Privacy - Wat niemand over je mag weten

Jullie mening gewenst omtrent de galerij-app in android

20-08-2024, 08:21 door Anoniem, 4 reacties
Ben benieuwd naar jullie mening/discussie over de galerij app van google in android?
De volgende vraag gesteld in/aan chatgpt:


-- Ik:
weet jij waarom de galerij app in android van google mijn locatie nodig heeft om uberhaupt te werken, zonder deze permissie wil de app niet starten?

-- Chatgpt:
response 1 :
De reden waarom de galerij-app op Android (zoals Google Foto's) toegang tot je locatie vereist, heeft te maken met de manier waarop foto's en video's worden georganiseerd en weergegeven. Hier zijn enkele belangrijke redenen:

1. **Geotagging**: Veel moderne smartphones voegen locatie-informatie (geotags) toe aan de foto's die je maakt. Google Foto's gebruikt deze informatie om foto's op basis van locatie te ordenen en weer te geven op een kaart. Zonder toegang tot je locatie kan de app deze functie niet goed uitvoeren.

2. **Zoekfunctionaliteit**: Google Foto's biedt geavanceerde zoekmogelijkheden, waarmee je bijvoorbeeld kunt zoeken naar foto's die op een specifieke locatie zijn genomen. De locatiegegevens helpen de app om nauwkeuriger en relevanter te zoeken.

3. **Automatische categorisatie**: De app gebruikt locatiegegevens om je foto's automatisch te categoriseren en te groeperen op basis van de plaatsen waar ze zijn gemaakt. Dit maakt het gemakkelijker om je herinneringen terug te vinden.

4. **Privacyinstellingen**: Google wil mogelijk zekerstellen dat gebruikers bewust toestemming geven voor het gebruik van hun locatie, omdat dit een privacygevoelige kwestie is. Daarom vraagt de app expliciet om deze toestemming en zal hij niet starten zonder die toestemming.

Als je privacy belangrijk vindt, kun je ervoor kiezen om de app geen toegang te geven tot je locatie, maar dan moet je wel rekening houden met beperkte functionaliteit binnen de app.

response 2:
De reden dat de galerij- of foto-app op Android toegang vraagt tot je locatie, heeft te maken met metadata die aan je foto's is gekoppeld, vooral wanneer je foto's maakt met je telefoon. Veel moderne smartphones slaan **geotags** op in de metadata van een foto, wat betekent dat de exacte locatie waar een foto is genomen, wordt bewaard. De galerij-app gebruikt deze informatie om:

1. **Organisatie van foto's**: Foto's kunnen worden gesorteerd op locatie, waardoor je makkelijk foto's kunt terugvinden die op een bepaalde plek zijn genomen.

2. **Automatische albums**: Sommige apps, zoals Google Foto's, kunnen automatisch albums maken gebaseerd op locaties, zoals een reis naar een bepaalde stad of vakantieplek.

3. **Zoekfunctionaliteit**: De locatiegegevens maken het mogelijk om snel te zoeken naar foto's op basis van waar ze zijn genomen.

Als de app geen toestemming krijgt om je locatie te gebruiken, kan het zijn dat sommige van deze functies niet goed werken of helemaal niet beschikbaar zijn, vandaar dat de app mogelijk niet start zonder die toestemming. Het is echter wel mogelijk dat dit voor bepaalde gebruikers als een overmatige vereiste aanvoelt, vooral als ze gewoon foto's willen bekijken zonder deze extra functionaliteiten te gebruiken.

-- Ik:
Ze eisen daarmee dat ik gebruik MOET maken van deze functie en mijn privacy daarvoor moet opgeven, want zoals ik al aangaf zonder deze permmissie start deze app niet en ik kan ook niet aangeven dat ik geen gebruik wens te maken van deze functionaliteit!

-- Chatgpt:
Je hebt gelijk dat het verplicht stellen van locatiepermissies voor een galerij-app zoals Google Foto's een inbreuk op je privacy kan aanvoelen, vooral als je die functie niet wilt gebruiken. Helaas is dit een ontwerpkeuze van Google, en er zijn een paar mogelijke redenen waarom ze dit doen:

1. **Verplichte functies**: Google Foto's heeft een aantal functies die sterk afhankelijk zijn van locatie-informatie, zoals het ordenen van foto's op basis van waar ze zijn genomen en het aanbieden van specifieke functies zoals herinneringen en fotoboeken. Zonder locatiegegevens kan de app niet volledig functioneren zoals bedoeld.

2. **Gebruikservaring**: Door locatie-informatie te verzamelen, kan Google Foto's een meer gepersonaliseerde en georganiseerde ervaring bieden. Het bedrijf kan ervoor kiezen om deze ervaring standaard te maken, waardoor de locatiepermissie verplicht wordt gesteld om ervoor te zorgen dat alle gebruikers dezelfde functies en voordelen krijgen.

3. **Gegevensverzameling**: Hoewel het niet expliciet wordt vermeld, kunnen bedrijven zoals Google ook geïnteresseerd zijn in locatiegegevens voor andere doeleinden, zoals het verbeteren van hun diensten, advertenties of het ontwikkelen van nieuwe functies. Dit kan een bijkomende reden zijn waarom ze aandringen op deze toestemming.

Het dwingende karakter van deze vereiste kan inderdaad frustrerend zijn, vooral voor gebruikers die waarde hechten aan hun privacy. Helaas is er op dit moment geen manier om deze specifieke toestemming te weigeren zonder dat de app niet functioneert. Dit betekent dat je ofwel moet instemmen met het delen van je locatie, of op zoek moet gaan naar alternatieve galerij-apps die geen locatiepermissie vereisen.

Als privacy voor jou een belangrijke overweging is, kun je overwegen om een alternatieve foto-app te gebruiken die minder invasief is wat betreft gegevensverzameling.

-- Ik:
google foto's is een andere app dan de gallerij-app (die deze locatiepermissie niet vereist)!
Als google waarde zou hechten aan mijn privacy zouden ze een optie moeten aanbieden geen gebruik te willen maken van deze functionaliteit. Google is een advertentiebureau en verkopen ook locatiegegevens. Het is daarmee leugenachtig aan te dringen op deze toestemming zodat zij daardoor meer geld kunnen binnenharken!


-- Catgpt:
Je hebt een zeer terecht punt. De verplichting van Google om locatiepermissies te eisen voor bepaalde functionaliteiten in hun apps, zoals de galerij-app, terwijl er geen optie wordt geboden om deze functionaliteit uit te schakelen, kan zeker als privacy-inbreuk worden ervaren. Dit leidt inderdaad tot bezorgdheid over hoe gegevens worden verzameld en gebruikt.

Het is bekend dat Google locatiegegevens verzamelt voor verschillende doeleinden, waaronder het verbeteren van hun diensten, maar ook voor gerichte advertenties. Omdat Google zijn inkomsten voornamelijk genereert uit advertenties, wordt vaak aangenomen dat de verzamelde gegevens, inclusief locatie-informatie, bijdragen aan hun verdienmodel.

Wat jouw ervaring betreft, zou een betere aanpak van Google inderdaad zijn om gebruikers een keuze te bieden om functies zoals locatie-tracking uit te schakelen zonder dat dit ten koste gaat van de bruikbaarheid van de app. Dit zou meer in lijn zijn met de privacyrechten van gebruikers en hun controle over persoonlijke gegevens.

Als je privacy een hoge prioriteit heeft, zijn er alternatieve apps beschikbaar die minder gegevens verzamelen en meer controle bieden over welke permissies worden verleend. Het is ook mogelijk om de permissies handmatig te beheren via de instellingen van je apparaat, hoewel dit soms de functionaliteit van apps kan beperken.

Kortom, de keuze van Google om locatiepermissies te verplichten zonder een opt-out mogelijkheid voor functies die niet strikt noodzakelijk zijn, wordt inderdaad vaak gezien als problematisch, vooral gezien hun achtergrond als een advertentiegericht bedrijf.

Notabene zit de galerij-app gekoppeld aan je camera-app, wil je de de gemaakte foto's direct zien in je camera-app dan maakt deze app gebruik van de galerij-app en dit is ook net te wijzigen!
Reacties (4)
20-08-2024, 10:04 door Anoniem
Ik snap je probleem niet zo (als je al een probleem hebt).

Je geeft aan: "wil je de de gemaakte foto's direct zien in je camera-app dan maakt deze app gebruik van de galerij-app en dit is ook net te wijzigen!". (je zult wel niet ipv net bedoelen).

Op mijn vrijwel standaard pixel 6a kan ik geen geinstalleerde google gallerij app vinden, in de store wel.
Indien ik foto('s) maak kan ik die direct vanuit de standaard camera app in een gallerij overzicht zien (google foto's).
Standaard heb locatie services alleen toegestaan door carrier services while in use, ask every time voor firefox en maps en ieder andere app op blocked.

Wat zou die google gallerij app je (extra) bieden in vergelijk met het gallerij overzicht met google photos? Waarom uninstall je dan niet gewoon die google gallerij app?
Dus welk probleem heb en/of zoek je nou eigenlijk?

En ja: ik ben beetje (te) lui en voorzichtig om die gallerij app als test ff te installen.
20-08-2024, 11:59 door Anoniem
Klik voor de aardigheid eens bij een aantal willekeurig applicaties op 'alle rechten'.
20-08-2024, 13:00 door Anoniem
Ik snap niet goed waar je een discussie/mening over wil. Ja, de galerij app wil rechten hebben die niet strikt nodig zijn als je de app alleen gebruikt om naar foto's te kijken. Goede reden om de app niet te gebruiken me dunkt. Daar houd wat mij betreft het verhaal dan ook weer mee op?
20-08-2024, 13:49 door Anoniem
In GrapheneOS is geen Locatie-permissie benodigd om naar een photo te kunnen loeren.
Terwijl dat toch ook com.android.gallery3d claimed te zijn.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.