbox, etc, etc) en via het gebruik van mesh-netwerken, offline software softwarebibliotheken en FLOSS zonder trackers.
Het vereist wat discipline, maar dan is men wel een stuk vrijer en is er minder afhankelijkheid van big-tech.
Neem GNU+Linux in handen (geen Ubuntu, die ligt in bed met Amazon) en een AOSP-gebaseerde Android firmware. (Zonder Google Services of PlayStore)
Gebruik van de baseband minimaliseren, gebruik uitsluitend 4G. (Niet 2G of 5G, dat voorkomt stingray aanvallen)
Als men afhankelijk wil blijven van big-tech is dat hun zaak, dan wordt er sowieso wel een hoop metadata gepakt.
27-06-2024, 19:27 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Tja, de VVD en het CDA laten hun ware gezicht weer eens zien.
En jij denkt dat met een "links" kabinet met PvdA/GL en SP dat niet zou gebeuren?

Ik hoop het niet. Gezien het stemgedrag van die partijen in het verleden.
Maar we hebben al decennia geen "links" kabinet meer gehad.
Dus daar is moeilijk een echt ja of nee op te antwoorden.
Katten in het nauw maken gekke sprongen.

Het enige wat met zekerheid gezegd kan worden, is dat de "rechtse" law-and-order partijen telkens nieuwe controle maatregelen invoeren. Onder het mom van terrorisme-, kp- en criminaliteits-bestrijding.
Blijkbaar (aanname want ze geven geen cijfers) hebben die maatregelen geen effect of niet voldoende. Want er komen steeds weer nieuwe maatregelen bovenop. Maar wat niet werkt, wordt niet ingetrokken !

Daarbij nemen die partijen het niet altijd even nauw met de grondwet, de rechtstaat en de democratische principes.
Nu ook weer.

Trek daar zelf maar conclusies uit.
27-06-2024, 20:24 door Anoniem
Ik ben inderdaad met onze huidige bestuurders benieuwd in hoeverre we nu een provincie van Rusland worden..
27-06-2024, 22:28 door Anoniem
Door Anoniem: Ik ben inderdaad met onze huidige bestuurders benieuwd in hoeverre we nu een provincie van Rusland worden..
Rusland ziet ons aankomen; die wil ons niet eens hebben!
28-06-2024, 01:00 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Tja, de VVD en het CDA laten hun ware gezicht weer eens zien.
En jij denkt dat met een "links" kabinet met PvdA/GL en SP dat niet zou gebeuren?
Ik denk dat een links kabinet op privacy gebied ook dingen zou doen waar ik het niet mee eens ben, maar wel een stuk minder. Jij denkt zo te zien dat een ""links" kabinet" precies hetzelfde zou doen als een VVD kabinet.

Hoe dan ook, in beide gevallen is dit denken en hebben we het over aannames. Van een VVD kabinet weten we wat het doet.
28-06-2024, 03:10 door Anoniem
Samen met de nieuwe wetgeving rondom chatencryptie etc denk ik dat opensource applicaties met degelijke end2end encryptie nog eens heel populair kunnen gaan worden. Begin soms te twijfelen aan het doel van nieuwe methodes omtrent het doel van de toepassing. Zijn we nog wel bezig met het beschermen en dienen van de burger of gaat het langzaam richting het controleren en sturen van?
28-06-2024, 08:42 door Anoniem
Gisteren, 16:07 door Anoniem
Door Anoniem: Ik heb wel een vraagje.

Als deze wet in werking treedt en de ambtenaren - volgens hun eigen zeggen - de wet uitvoeren, waarom heb je dan nog een toezichthouder nodig? Of moet ik concluderen dat een toezichthouder nodig is, juist omdat gebleken is dat men zich niet aan de wet houdt? Als dat laatste waar is, waarom hebben wij dan nog een wet nodig? Dit is toch boerenbedrog?!
Ook mensen die op zich van goede wil zijn zijn niet feilloos. Mensen kunnen regels anders interpreteren dan ze bedoeld zijn, zonder dat daar kwade bedoelingen achter hoeven te stelen. En in een gezonde organisatie raken mensen op elkaar ingespeeld en beïnvloeden ze elkaar en elkaars opvattingen, zodat dat soort beoordelingsfouten onderdeel kunnen worden van hoe de organisatie werkt.

Een externe controleur heeft als voordeel dat die geen onderdeel is van de organisatie en van wat er in de dynamiek van die organisatie eventueel verkeerd gaat. Een externe controleur kan daardoor de vinger op de zere plek leggen op een manier die vanuit de organisatie zelf niet altijd lukt.

Je lijkt te denken dat men zich ofwel met zijn allen perfect aan de wet houdt ofwel zich er met zijn allen geen donder van aantrekt. Het is allemaal lang niet zo zwart/wit. Er kunnen misverstanden bij oprechte mensen bestaan, misverstanden in de hele organisatie leven waardoor sommige, en echt niet meteen alle, dingen misgaan, en als er mensen niet oprecht zijn hoeft dat echt niet meteen iedereen in de organisatie te zijn en zelfs iemand die niet oprecht is in bepaalde dingen kan wel oprecht zijn in een heleboel andere dingen. Mensen zijn complex en organisaties zijn daardoor complex.

eerste niet zo beste ontwikkeling, de toetsing achteraf doen ipv vooraf, zodat het kwaad al geschied is,
tweede niet zo beste geval, onderbemanning van het toezichtpersoneel
en ten derde wordt onze volgende president, meneer Schoof, die zelf de regels overtrad door nepaccounts in te zetten om de burgers te spioneren op social media sites.

en d'r kleven nog meer nadelen aan het feit dat een ex-nctv'r, ex-aivd'r de president wordt, maar daar durf ik me nu niet meer over uit te laten !/s
28-06-2024, 08:56 door Anoniem
Door Anoniem: Tja, de VVD en het CDA laten hun ware gezicht weer eens zien.
Vrijheid. Democratie. Rechtsstaat.
Allemaal leuke beginselen, en staan leuk in een partijnaam. Maar voor de rest.... lekker negeren.
Alles kunnen monitoren. Afluisteren en profileren. Dat is het devies bij die partijen. Er is altijd wel een excuus of reden te bedenken. En de burger heeft weer eens het nakijken.

Zouden ze elkaar onderling ook zo goed in de gaten houden en aftappen?
Want zoals de waard is....

Vergeet de PVV niet (Partij van de Volksvelakkerij) niet. Ook de nieuwe NSC en BBB doen al lekker mee.
Krijg je ervan als je de geheime diensten het land laat runnen.
28-06-2024, 09:04 door Anoniem
Zoals de EU, andere landen de maat nemen over het 'democratische' gehalte en ondertussen wordt de EU gewoon een bananenrepubliek met benoemde (niet gekozen) corrupte bestuurders zoals von der Leyen, die de democratie verder ondergraven en de burgers de rekening laten betalen
28-06-2024, 09:06 door Anoniem
Door Anoniem: Ik ben inderdaad met onze huidige bestuurders benieuwd in hoeverre we nu een provincie van Rusland worden..

En wat weet jij dan over Rusland behalve de onzin die in de Westerse media wordt geschreven?
28-06-2024, 10:49 door Anoniem
Ik geloof dat die D effectief voor Demagogie staat...
En de V voor vrijheidsbeperking
Volkspartij voor Vrijheidsbeperking en Demagogie
Christelijk Demagogisch Apel
Forum voor Demagogie
Partij voor Vrijheidsbeperking
...
Om de beestjes bij de naam te noemen die uit akties blijkt.
28-06-2024, 15:22 door Anoniem
En wat weet jij dan over Rusland behalve de onzin die in de Westerse media wordt geschreven?
Er gaat een documentaire rond over Russische jeugd die zij zelf gemaakt hebben via hún smartphones en
die moet je eens gaan opzoeken. Ik heb deze op de TV gezien, kom niet aan dat het leven daar zo geweldig.
28-06-2024, 21:07 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Ik ben inderdaad met onze huidige bestuurders benieuwd in hoeverre we nu een provincie van Rusland worden..

En wat weet jij dan over Rusland behalve de onzin die in de Westerse media wordt geschreven?

Ik heb niets tegen Russen, maar vooralsnog zijn dingen in Nederland wat beter geregeld.. :-)
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.