image

ChristenUnie stelt Kamervragen over socialmedia-accounts vanaf 16 jaar

vrijdag 19 juli 2024, 12:34 door Redactie, 4 reacties

De ChristenUnie heeft staatssecretaris Szabo voor Digitalisering Kamervragen gesteld over het aanmaken van socialmedia-accounts vanaf 16 jaar en de toegepaste leeftijdsverificatie. Aanleiding is berichtgeving van BNR over een reclamecampagne van Instagram over het inschakelen van ouderlijk toezicht. Maar weinig gebruikers blijken deze functie in de praktijk te gebruiken.

Volgens Ina Koning, universitair hoofddocent orthopedagogiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, is er sprake van 'screenwashing'. "Het lijkt hierdoor alsof Meta heel betrokken is, maar ze weten héél goed dat dit niet werkt om tieners te beschermen." Onlangs nam de Tweede Kamer een motie van NSC en ChristenUnie aan, die het kabinet oproept om wettelijk te borgen waar wettelijk noodzakelijke leeftijdsverificatie bij verkoop of gebruik van online diensten aan moet voldoen.

"Kunt u aangeven wat de wettelijke verplichtingen zijn ten aanzien van socialmediagebruik onder 16 jaar? In hoeverre voldoen socialmediabedrijven, en specifiek Meta, hieraan? Acht u deze aanpak voldoende?", wil ChristenUnie-Kamerlid Ceder van de staatssecretaris weten. "Is het volgens u wel haalbaar om ouderlijk toezicht onder 16 jaar te handhaven? Zo nee, hoe kijkt u naar de mogelijkheid om deze uitzondering niet meer mogelijk te maken en een socialmedia-account pas vanaf 16 toe te staan?", vraagt het Kamerlid verder. Volgens de Uitvoeringswet Algemene verordening gegevensbescherming (UAVG) mogen kinderen onder de 16 jaar alleen met toestemming van de ouders een online account aanmaken.

Szabo moet ook duidelijk maken hoe het staat met de ontwikkeling van het wetsvoorstel naar aanleiding van de aangenomen motie van NSC en ChristenUnie voor een wetsvoorstel voor het borgen van wettelijke leeftijdsverificatie. "In hoeverre acht u zero proof knowledge identity proof technologie als betrouwbaar en middel om verplicht te stellen, dan wel via de wet dan wel via lagere regelgeving?", besluit Ceder zijn vragen. De staatssecretaris heeft drie weken om met een reactie te komen.

Reacties (4)
Gisteren, 12:44 door majortom
Allemaal vragen die de opmaat zijn om straks de Europese identiteit te verplichten. Nee hoor geheel vrijwillig, alleen kun je op termijn niets meer.
Gisteren, 14:17 door waterlelie - Bijgewerkt: Gisteren, 14:19
Verbind lidmaatschap van een persoon aan sociale media aan zijn of haar telefoonabonnement, net als Whatsapp, en sluit prepaid uit. Hiermee sluit je heel wat ongewenste rommel uit. En wie geen abonnement heeft gaat maar puzzels uit kranten oplossen.
Gisteren, 14:44 door Reinder
In de praktijk totaal onwerkbare non-oplossing weer, die imho alleen maar kinderen die informatie zoeken die ze door hun ouders niet verteld wordt hindert. Wanneer is het uberhaupt social media? Is tiktik social media? X? oke..Reddit dan? En als Reddit het is, is Github het dan ook? En Stackexchange? Mogen 15-jarigen die de opleiding software development doen straks op school niet meer een account maken op github zonder dat ze dat eerst thuis laten goedkeuren door hun ouders?

Mogen kinderen die nieuwsgierig zijn over hun lichaam of sexualiteit of daarover met vragen zitten straks nog online contact zoeken met communities van gelijkgezinden of moeten ze akkoord hebben van hun ultra-orthodoxe ouders die als ze ook maar vermoeden dat zoonlief homo is eerst naar de stok grijpen om het er uit te slaan en daarna pas naar hun hart luisteren, als ze dat al doen? Nu zitten veel orthodoxe Christenen ook in kamp Stok dus heel verrassend is het niet dat de CU weinig geeft om de vrijheden en mogelijkheden tot ontdekking en expressie van jongeren. Wat spijtig is, is als achteraf blijkt dat het allemaal niet echt werkt en niet doet wat we dachten ze nou zelden hun fout toegeven en van standpunt veranderen en in plaats daarvan altijd weer grijpen naar strengere wetten, meer toezicht, minder vrijheid en meer controle.
Gisteren, 15:09 door Anoniem
De griezeluni effent de weg voor meekijken door de EUSSR. Want alleen dan kun je zalig verklaard worden ofzo. Tere kinderzieltjes beschermen. Zelfde route als CSS...
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.