Privacy - Wat niemand over je mag weten

Jullie mening over Proton Drive

Vandaag, 12:55 door Anoniem, 7 reacties
Wat vinden jullie van Proton Drive? Veilig? Privacy-vriendelijk? Addertjes onder het gras? Betere alternatieven? Tevreden gebruikers?

Ik ben erg benieuwd naar jullie meningen!
Reacties (7)
Vandaag, 13:14 door Anoniem
Ik gebruik gewoon onedrive4b en google drive.
Backup dit icm mijn NAS.

Perfect, goed, snel en goede ondersteuning.
Vandaag, 14:48 door Anoniem
Google is voor mij geen alternatief. Proton Drive gebruik ik naar volle tevredenheid.
Vandaag, 14:51 door Anoniem
Door Anoniem: Ik gebruik gewoon onedrive4b en google drive.
Backup dit icm mijn NAS.

Perfect, goed, snel en goede ondersteuning.
Er werd gevraagd om Privacy-vriendelijk
Google en Microsoft privacy vriendelijk??
Vandaag, 15:26 door Anoniem
Ik gebruik een eigen Nextcloud instance verstopt achter een wireguard VPN op een Mikrotik. Werkt perfect voor meerdere personen. Dankzij de VPN wereldwijd toegang zonder direct een webserver te exposen.
Waarom die oplossing: Omdat ik niemand, dus ook Proton niet, mijn bestanden toevertrouw.
Mogelijk nadeel: Je moet wat technisch onderlegd zijn om de oplossing te onderhouden. De effort valt reuze mee.
Vandaag, 15:37 door Anoniem
Zodra je een backup bij een ander neerzet, ongeacht waar, is er eigenlijk maar 1 goede methode: Op je eigen machine crypten en het resultaat daarvan uploaden. Zorg wel dat je de key ook buiten je systeem beschikbaar hebt, bijvoorbeeld op papier, want als je je backup nodig hebt omdat daar iets mee gebeurd is moet je uiteraard wel je key nog hebben om wat te kunnen restoren.
Vandaag, 15:39 door Anoniem
Interessant dat mensen Google blijkbaar als alternatief zien... privacy "overboord".... Ik gebruik Proton nu al enkele jaren naar volle tevredenheid, zowel zakelijk als privé. Het werkt goed samen op verschillende platformen (android/ windows/ web). Mijn voornaamste reden om te kiezen voor proton is dat je bij Proton niet het product bent... mijn gegevens zijn privé en blijven privé. Wat ik wel mis in functionaliteit van Drive is de sync mogelijkheid met een NAS. Nu is dat alleen met apparaten waar je op bent ingelogd.

Ik heb alles op het Proton platform en dat is volgens sommige experts niet heel slim, omdat wanneer een dienst uitvalt dan alles op zwart gaat. Ik heb er daarom voor gezorgd dat alles ook offline te bereiken is.

ik ben al met al erg blij met Proton
Vandaag, 17:08 door Anoniem
Ik heb drie USB-schijven van elk 2TB. Op mijn pc (Linux) gebruik ik BTRFS als filesysteem en daarmee kan je snapshots maken en die overzetten naar backup-schijven, waarbij als bron en doel al een overeenkomstige snapshot bevatten het mogelijk is om alleen de verschillen over te zetten en toch een complete kopie-directory te hebben. Alle drie de schijven zijn met LUKS versleuteld. Het idee is dat er één thuis ligt, ik er één bij me heb als ik de deur uitga, en één op een andere locatie ligt waar ik regelmatig kom. Voordat ik met BTRFS werkte gebruikte ik Unison voor de synchronisatie.

Toen de cloud losbarstte en cloud-storage beschikbaar kwam had ik een ADSL-aansluiting. Het maken van backups zou wel gaan, maar ik heb toen uitgerekend hoeveel tijd het minimaal zou kosten om alles terug te zetten, mocht dat een keer nodig zijn. Omdat ik fotografeer in raw-formaat heb ik een aardige hoeveelheid data, en als ik me goed herinner zou een restore me destijds ongeveer twee weken hebben gekost op basis van mijn bandbreedte, en ik sluit niet uit dat die berekening in de praktijk te optimistisch zou blijken. Ik geloof dat je ook een restore van je data in de cloud op schijf kan laten zetten (tegen betaling natuurlijk), maar dat was ik toen nog niet tegengekomen. Ik vond dat soort doorlooptijden geen acceptabele oplossing. Je hebt een veel grotere bandbreedte als je op de fiets of zelfs lopend een harde schijf van de andere kant van de stad ophaalt, ook als het een grote stad als Amsterdam is.

Met de redundantie van die drie schijven maak ik de kans erg klein dat ik door schijfdefecten data kwijtraak. Ze zijn niet alle drie op dezelfde locatie, dus niet eens zo alledaagse calamiteiten als brand en inbraak zijn goed afgedekt, en als er een oorlog uitbreekt heb ik grotere problemen. En als je over de opslaglimieten van gratis cloud-storage heengaat zijn die USB-schijven ook nog eens voordeliger. De 5GB die je gratis krijgt bij Proton zou voor mij bij lange na niet genoeg zijn. Zelfs de grootste opslag, 1TB, voor €14,99 per maand, zou te klein voor me zijn. En drie externe USB-schijven zijn bij dat tarief binnen 2,5 jaar al terugverdiend, met de prijzen die ik op het eerste gezicht ervoor kan vinden, en die schijven gaan beduidend langer mee dan die periode.

Het zal duidelijk zijn: ik heb sinds ik dit heb opgezet nooit enige aanleiding gezien om anders te gaan werken. Sinds de tech-reuzen de cloud hebben gelanceerd lijkt het wel alsof je alleen maar via online-diensten nog dit soort dingen voor elkaar kan krijgen, maar dat is onzin.

Ik moet hier wél bij aantekenen dat ik qua IT een knutselaar ben, zelf bedenk hoe ik het hebben wil en scripts in elkaar draai die geschikte tools (BTRFS-utilities, unison) zo aansturen dat ze doen wat ik wil. Omdat het me niet interesseert heb ik geen overzicht over wat er allemaal aan kant en klare backup-software beschikbaar is voor verschillende besturingssystemen, en kan ik moeilijk wat aanraden. In ieder geval zijn die snapshot-mogelijkheden beschikbaar voor BTRFS en ZFS, maar voor zover mij bekend niet voor het filesysteem dat Windows gebruikt: NTFS.

Unison is voor verschillende besturingssystemen beschikbaar. Het is een filesynchronisatieprogramma dat tussen directory's (mappen) kan werken, op dezelfde computer of over een netwerk. Synchroniseren werkt normaal in twee richtingen, maar er is een optie om één kant op te synchroniseren, en met die optie is het bruikbaar als een basaal backup-programma. Verwacht geen moderne gelikte grafische interface maar iets dat er nogal verouderd uitziet, maar het werkt wel betrouwbaar, en het kan ook als commandline-tool zonder grafische interface gebruikt worden.

https://github.com/bcpierce00/unison
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.