image

Brussel opgeroepen om voorstel voor chatcontrole in te trekken

dinsdag 2 juli 2024, 13:56 door Redactie, 4 reacties

Een coalitie van bijna vijftig maatschappelijke organisaties, waaronder het Nederlandse Offlimits, Bits of Freedom, Vrijschrift.org en ECNL, hebben de Europese Commissie opgeroepen om het voorstel voor chatcontrole in te trekken en zich te richten op maatregelen die kinderen echt beschermen (pdf). Brussel kwam twee jaar geleden met het plan om alle chatberichten van alle Europeanen te controleren.

Europese wetgeving vindt plaats via een trialoog, waarbij de Europese Commissie, het Europees Parlement en de Raad van Ministers onderhandelen over wetgevende voorstellen. Het Europees Parlement zag het voorstel van de Europese Commissie voor chatcontrole niet zitten en kwam met een eigen voorstel, waar nog steeds kritiek op is, maar wat end-to-end versleutelde diensten uitzondert.

Eind vorige maand wilde toenmalig EU-voorzitter België binnen de Raad over een eigen versie van het plan stemmen, maar besloot die stemming te schrappen omdat er niet voldoende voorstemmers waren. De maatschappelijke organisaties hebben de huidige EU-voorzitter Hongarije, alsmede de Raad en het Europees Parlement nu via een brief opgeroepen om te eisen dat de Europese Commissie het voorstel intrekt.

In plaats daarvan moet er worden samengewerkt met kinderbeschermingsorganisaties, digitale mensenrechtenorganisaties, cybersecurity-experts en andere technologen om nieuwe technische en niet-technische oplossingen te ontwikkelen die rechtmatig, gericht en technisch haalbaar zijn. Daarnaast moet er worden gekeken naar de Digital Services Act (DSA) voor het snel en proportioneel verwijderen van illegaal materiaal.

Verder moet er worden geïnvesteerd in de capaciteit en bekend van hulplijnen zoals de kindertelefoon en moeten EU-lidstaten inzetten op preventie, waaronder educatie en andere sociale maatregelen, die volgens de organisaties effectiever zijn in het stoppen van misbruik voordat het kan plaatsvinden. Naast de eerder genoemde Nederlandse organisaties staan onder andere ook de Chaos Computer Club, EFF, Electronic Privacy Information Center (EPIC), European Digital Rights (EDRi) en het Tor Project op de lijst van organisaties die de brief hebben ondertekend.

Image

Reacties (4)
Gisteren, 17:46 door Anoniem
Het gaat de politici echt niet om de arme kindjes, anders hadden ze dit soort maatregelen als in dit artikel voorgesteld worden, allang door gevoerd en waar nodig versterkt.
Ze hebben niet eens de moeite genomen dit soort maatregelen in het CSAM voorstel op te nemen.
Dat zegt al genoeg.
Net als bij een goochelaar. Waar de aandacht op gevestigd wordt, is niet meer dan eenn illusie. een zinsbegocheling.
Gisteren, 18:05 door Anoniem
Namens een heleboel burgers die niet buiten de regeling gaan vallen (bijna iedereen, behalve in bepaalde politieke-/overheids functies) bedankt!!! Hopelijk gaat het wat doen en dit gedrocht van idee stoppen.

Ashton Kutcher gaat natuurlijk alles in het werk proberen te stellen om zijn surveillance producten te slijten, hopelijk faalt hij hierin 'for the sake of (almost) everyone'.
Gisteren, 19:42 door Anoniem
Waarom niet gewoon onze kindertjens op gecontroleerde social media houden en ouders er op wijzen dat veilige chat apps voor volwassenen zijn? Echte pedofielen ga je er toch niet mee pakken. Die delen voornamelijk geëncrypteerde archives via Tor en slagen alles offline op. Dat heeft letterlijk iemand die forensisch onderzoek doet in pedofilie zaken mij verteld.
Gisteren, 21:02 door Anoniem
Het gaat ze niet om kinders, dat is een drogreden;
"Denk aan de kinderen" is een cliché dat is geëvolueerd naar een retorische tactiek. In letterlijke zin verwijst het naar kinderrechten (zoals in discussies over kinderarbeid). In het debat is het een pleidooi voor medelijden dat wordt gebruikt als een beroep op emotie, en daarom een logische misvatting kan worden."
Bron:
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Think_of_the_children
Overheden willen de metadata van burgers verkopen nadat deze zijn gepseudonimiseerd.
Hier zitten biljoenen in.
Wij, mensen zijn het nieuwe zwarte goud dat nu gemijnt wordt.
Digitale slaven die onvrijwillig werken voor het goud van een ander ten koste van onze privacy en grondrechten.
Kinderen worden juist misbruikt als excuus hiervoor.
Het is regelrecht kwaadaardig en niet goed te praten.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.