image

Gelderse kantonrechter gebruikt ChatGPT in vonnis over zonnepanelen

vrijdag 2 augustus 2024, 14:43 door Redactie, 10 reacties

Een Gelderse kantonrechter heeft ChatGPT gebruikt in een vonnis over zonnepanelen, wat voor verbazing bij juristen zorgt. Dat meldt Mr., een online platform voor juristen, op basis van de gerechtelijke uitspraak en een bericht hierover op LinkedIn. De zaak speelt tussen twee buren, waarvan de eisende partij stelt dat door de dakopbouw van zijn buurman hij rendementsverlies lijdt.

De kantonrechter maakte gebruik van ChatGPT om de gemiddelde levensduur van zonnepanelen te schatten en het rendementsverlies te berekenen. Het gebruik van de chatbot zorgt voor de nodige kritiek. "ChatGPT doet niet aan fact-checking, en het is zeker geen expert op het gebied van zonnepanelen,” aldus één van de reacties op LinkedIn. "ChatGPT lijkt mij vooralsnog geen betrouwbare bron van ' algemene ervaringsregels' en ook niet van 'feiten van algemene bekendheid', luidt een andere reactie.

Ook wordt naar de zogeheten ‘Googelende rechter’ gewezen. Het gaat hier om een uitspraak van de Hoge Raad uit 2011. Volgens de Raad was een arrest van het gerechtshof, dat ten dele steunde op feitelijke gegevens die niet in het procesdossier voorkwamen, maar die het hof uit eigen beweging op internet had gevonden, in strijd met het beginsel van hoor en wederhoor. De procespartijen hadden op deze manier niet de gelegenheid gekregen om van die gegevens kennis te nemen en daarop desgewenst te reageren.

Juristen op LinkedIn vragen zich dan ook af of het gebruik van ChatGPT door de rechter wel recht doet aan het beginsel van hoor en wederhoor. "Het wel vermelden van ChatGPT als bron maakt dat deze uitspraak minder vertrouwenwekkend is dan een oordeel ‘ex aequo et bono’ als je het mij vraagt. “Mede met behulp van” roept ook de vraag op: welke andere bronnen zijn door de rechter erbij gepakt?", aldus een andere kritische reactie. Voorstanders van de chatbot stellen dat het geen slecht idee van de rechter was om ChatGPT voor de schatting te gebruiken.

Reacties (10)
02-08-2024, 15:02 door majortom - Bijgewerkt: 02-08-2024, 15:05
Verontrustend. Als de rechterlijke macht AI als waarheid beschouwd is het einde zoek. Dan gaan er dingen gebeuren waarbij de toeslagenaffaire een klein akkefietje blijkt te zijn. En welke AI bot heefr dan gelijk: wanneer de verdediging met een eigen AI bot met andere uitkomst komt, welke is dan waar, laat staan dat niet te herleiden is hoe de bots tot hun antwoord kwamen.
02-08-2024, 15:15 door MathFox
Ik zie geen reden om een rechter te verbieden openbare bronnen te raadplegen en informatie daaruit als basis voor een vonnis te gebruiken. Ik ben het wel met de Hoge Raad eens dat de partijen in de gelegenheid gesteld moeten worden om te reageren op deze nieuwe gegevens, tenzij het gaat om "basisregistraties" zoals die van het kadaster, de KvK, etc.
Of die gegevens van Wikipedia, een specialistische zonnepanelensite of uit een chatbot komen maakt niet veel uit. Ik zou het zelfs niet onmogelijk vinden dat een rechter de eerste versie van zijn vonnis door een taalmodel als ChatGPT zou laten schrijven, mits zij/hij het daarna redigeert tot haar/zijn eigen vonnis.
02-08-2024, 15:41 door majortom - Bijgewerkt: 02-08-2024, 15:42
Door MathFox: Ik zie geen reden om een rechter te verbieden openbare bronnen te raadplegen en informatie daaruit als basis voor een vonnis te gebruiken. Ik ben het wel met de Hoge Raad eens dat de partijen in de gelegenheid gesteld moeten worden om te reageren op deze nieuwe gegevens, tenzij het gaat om "basisregistraties" zoals die van het kadaster, de KvK, etc.
Of die gegevens van Wikipedia, een specialistische zonnepanelensite of uit een chatbot komen maakt niet veel uit. Ik zou het zelfs niet onmogelijk vinden dat een rechter de eerste versie van zijn vonnis door een taalmodel als ChatGPT zou laten schrijven, mits zij/hij het daarna redigeert tot haar/zijn eigen vonnis.
Alle bronnen die je benoemt zouden niet gebruikt mogen worden. Er is geen enkele garantie dat die informatie correct is. Het enige dat de rechter in zo'n geval kan doen zijn experts raadplegen die kunnen onderbouwen hoe ze tot hun resultaat komen en waarbij de andere partij dan gaten in de gepresenteerde resultaten kan schieten.
02-08-2024, 17:24 door Anoniem
Een generative AI ( wel artificieel, intelligentie niet waarneembaar) gokt er in feite maar een stuk op los.
Als de vorm van de tekst aan bepaalde statistische eisen voldoet is de tekst goed genoeg.
Zie https://www.yeschat.ai/blog-ChatGPT-does-Physics-Sixty-Symbols-40774

Over een wetenschappelijk artikel door chatgpt.
03-08-2024, 00:11 door Anoniem
Deze rechter mag naar een alternatieve werkkring uitkijken van mij. Je bent duidelijk ongeschikt als je niet snapt dat dit niet mag. En als je het wel snapt, is het gelijk aan ernstig verwijtbaar handelen, en dan is een ontslagaanvraag de gebruikelijke weg.
03-08-2024, 12:42 door spatieman
nog effe en we krijgen praktijken zoals in de film nirvana
03-08-2024, 14:16 door Anoniem
Juist, ja in het vonnis stond ook nog dat Columbus met de stoomboot naar Amerika is gevaren.
Dat heb ik eens bij een A.I., die zich ook nog eens achteraf excuseerde, gelezen

Hij vertaal het Engelse lead-guitar met loodgieter.

De rechter is te vroeg, hij dient netjes te wachten tot A.I. onze wereld regeert,
en de BOA BO-AI is geworden met gezichtsherkenning ingebouwd
Met een lichaam van metaal dat van vast naar vloeibaar kan, houdt niets hem/haar tegen

Even wachten op de reactie van de Academische A.I. dus.
04-08-2024, 08:17 door karma4
Door MathFox: Ik zie geen reden om een rechter te verbieden openbare bronnen te raadplegen en informatie daaruit als basis voor een vonnis te gebruiken. ....
In deze zaak ging het om een relatief klein bedrag met de vraag wat de te verwachten normale gebruiksduur is.
Daarvoor ChatGPT gebruiken en het antwoord met de bronnen nalopen is meer proportioneel dan diepgravende adviesbureaus zien in te huren. Het plannen van een reis wordt tegenwoordig aan machines overgelaten. Niemand die dat nog eens naloopt tenzij er iets opvallends is.
04-08-2024, 08:21 door karma4
Door majortom: Verontrustend. Als de rechterlijke macht AI als waarheid beschouwd is het einde zoek. Dan gaan er dingen gebeuren waarbij de toeslagenaffaire een klein akkefietje blijkt te zijn. En welke AI bot heefr dan gelijk: wanneer de verdediging met een eigen AI bot met andere uitkomst komt, welke is dan waar, laat staan dat niet te herleiden is hoe de bots tot hun antwoord kwamen.
De hele toeslagenaffaire is ontstaan door wereldvreemde politici met wonderlijke aannames wonderlijke verwachtingen Was er meer AI ingezet met de overwegingen naar beide kanten. Cijfers en waarschuwingen negeren is helaas bij politici als menselijke maat de norm.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.