image

Koning noemt in Troonrede cyberaanvallen en gebruik van AI in de zorg

dinsdag 17 september 2024, 14:02 door Redactie, 5 reacties

Koning Willem-Alexander heeft in de Troonrede onder andere cyberaanvallen, digitalisering en kunstmatige intelligentie genoemd. "Het is duidelijk dat nationale en internationale veiligheid steeds meer met elkaar verweven raken. In een wereld vol brandhaarden, cyberaanvallen, desinformatie en toenemende dreiging kan Nederland onmogelijk in isolement de eigen veiligheid garanderen", merkte de koning op.

De koning ging ook in op de weerbaarheid van Nederland. "Voor de toekomst dringt de vraag zich op hoe Nederland weerbaar blijft tegen toenemende dreigingen. We moeten voorbereid zijn, bijvoorbeeld op aanvallen op onze digitale verbindingen, wegen, energienetten, havens en waterwerken. Maar ook thuis moeten mensen zich wapenen tegen een tijdelijke uitval van bijvoorbeeld stroom en water."

Vorige week kwam het kabinet met het regeerprogramma, waarin het gebruik van AI in de zorg wordt genoemd. Ook de koning wijst hiernaar in de troonrede. "Om te vermijden dat het personeelstekort in de zorg onbeheersbaar wordt, is het urgent de administratietijd te halveren, zodat er meer tijd overblijft voor de patiënten. Dat vraagt om innovaties in de sfeer van digitalisering en slim gebruik van kunstmatige intelligentie."

Reacties (5)
17-09-2024, 15:18 door Anoniem
Spreekpop van de politiek.
17-09-2024, 15:37 door Anoniem
Door Anoniem: Spreekpop van de politiek.
Inderdaad niet om aan te gluren ook. Maar goed hij wordt er vorstelijk voor betaald.
17-09-2024, 16:32 door Anoniem
Door Anoniem: Spreekpop van de politiek.

Lubach is zijn marionet, via zijn neef met die rare bril.
18-09-2024, 09:18 door Anoniem
Troonrede wordt opgesteld onder regie van de MP en bevat onder andere cyberaanvallen, digitalisering en kunstmatige intelligentie. Niet zo vreemd als je (be)denkt dat de MP van de AIVD afkomstig is. Goed geciteerd door WA van Buuren!
18-09-2024, 09:26 door Anoniem
"Maar ook thuis moeten mensen zich wapenen tegen een tijdelijke uitval van bijvoorbeeld stroom en water."

Daarom adviseert de overheid al jaren om genoeg in huis te hebben om jezelf tenminste 2 dagen te kunnen redden:
https://www.denkvooruit.nl/bereid-je-voor/stel-je-noodpakket-samen

Toch is maar ongeveer een kwart van de bevolking voorbereid:
https://www.rodekruis.nl/persberichten/minder-dan-een-op-de-vier-nederlanders-heeft-noodpakket-in-huis/

En dat terwijl er enkele jaren geleden zich een situatie heeft voorgedaan waarbij het hele Europese elektriciteitsnetwerk net niet is uitgevallen:
https://panorama.nl/artikel/461365/chaos-en-paniek-dit-gebeurt-er-in-nederland-bij-een-totale-black-out
Het kan dan wel 2 weken duren voordat dit is hersteld. Dus ik zou maar zorgen dat je die tijd kunt overbruggen zonder voorzieningen van buitenaf.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.