image

Zweedse apotheken beboet voor delen gevoelige persoonsdata met Meta

vrijdag 30 augustus 2024, 11:05 door Redactie, 18 reacties

De Zweedse privacytoezichthouder IMY heeft twee apotheken een AVG-boete opgelegd voor het delen van gevoelige persoonlijke data met Meta. Apoteket en Apohem gebruikten de Meta-pixel op hun website om hun marketing op Facebook en Instagram te verbeteren. Beide apotheken schakelden een nieuwe subfunctie van de Meta-pixel in, waardoor onbedoeld gedurende een lange tijd de privacygevoelige gegevens van een groot aantal klanten naar het Amerikaanse techbedrijf werden doorgestuurd, aldus IMY.

De doorgestuurde data ging onder andere over medicijnen voor de behandeling van allerlei gezondheidsproblemen, zelftests en behandelingen voor geslachtsziektes en seksspeeltjes. Volgens de Zweedse privacytoezichthouder hadden de apotheken vanwege de gevoelige aard van de data maatregelen moeten nemen om die te beschermen. Verder bleek dat beide apotheken geen procedures hadden om het lekken van de gevoelige data zelf op te merken.

Volgens IMY hebben beide apotheken dan ook de AVG geschonden. Apoteket kreeg een boete van omgerekend 3,3 miljoen euro opgelegd. Apohem moet een bedrag van omgerekend 706.000 euro betalen. Eerder dit jaar moest een Zweedse bank wegens een datalek door verkeerd gebruik van de Meta-pixel een boete van 1,3 miljoen euro betalen.

Reacties (18)
30-08-2024, 11:17 door Anoniem
En wat hebben de slachtoffers daar aan?
Data kun je nou eenmaal niet terug halen...
30-08-2024, 11:39 door Anoniem
Waarom heeft een apotheek gegevens over seksspeeltjes? Het enige wat ik zo kan verzinnen zijn gezondheidsklachten n.a.v. het gebruik daarvan. Ik heb zelf nog even het oorspronkelijke artikel vertaald met twee verschillende diensten; die opsomming waar het in staat lijkt me inderdaad correct overgenomen van dat artikel.

Nou ben ik toch wel een beetje benieuwd naar hoe een Zweedse apotheek er van binnen uitziet en wat ze daar in de etalage hebben staan.
30-08-2024, 12:10 door johanw
Ik neem aan dat apotheken daar, net als hier, ook een afdeling "vrije verkoop" hebben naast het verstrekken van medicijnen op recept. In mijn apotheek staat ladingen homeopathische zooi en ze verkopen dingen als aspiriene en verbandmiddelen, die zonder recept verkrijgbaar zijn.
30-08-2024, 12:15 door Anoniem
Worden de personen van wie de data zijn verkocht / gedeeld niet gecompenseerd? Ik stel voor € 10.000,- per persoon.
30-08-2024, 12:24 door Anoniem
Eerlijk gezegd ben ik in dit geval van mening dat we een nieuwe regelgeving moeten introduceren want het loopt echt de spuigaten uit.
Ieder bedrijf die zich hieraan schuldig maakt op staande voet sluiten, beboeten maar daarnaast ook de verantwoordelijke beboeten.
30-08-2024, 12:25 door Anoniem
Door Anoniem: En wat hebben de slachtoffers daar aan?
Data kun je nou eenmaal niet terug halen...
Het gaat om het voorkomen van meer slachtoffers. De boete maakt dat het duur is om niets te doen aan gegevensbescherming, en de publiciteit erover helpt (hopelijk) om anderen die dit soort fouten maken wakker te schudden zodat ze er iets aan doen.
30-08-2024, 12:26 door Anoniem
Wat vinden jullie dan van de elektronische bijsluiters op 'kijksluiter.nl'. Daar is ook een play.google.com actief
30-08-2024, 12:28 door Anoniem
Door Anoniem: Waarom heeft een apotheek gegevens over seksspeeltjes? Het enige wat ik zo kan verzinnen zijn gezondheidsklachten n.a.v. het gebruik daarvan. Ik heb zelf nog even het oorspronkelijke artikel vertaald met twee verschillende diensten; die opsomming waar het in staat lijkt me inderdaad correct overgenomen van dat artikel.

Nou ben ik toch wel een beetje benieuwd naar hoe een Zweedse apotheek er van binnen uitziet en wat ze daar in de etalage hebben staan.


Dat zijn meer (gezonheids)winkels met een apotheek functie en niet zoals hier alleen maar medicijnen.
Hoewel die bij ons in het drop ook enkele hier kleine snuisterijen verkopen.
30-08-2024, 12:59 door Anoniem
Door Anoniem: Waarom heeft een apotheek gegevens over seksspeeltjes?
Ik heb al lang geleden de indruk opgedaan dat onze verdeling in apotheken en drogisterijen niet universeel is maar een eigenaardigheid van Nederland en nog een handjevol landen.

Als ik op de Nederlandse Wikipedia kijk naar welke andere talen je door kan vanuit de beschrijvingen van apotheek en drogist zie ik de eerste wel en de tweede niet naar de Zweedse Wikipedia verwijzen, en als ik de websites van de twee apotheken bekijk (gewoon hun namen met .se erachter) dan vind ik ze er als drogisterijen uitzien.

Ik ben zelf nooit in Zweden geweest en ben daar dus ook nooit een apotheek binnen gestapt, maar ik vermoed dat wat ze daar een apotheek noemen de functies verenigt van wat bij ons een apotheek en een drogisterij zijn.

En verkopen Nederlandse drogisterijen seksspeeltjes? Een paar zoekopdrachten ernaar laten me zien dat ze dat inderdaad volop doen.
30-08-2024, 13:54 door Anoniem
Door johanw: Ik neem aan dat apotheken daar, net als hier, ook een afdeling "vrije verkoop" hebben naast het verstrekken van medicijnen op recept. In mijn apotheek staat ladingen homeopathische zooi en ze verkopen dingen als aspiriene en verbandmiddelen, die zonder recept verkrijgbaar zijn.

In Nederland is hier (zo'n 30 jaar geleden) in winkel- voetgangersgebieden bij een paar filialen in van Etos of Kruidvat ook mee geëxperimenteerd: drogist met volledige apothekersvergunning erbij, en meerdere balies. Ook een voor parfumerie. Dit na aanleiding van klachten van m.n. ondernemers en bezoekers van winkelgebieden dat er nergens een zwachtel of morning after pil te krijgen was. Na dit experiment zijn veel meer voorheen receptplichtige medicijnen (zoal ibuprofen en naproxennatrium in de vrije verkoop gegaan bij de drogist. Ik meen dat alles in kader de NL implementatie van een EU richtlijn was.

Maar zo ziet een drogist-apotheek er in Zweden uit:

https://vimpelnalingsas.se/apotekets-hjartat-undersida-1
30-08-2024, 14:04 door Cash is Koning - Bijgewerkt: 30-08-2024, 14:06
Zweedse apotheken beboet voor delen gevoelige persoonsdata met Meta
Normaliter bestel ik medicijnen via de telefoon, alhoewel ook via de website van de huisarts ingelogd kan worden.

Na dit verhaal is het wel duidelijk dat je steeds meer voorzichtig moet zijn wat je op het internet doet.
30-08-2024, 14:14 door Cash is Koning
Nu we het toch even over Facebook pixel hebben, er is een site die dat controleert of de pixel aanwezig is.
https://seography.io/tools/facebook-pixel-checker

Mijn apotheek en huisartsenpraktijk hebben de pixel niet geïnstalleerd, maar andere sites, zoals Tweakers weer wel.
Die haal ik even uit mijn favorieten.
30-08-2024, 14:16 door Anoniem
Door Cash is Koning:
Zweedse apotheken beboet voor delen gevoelige persoonsdata met Meta
Normaliter bestel ik medicijnen via de telefoon, alhoewel ook via de website van de huisarts ingelogd kan worden.

Na dit verhaal is het wel duidelijk dat je steeds meer voorzichtig moet zijn wat je op het internet doet.

Ik was onlangs in een apotheek, en daar was een klant die zijn personalia opschreef, in plaats van hardop te zeggen.

Het kan ook wel eens aan menselijk gedrag te wijten zijn als de apotheek vervangen wordt door een pillen-automatiek.

Vergelijk: https://www.security.nl/posting/855281/automatiek%3A+friet+of+paspoort%3F

Ik vraag me dan ook af of dat vreemde snuiter gedrag een kwestie van africhting en opvoeding is, of een welbewuste en doortrapte provocatie.


Bestaat overigens al, als nachtapotheek, en sommige dierenartsen werken ook met kluisjes.
30-08-2024, 21:05 door johanw
Wat me wel opvalt is dat die apotheken zoiets als aan wie ze sexspeeltjes verkopen bijhouden. Als ik hier iets koop in de vrije verkoop wordt dat alleen afgerekend. Alleen bij medicijnen op recept weten ze natuurlijk wie ik ben en wordt ook gecontroleerd of ik ergens niet tegen kan (een keer meegemaakt dat de huisarts een foutief antibioticum voorgeschreven had, dat werd meteen geconstateerd en niet meegegeven met de mededeling dat ik daar allergisch voor was).
30-08-2024, 21:16 door Anoniem
Ik vind dat ook het ontvangende partij veroordeeld moet worden.
Geblah dat weten we niet, we gaan er maar vanuit dat er toestemmings is.
Terwijl er alles op wijst dat het niet zo is.
Dus Meta is ook net zo na latig geweest!
Gisteren, 10:04 door Anoniem
Door Cash is Koning: Nu we het toch even over Facebook pixel hebben, er is een site die dat controleert of de pixel aanwezig is.
https://seography.io/tools/facebook-pixel-checker

Mijn apotheek en huisartsenpraktijk hebben de pixel niet geïnstalleerd, maar andere sites, zoals Tweakers weer wel.
Die haal ik even uit mijn favorieten.
Deze site maakt dan weer gebruik van googletagmanager en gstatic. Wordt je niet geprofileerd door de éne dan wel door de ándere!
Gisteren, 21:47 door Anoniem
Door Anoniem: Wat vinden jullie dan van de elektronische bijsluiters op 'kijksluiter.nl'. Daar is ook een play.google.com actief

Mmm. Wat is die nieuwe subfunctie van de meta-pixel.

Het lijkt erop dat gegevens over aankopen of het simpel weg rondstruinen in een webwinkel (klikgedrag) aan Meta zijn doorgegeven.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.