"De aanhouding van Durov is een aanval op de fundamentele mensenrechten van vrijheid van meningsuiting en vereniging. Ik ben verbaasd en zeer bedroefd dat Macron is afgegleden naar het niveau van het nemen van gijzelaars als middel om toegang tot privécommunicatie te krijgen. Het laat Frankrijk niet alleen afglijden, maar de hele wereld", aldus Snowden. Macron reageert in een bericht waarin hij claimt dat het hier niet om een politieke beslissing gaat.
Stel dat het inderdaad niet om een politieke beslissing zou gaan, dan vraag ik me af waarom de Franse autoriteiten Durov arresteren en niet Telegram als rechtspersoon aanspreken, en bijvoorbeeld dreigen met een boete of die opleggen - zoals bijvoorbeeld ook bij Google is gedaan. Waarom zou dat niet kunnen? Omdat Telegram in Dubai gevestigd is? Maar zoveel services zijn buiten de EU gevestigd...
Als je Macron op zijn woord gelooft en dus die politieke dimensie buiten beschouwing laat en de verklaring van de Franse autoriteiten als uitgangspunt neemt (
at face value), dan vind ik deze uitleg van Alex Hern een heldere analyse:
(...) An end-to-end encrypted service can sincerely tell law enforcement that it can’t help them. In the long run, that tends to create a fairly hostile atmosphere, but it also turns the conversation into a general one about principles of privacy versus policing.
Telegram, by contrast, has to pick. Either it helps law enforcement, or it ignores them, or it actively says it won’t cooperate. That’s no different from the options facing the vast majority of companies online, from Amazon to Zoopla, but only Telegram’s user base comprises people who want security against law enforcement.
Every time Telegram says “yes” to police, it pisses off that user base. Every time it says “no”, it plays a game of chicken with law enforcement.
The contours of the disagreement between France and Telegram will inevitably be crushed down into a conversation about “content moderation”, with supporters clustering accordingly (Elon Musk has already waded in, tweeting “#FreePavel”). But that conversation is normally about material posted in public: about what X or Facebook should or shouldn’t do to manage the discourse on their sites. Private and group messaging services are a fundamentally different offering, which is why the end-to-end encrypted mainstream services exist at all. But in trying to straddle both markets, Telegram may have lost the defences of either.
Bron:
https://www.theguardian.com/technology/article/2024/aug/27/what-does-the-telegram-founders-arrest-mean-for-the-regulation-of-social-media-companies-pavel-durovDe les die daar dan uit geleerd kan worden, is: als je een faciliteit voor privé-communicatie aanbiedt, dan moet je het ook echt privé houden (vergelijkbaar met PostNL die briefpost ECHT niet openmaakt - geen strijkijzers in het distributiecentrum). En als je een faciliteit voor publieke communicatie biedt, dan ben je verantwoordelijk voor de inhoud die daarop wordt gepubliceerd.
Wat ik me dan afvraag, is waarom Telegram (Durov) NIET al lang geleden voor dekkende end-to-end-encryptie gekozen heeft m.b.t. de volledige privé-communicatie-faciliteit (inclusief communicatie van besloten groepen) die wordt aangeboden? Wat is het zakelijke voordeel van die keuze voor Telegram (Durov)? Of gaat het om iets anders dan zakelijk voordeel? Is er sprake van technische beperkingen in de software van Telegram? Hmmm...
Het lijkt er dan toch een beetje op dat Telegram wil (kunnen) meelezen met de meeste gedachtenwisselingen. Wat is het voordeel daarvan, als Telegram tegelijk beweert betere privacy te bieden dan alle andere aanbieders?
-- Mogelijke verklaring voor Snowdens reactie --Als ik dan weer even terugga naar Snowden, dan denk ik dat diens reactie te maken kan hebben met de doelgroep van Telegram, die door Alex Hern in de hierboven geciteerde tekst als volgt wordt omschreven:
"Telegram’s user base comprises people who want security against law enforcement."Die doelgroep bestaat uit a) criminelen; b) klokkenluiders en onderzoeksjournalisten die kritisch onderzoek doen naar (criminaliteit en machtsmisbruik van) de autoriteiten zelf; en c) mensen met een prima maar "afwijkende" levensstijl die door (lokale, regionale, nationale, subcontinentale of globale) autoriteiten niet gerespecteerd en mogelijk zelfs niet getolereerd wordt.
Snowden behoorde zelf tot groep b). Hij weet als geen ander dat de autoriteiten van zichzelf "democratische rechtsstaten" noemende landen lang niet altijd integer zijn. Daar gingen zijn onthullingen in 2013 over. Het gaat Snowden er waarschijnlijk om dat de autoriteiten van landen zoals de VS of Frankrijk geen binnenlands informatiemonopolie kunnen creëren, omdat ze daarmee ook een machtsmonopolie zouden creëren (m.a.w., het uitschakelen van de checks and balances die juist van fundamenteel belang zijn om dictatuur en totalitarisme te voorkomen).
Dit zou verklaren waarom Snowden het heeft over een aantasting van de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van vereniging. Het gaat dan niet om publieke meningsuiting, maar om onderlinge meningsuiting, nog voordat die publiek wordt gemaakt.
Maar wat ik dan nog steeds niet begrijp, is waarom Snowden in dit verband dan - kennelijk - niet wijst op de "nalatigheid" van Telegram zelf om alle privé-communicatie end-to-end-encrypted te laten verlopen.
Zou het kunnen dat Telegram toegang wil tot de privé-communicatie van gebruikers om te checken of er geen "vijandige" autoriteiten zijn die erin geslaagd zijn de berichten te bespioneren (denk aan het Israelische Pegasus, maar ook aan autoriteiten uit bijv. China, Rusland of de VS)?
Dus dat dit een kwestie is van een gebruikersgroep die de blauwe ogen van Telegram meer vertrouwt dan de blauwe ogen van de VS of Frankrijk? In Snowdens geval kan ik me dat eigenlijk wel voorstellen, gezien zijn ervaringen als klokkenluider.
M.J.