Privacy - Wat niemand over je mag weten

Jullie mening over Proton Drive

22-01-2025, 12:55 door Anoniem, 33 reacties
Wat vinden jullie van Proton Drive? Veilig? Privacy-vriendelijk? Addertjes onder het gras? Betere alternatieven? Tevreden gebruikers?

Ik ben erg benieuwd naar jullie meningen!
Reacties (33)
22-01-2025, 13:14 door Anoniem
Ik gebruik gewoon onedrive4b en google drive.
Backup dit icm mijn NAS.

Perfect, goed, snel en goede ondersteuning.
22-01-2025, 14:48 door Anoniem
Google is voor mij geen alternatief. Proton Drive gebruik ik naar volle tevredenheid.
22-01-2025, 14:51 door Anoniem
Door Anoniem: Ik gebruik gewoon onedrive4b en google drive.
Backup dit icm mijn NAS.

Perfect, goed, snel en goede ondersteuning.
Er werd gevraagd om Privacy-vriendelijk
Google en Microsoft privacy vriendelijk??
22-01-2025, 15:26 door Anoniem
Ik gebruik een eigen Nextcloud instance verstopt achter een wireguard VPN op een Mikrotik. Werkt perfect voor meerdere personen. Dankzij de VPN wereldwijd toegang zonder direct een webserver te exposen.
Waarom die oplossing: Omdat ik niemand, dus ook Proton niet, mijn bestanden toevertrouw.
Mogelijk nadeel: Je moet wat technisch onderlegd zijn om de oplossing te onderhouden. De effort valt reuze mee.
22-01-2025, 15:37 door Anoniem
Zodra je een backup bij een ander neerzet, ongeacht waar, is er eigenlijk maar 1 goede methode: Op je eigen machine crypten en het resultaat daarvan uploaden. Zorg wel dat je de key ook buiten je systeem beschikbaar hebt, bijvoorbeeld op papier, want als je je backup nodig hebt omdat daar iets mee gebeurd is moet je uiteraard wel je key nog hebben om wat te kunnen restoren.
22-01-2025, 15:39 door Anoniem
Interessant dat mensen Google blijkbaar als alternatief zien... privacy "overboord".... Ik gebruik Proton nu al enkele jaren naar volle tevredenheid, zowel zakelijk als privé. Het werkt goed samen op verschillende platformen (android/ windows/ web). Mijn voornaamste reden om te kiezen voor proton is dat je bij Proton niet het product bent... mijn gegevens zijn privé en blijven privé. Wat ik wel mis in functionaliteit van Drive is de sync mogelijkheid met een NAS. Nu is dat alleen met apparaten waar je op bent ingelogd.

Ik heb alles op het Proton platform en dat is volgens sommige experts niet heel slim, omdat wanneer een dienst uitvalt dan alles op zwart gaat. Ik heb er daarom voor gezorgd dat alles ook offline te bereiken is.

ik ben al met al erg blij met Proton
22-01-2025, 17:08 door Anoniem
Ik heb drie USB-schijven van elk 2TB. Op mijn pc (Linux) gebruik ik BTRFS als filesysteem en daarmee kan je snapshots maken en die overzetten naar backup-schijven, waarbij als bron en doel al een overeenkomstige snapshot bevatten het mogelijk is om alleen de verschillen over te zetten en toch een complete kopie-directory te hebben. Alle drie de schijven zijn met LUKS versleuteld. Het idee is dat er één thuis ligt, ik er één bij me heb als ik de deur uitga, en één op een andere locatie ligt waar ik regelmatig kom. Voordat ik met BTRFS werkte gebruikte ik Unison voor de synchronisatie.

Toen de cloud losbarstte en cloud-storage beschikbaar kwam had ik een ADSL-aansluiting. Het maken van backups zou wel gaan, maar ik heb toen uitgerekend hoeveel tijd het minimaal zou kosten om alles terug te zetten, mocht dat een keer nodig zijn. Omdat ik fotografeer in raw-formaat heb ik een aardige hoeveelheid data, en als ik me goed herinner zou een restore me destijds ongeveer twee weken hebben gekost op basis van mijn bandbreedte, en ik sluit niet uit dat die berekening in de praktijk te optimistisch zou blijken. Ik geloof dat je ook een restore van je data in de cloud op schijf kan laten zetten (tegen betaling natuurlijk), maar dat was ik toen nog niet tegengekomen. Ik vond dat soort doorlooptijden geen acceptabele oplossing. Je hebt een veel grotere bandbreedte als je op de fiets of zelfs lopend een harde schijf van de andere kant van de stad ophaalt, ook als het een grote stad als Amsterdam is.

Met de redundantie van die drie schijven maak ik de kans erg klein dat ik door schijfdefecten data kwijtraak. Ze zijn niet alle drie op dezelfde locatie, dus niet eens zo alledaagse calamiteiten als brand en inbraak zijn goed afgedekt, en als er een oorlog uitbreekt heb ik grotere problemen. En als je over de opslaglimieten van gratis cloud-storage heengaat zijn die USB-schijven ook nog eens voordeliger. De 5GB die je gratis krijgt bij Proton zou voor mij bij lange na niet genoeg zijn. Zelfs de grootste opslag, 1TB, voor €14,99 per maand, zou te klein voor me zijn. En drie externe USB-schijven zijn bij dat tarief binnen 2,5 jaar al terugverdiend, met de prijzen die ik op het eerste gezicht ervoor kan vinden, en die schijven gaan beduidend langer mee dan die periode.

Het zal duidelijk zijn: ik heb sinds ik dit heb opgezet nooit enige aanleiding gezien om anders te gaan werken. Sinds de tech-reuzen de cloud hebben gelanceerd lijkt het wel alsof je alleen maar via online-diensten nog dit soort dingen voor elkaar kan krijgen, maar dat is onzin.

Ik moet hier wél bij aantekenen dat ik qua IT een knutselaar ben, zelf bedenk hoe ik het hebben wil en scripts in elkaar draai die geschikte tools (BTRFS-utilities, unison) zo aansturen dat ze doen wat ik wil. Omdat het me niet interesseert heb ik geen overzicht over wat er allemaal aan kant en klare backup-software beschikbaar is voor verschillende besturingssystemen, en kan ik moeilijk wat aanraden. In ieder geval zijn die snapshot-mogelijkheden beschikbaar voor BTRFS en ZFS, maar voor zover mij bekend niet voor het filesysteem dat Windows gebruikt: NTFS.

Unison is voor verschillende besturingssystemen beschikbaar. Het is een filesynchronisatieprogramma dat tussen directory's (mappen) kan werken, op dezelfde computer of over een netwerk. Synchroniseren werkt normaal in twee richtingen, maar er is een optie om één kant op te synchroniseren, en met die optie is het bruikbaar als een basaal backup-programma. Verwacht geen moderne gelikte grafische interface maar iets dat er nogal verouderd uitziet, maar het werkt wel betrouwbaar, en het kan ook als commandline-tool zonder grafische interface gebruikt worden.

https://github.com/bcpierce00/unison
23-01-2025, 18:46 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Ik gebruik gewoon onedrive4b en google drive.
Backup dit icm mijn NAS.

Perfect, goed, snel en goede ondersteuning.
Er werd gevraagd om Privacy-vriendelijk
Google en Microsoft privacy vriendelijk??
Ja, als je de zakelijke variant neemt.

Trouwens de vraag is ook voor alternatieven en je mening. Ik ga voor gebruikersgemak, ondersteuning, veiligheid, back.
24-01-2025, 09:45 door Anoniem
Ik gebruik mijn eigen externe HD om alles op te slaan. Die vertrouw ik meer dan een buitenlandse server.
24-01-2025, 20:04 door Anoniem
Door Anoniem: Ik gebruik mijn eigen externe HD om alles op te slaan. Die vertrouw ik meer dan een buitenlandse server.
Ik heb heel wat defecte USB harddisken in mijn handen gehad, waarop alle foto' van de kinderen stonden.

Ook nog iets met brand, en "ja dit dat ik inderdaad vaker moeten doen, vorige backup was van 6 maanden geleden".
26-01-2025, 06:58 door Anoniem
Mijn mening is je kunt elke cloud opslag vertrouwen, als je maar encrypted bestanden upload. Het "gezeur" over privacy is begrijpelijk, maar begrijp dat het slechts een wet is... oftewel geen harde beveiliging dat je data niet is in te zien... natuurlijk kun je niet achter de schermen kijken, maar daarom moet je juist het zekere van het onzekere nemen. Ik gebruik zelf encrypted rar bestanden. Maar je kunt ook cryptomator gebruiken, welke gratis en open source is.
27-01-2025, 12:11 door Anoniem
Ik gebruik gewoon onedrive4b en google drive.

Waarbij privacy juist niet gegarandeerd is.
27-01-2025, 12:12 door Anoniem
Mijn mening is je kunt elke cloud opslag vertrouwen, als je maar encrypted bestanden upload

Waarbij veel encryptie gewoon te kraken is. En je juridisch zwakker staat wanneer derden toegang krijgen.

Als je iedere cloud kan vertrouwen, kan je dan ook iedere niet-virtuele host vertrouwen ? :)
27-01-2025, 15:29 door Anoniem
Omdat encryptie te kraken is, dan maar alles open en bloot in de cloud zetten? Ik begrijp je argument niet.
27-01-2025, 16:02 door Anoniem
Door Anoniem: Zodra je een backup bij een ander neerzet, ongeacht waar, is er eigenlijk maar 1 goede methode: Op je eigen machine crypten en het resultaat daarvan uploaden. Zorg wel dat je de key ook buiten je systeem beschikbaar hebt, bijvoorbeeld op papier, want als je je backup nodig hebt omdat daar iets mee gebeurd is moet je uiteraard wel je key nog hebben om wat te kunnen restoren.
Proton is toch per definitie ge-encrypt of is dat alleen met email?
27-01-2025, 16:24 door Anoniem
Door Anoniem: Ik heb drie USB-schijven van elk 2TB. Op mijn pc (Linux) gebruik ik BTRFS als filesysteem en daarmee kan je snapshots maken en die overzetten naar backup-schijven, waarbij als bron en doel al een overeenkomstige snapshot bevatten het mogelijk is om alleen de verschillen over te zetten en toch een complete kopie-directory te hebben. Alle drie de schijven zijn met LUKS versleuteld. Het idee is dat er één thuis ligt, ik er één bij me heb als ik de deur uitga, en één op een andere locatie ligt waar ik regelmatig kom. Voordat ik met BTRFS werkte gebruikte ik Unison voor de synchronisatie.

Toen de cloud losbarstte en cloud-storage beschikbaar kwam had ik een ADSL-aansluiting. Het maken van backups zou wel gaan, maar ik heb toen uitgerekend hoeveel tijd het minimaal zou kosten om alles terug te zetten, mocht dat een keer nodig zijn. Omdat ik fotografeer in raw-formaat heb ik een aardige hoeveelheid data, en als ik me goed herinner zou een restore me destijds ongeveer twee weken hebben gekost op basis van mijn bandbreedte, en ik sluit niet uit dat die berekening in de praktijk te optimistisch zou blijken. Ik geloof dat je ook een restore van je data in de cloud op schijf kan laten zetten (tegen betaling natuurlijk), maar dat was ik toen nog niet tegengekomen. Ik vond dat soort doorlooptijden geen acceptabele oplossing. Je hebt een veel grotere bandbreedte als je op de fiets of zelfs lopend een harde schijf van de andere kant van de stad ophaalt, ook als het een grote stad als Amsterdam is.

Met de redundantie van die drie schijven maak ik de kans erg klein dat ik door schijfdefecten data kwijtraak. Ze zijn niet alle drie op dezelfde locatie, dus niet eens zo alledaagse calamiteiten als brand en inbraak zijn goed afgedekt, en als er een oorlog uitbreekt heb ik grotere problemen. En als je over de opslaglimieten van gratis cloud-storage heengaat zijn die USB-schijven ook nog eens voordeliger. De 5GB die je gratis krijgt bij Proton zou voor mij bij lange na niet genoeg zijn. Zelfs de grootste opslag, 1TB, voor €14,99 per maand, zou te klein voor me zijn. En drie externe USB-schijven zijn bij dat tarief binnen 2,5 jaar al terugverdiend, met de prijzen die ik op het eerste gezicht ervoor kan vinden, en die schijven gaan beduidend langer mee dan die periode.

Het zal duidelijk zijn: ik heb sinds ik dit heb opgezet nooit enige aanleiding gezien om anders te gaan werken. Sinds de tech-reuzen de cloud hebben gelanceerd lijkt het wel alsof je alleen maar via online-diensten nog dit soort dingen voor elkaar kan krijgen, maar dat is onzin.

Ik moet hier wél bij aantekenen dat ik qua IT een knutselaar ben, zelf bedenk hoe ik het hebben wil en scripts in elkaar draai die geschikte tools (BTRFS-utilities, unison) zo aansturen dat ze doen wat ik wil. Omdat het me niet interesseert heb ik geen overzicht over wat er allemaal aan kant en klare backup-software beschikbaar is voor verschillende besturingssystemen, en kan ik moeilijk wat aanraden. In ieder geval zijn die snapshot-mogelijkheden beschikbaar voor BTRFS en ZFS, maar voor zover mij bekend niet voor het filesysteem dat Windows gebruikt: NTFS.

Unison is voor verschillende besturingssystemen beschikbaar. Het is een filesynchronisatieprogramma dat tussen directory's (mappen) kan werken, op dezelfde computer of over een netwerk. Synchroniseren werkt normaal in twee richtingen, maar er is een optie om één kant op te synchroniseren, en met die optie is het bruikbaar als een basaal backup-programma. Verwacht geen moderne gelikte grafische interface maar iets dat er nogal verouderd uitziet, maar het werkt wel betrouwbaar, en het kan ook als commandline-tool zonder grafische interface gebruikt worden.

https://github.com/bcpierce00/unison
Waarom zou je het wiel opnieuw uitvinden? Ik gebruik https://duplicity.gitlab.io/met allerlei backends naar 2 clouds en lokaal in huis. I.c.m duply voor mijn servers en https://apps.gnome.org/nl/DejaDup/ voor mijn gezinsdesktop thuis
Voor mijn windowsomgeving gebruikte ik https://github.com/backuppc/backuppc maar daar ben ik mee gestopt. Bacula.org (hp dataprotector achtig) is ook aardig maar ik weet niet of de opensource community editie snapshots ondersteunt anders ff zelf maken :)
27-01-2025, 16:36 door Anoniem
Tja. Daar geldt eigenlijk hetzelfde voor als alle andere cloud storage aanbieders: Vertrouw ze niet, encrypt je data zelf en upload naar de cloud storage. Op die manier maakt het niet zo heel erg veel uit of je Google, Microsoft of Proton gebruikt.
27-01-2025, 16:45 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Ik heb drie USB-schijven van elk 2TB. Op mijn pc (Linux) gebruik ik BTRFS als filesysteem en daarmee kan je snapshots maken en die overzetten naar backup-schijven, waarbij als bron en doel al een overeenkomstige snapshot bevatten het mogelijk is om alleen de verschillen over te zetten en toch een complete kopie-directory te hebben. Alle drie de schijven zijn met LUKS versleuteld. Het idee is dat er één thuis ligt, ik er één bij me heb als ik de deur uitga, en één op een andere locatie ligt waar ik regelmatig kom. Voordat ik met BTRFS werkte gebruikte ik Unison voor de synchronisatie.

Toen de cloud losbarstte en cloud-storage beschikbaar kwam had ik een ADSL-aansluiting. Het maken van backups zou wel gaan, maar ik heb toen uitgerekend hoeveel tijd het minimaal zou kosten om alles terug te zetten, mocht dat een keer nodig zijn. Omdat ik fotografeer in raw-formaat heb ik een aardige hoeveelheid data, en als ik me goed herinner zou een restore me destijds ongeveer twee weken hebben gekost op basis van mijn bandbreedte, en ik sluit niet uit dat die berekening in de praktijk te optimistisch zou blijken. Ik geloof dat je ook een restore van je data in de cloud op schijf kan laten zetten (tegen betaling natuurlijk), maar dat was ik toen nog niet tegengekomen. Ik vond dat soort doorlooptijden geen acceptabele oplossing. Je hebt een veel grotere bandbreedte als je op de fiets of zelfs lopend een harde schijf van de andere kant van de stad ophaalt, ook als het een grote stad als Amsterdam is.

Met de redundantie van die drie schijven maak ik de kans erg klein dat ik door schijfdefecten data kwijtraak. Ze zijn niet alle drie op dezelfde locatie, dus niet eens zo alledaagse calamiteiten als brand en inbraak zijn goed afgedekt, en als er een oorlog uitbreekt heb ik grotere problemen. En als je over de opslaglimieten van gratis cloud-storage heengaat zijn die USB-schijven ook nog eens voordeliger. De 5GB die je gratis krijgt bij Proton zou voor mij bij lange na niet genoeg zijn. Zelfs de grootste opslag, 1TB, voor €14,99 per maand, zou te klein voor me zijn. En drie externe USB-schijven zijn bij dat tarief binnen 2,5 jaar al terugverdiend, met de prijzen die ik op het eerste gezicht ervoor kan vinden, en die schijven gaan beduidend langer mee dan die periode.

Het zal duidelijk zijn: ik heb sinds ik dit heb opgezet nooit enige aanleiding gezien om anders te gaan werken. Sinds de tech-reuzen de cloud hebben gelanceerd lijkt het wel alsof je alleen maar via online-diensten nog dit soort dingen voor elkaar kan krijgen, maar dat is onzin.

Ik moet hier wél bij aantekenen dat ik qua IT een knutselaar ben, zelf bedenk hoe ik het hebben wil en scripts in elkaar draai die geschikte tools (BTRFS-utilities, unison) zo aansturen dat ze doen wat ik wil. Omdat het me niet interesseert heb ik geen overzicht over wat er allemaal aan kant en klare backup-software beschikbaar is voor verschillende besturingssystemen, en kan ik moeilijk wat aanraden. In ieder geval zijn die snapshot-mogelijkheden beschikbaar voor BTRFS en ZFS, maar voor zover mij bekend niet voor het filesysteem dat Windows gebruikt: NTFS.

Unison is voor verschillende besturingssystemen beschikbaar. Het is een filesynchronisatieprogramma dat tussen directory's (mappen) kan werken, op dezelfde computer of over een netwerk. Synchroniseren werkt normaal in twee richtingen, maar er is een optie om één kant op te synchroniseren, en met die optie is het bruikbaar als een basaal backup-programma. Verwacht geen moderne gelikte grafische interface maar iets dat er nogal verouderd uitziet, maar het werkt wel betrouwbaar, en het kan ook als commandline-tool zonder grafische interface gebruikt worden.

https://github.com/bcpierce00/unison
Waarom zou je het wiel opnieuw uitvinden? Ik gebruik https://duplicity.gitlab.io/met allerlei backends naar 2 clouds en lokaal in huis. I.c.m duply voor mijn servers en https://apps.gnome.org/nl/DejaDup/ voor mijn gezinsdesktop thuis
Voor mijn windowsomgeving gebruikte ik https://github.com/backuppc/backuppc maar daar ben ik mee gestopt. Bacula.org (hp dataprotector achtig) is ook aardig maar ik weet niet of de opensource community editie snapshots ondersteunt anders ff zelf maken :)
Wat ik nog was vergeten (omdat ik op versie 1.0 zit te wachten) is https://restic.net/ ter vervaning van duplicity met snapshots
27-01-2025, 16:49 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Zodra je een backup bij een ander neerzet, ongeacht waar, is er eigenlijk maar 1 goede methode: Op je eigen machine crypten en het resultaat daarvan uploaden. Zorg wel dat je de key ook buiten je systeem beschikbaar hebt, bijvoorbeeld op papier, want als je je backup nodig hebt omdat daar iets mee gebeurd is moet je uiteraard wel je key nog hebben om wat te kunnen restoren.
Proton is toch per definitie ge-encrypt of is dat alleen met email?
Als dat zo is, dan is de vraag: Wie voort die encryptie uit, jij als gebruiker of proton?
28-01-2025, 08:11 door Anoniem
Als gebruiker. Je wil zo min mogelijk afhankelijk zijn van wat een ander doet of zegt te doen. Ik zelf host alles bij stack storage met zelfgemaakte encrypten rar bestanden.
Door Anoniem:
Als dat zo is, dan is de vraag: Wie voort die encryptie uit, jij als gebruiker of proton?[/quote]
28-01-2025, 08:42 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem: Zodra je een backup bij een ander neerzet, ongeacht waar, is er eigenlijk maar 1 goede methode: Op je eigen machine crypten en het resultaat daarvan uploaden. Zorg wel dat je de key ook buiten je systeem beschikbaar hebt, bijvoorbeeld op papier, want als je je backup nodig hebt omdat daar iets mee gebeurd is moet je uiteraard wel je key nog hebben om wat te kunnen restoren.
Proton is toch per definitie ge-encrypt of is dat alleen met email?
Als dat zo is, dan is de vraag: Wie voort die encryptie uit, jij als gebruiker of proton?
Jouw apparaat: https://proton.me/nl/mail/security#encryption
29-01-2025, 12:55 door Tintin and Milou
Door Anoniem: Als gebruiker. Je wil zo min mogelijk afhankelijk zijn van wat een ander doet of zegt te doen. Ik zelf host alles bij stack storage met zelfgemaakte encrypten rar bestanden.
Door Anoniem:
Als dat zo is, dan is de vraag: Wie voort die encryptie uit, jij als gebruiker of proton?[/quote][/quote]As gebruiker, wil je helemaal niet met techniek bezighouden.

Geen enkele normale gebruiker wil zelf met encrypten rar bestanden doen, zelf keys beheren of wat dan ook.
29-01-2025, 15:21 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem: Zodra je een backup bij een ander neerzet, ongeacht waar, is er eigenlijk maar 1 goede methode: Op je eigen machine crypten en het resultaat daarvan uploaden. Zorg wel dat je de key ook buiten je systeem beschikbaar hebt, bijvoorbeeld op papier, want als je je backup nodig hebt omdat daar iets mee gebeurd is moet je uiteraard wel je key nog hebben om wat te kunnen restoren.
Proton is toch per definitie ge-encrypt of is dat alleen met email?
Als dat zo is, dan is de vraag: Wie voort die encryptie uit, jij als gebruiker of proton?
Jouw apparaat: https://proton.me/nl/mail/security#encryption
Die link gaat over mail, voor drive staat het hier: https://proton.me/drive/security
Enige wat er niet duidelijk in staat is waar het sleutelmateriaal staat zodat je kan zorgen dat ook dat veilig staat.
30-01-2025, 09:22 door Anoniem
Er is 1 goed ding over Google te melden.
Je bnt 100% zeker dat ze iets met ouw data doen.

Door Anoniem: Google is voor mij geen alternatief. Proton Drive gebruik ik naar volle tevredenheid.
30-01-2025, 10:28 door Anoniem
Door Anoniem: Er is 1 goed ding over Google te melden.
Je bnt 100% zeker dat ze iets met ouw data doen.

Door Anoniem: Google is voor mij geen alternatief. Proton Drive gebruik ik naar volle tevredenheid.
Kan jij mij dan de link geven, waarbij ze dit doen met de zakelijke variant van Google Apps?
Of bij Google Cloud?

Of spreek je liever gewoon van je onderbuik gevoel?
31-01-2025, 07:12 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem: Ik gebruik gewoon onedrive4b en google drive.
Backup dit icm mijn NAS.

Perfect, goed, snel en goede ondersteuning.
Er werd gevraagd om Privacy-vriendelijk
Google en Microsoft privacy vriendelijk??
Ja, als je de zakelijke variant neemt.

Trouwens de vraag is ook voor alternatieven en je mening. Ik ga voor gebruikersgemak, ondersteuning, veiligheid, back.

Nee, niet als je de zakelijke variant neemt. Google gebruikt die ook gewoon in haar data honger. En de zakelijke variant van OneDrive heeft net zo goed risico's. Zo zijn er voorbeelden genoeg waarbij alle data werd gewist en het account werd geblokkeerd in verband met "kinderporno". Waarbij dat bijvoorbeeld foto's van je kinderen zijn in bad, of simpelweg een hash die overeenkomt met een ander bestand. Om dan je gegevens terug te krijgen is bijna onmogelijk en het kost je in ieder geval een rechtszaak. Dus die support: mweh.

Het is duidelijk dat je niet gaat voor gebruiksgemak, ondersteuning, veiligheid maar voor datgene waar bijna iedereen voor gaat: luiheid. Gewoon te lui om te kijken naar andere producten, dit werkt dus klaar. Er zijn producten die net zo goed of beter werken op alle punten die jij noemde (Proton valt daar wel onder) maar veel beter scoren op privacy en begaan zijn met de samenleving. Maar ja: gewoon klikken waar de rest ook klikt is veel makkelijker en dan hoef ik verder niet na te denken.

Tip: als dit je insteek is, ga dan niet een advies geven aan iemand die om alternatieven vraagt. Je hebt er namelijk geen verstand van, maar belangrijker nog: het interesseert je helemaal niet dus je mening mist ook iedere onderbouwing.
31-01-2025, 15:06 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem: Ik gebruik gewoon onedrive4b en google drive.
Backup dit icm mijn NAS.

Perfect, goed, snel en goede ondersteuning.
Er werd gevraagd om Privacy-vriendelijk
Google en Microsoft privacy vriendelijk??
Ja, als je de zakelijke variant neemt.

Trouwens de vraag is ook voor alternatieven en je mening. Ik ga voor gebruikersgemak, ondersteuning, veiligheid, back.

Nee, niet als je de zakelijke variant neemt. Google gebruikt die ook gewoon in haar data honger.
Je hebt dan vast de links waarbij dit bij zakelijke ook gebeurt is?
Het zijn namelijk grote uitspraken.

En de zakelijke variant van OneDrive heeft net zo goed risico's. Zo zijn er voorbeelden genoeg waarbij alle data werd gewist en het account werd geblokkeerd in verband met "kinderporno".
Je hebt dan vast de links waarbij dit bij zakelijke ook gebeurt is?
Aangezien er voorbeelden genoeg zijn, zoals je aangeeft, kan je er vast een paar geven?

Waarbij dat bijvoorbeeld foto's van je kinderen zijn in bad, of simpelweg een hash die overeenkomt met een ander bestand. Om dan je gegevens terug te krijgen is bijna onmogelijk en het kost je in ieder geval een rechtszaak. Dus die support: mweh.
Dit is bij de prive omgeving inderdaad een bekend probleem, dat dit nog wel eens fout gaat. Maar bij zakelijke omgevingen heb ik dit nog niet voorbij zien komen.
Dus ik kan niet wachten op je bron vermeldingen.

Het is duidelijk dat je niet gaat voor gebruiksgemak, ondersteuning, veiligheid maar voor datgene waar bijna iedereen voor gaat: luiheid. Gewoon te lui om te kijken naar andere producten, dit werkt dus klaar.
Je haal nu een aantal dingen door elkaar. Bijvoorbeeld support/leveranciers ondersteuning.

Ik kijk bijvoorbeeld ook graag naar 3de partij integratie, zoals KeePass/KeePassXC, MS Word, foto backup, delta syncs, file explorers, MFA/SSO.

Er zijn producten die net zo goed of beter werken op alle punten die jij noemde (Proton valt daar wel onder) maar veel beter scoren op privacy en begaan zijn met de samenleving. Maar ja: gewoon klikken waar de rest ook klikt is veel makkelijker en dan hoef ik verder niet na te denken.
Als ik kijk naar Proton drive, betaal is meer voor minder voor de opslag capaciteit.

En ik ben het niet met je eens, dat Proton beter op alle punten het doet. Op bepaalde punten, kan je hierop ja zeggen, maar op andere punten denk ik dat je het daar toch echt mis mee hebt.

Kosten technisch is bijvoorbeeld Microsoft Onedrive zakelijk al goedkoper, dus daar scoren ze bijvoorbeeld al minder op.

Tip: als dit je insteek is, ga dan niet een advies geven aan iemand die om alternatieven vraagt. Je hebt er namelijk geen verstand van, maar belangrijker nog: het interesseert je helemaal niet dus je mening mist ook iedere onderbouwing.
Je kunt ook verder kijken, dan je neus lang is?

Als ik de zakelijke versies van Google of MS neem, kom ik al snel tot de conclusie, dat ik dit goede alternatieven zijn.
04-02-2025, 09:24 door Anoniem
Super tevreden over. Heb al mijn data verwijderd van Microsoft en Google. Alle data altijd encrypt, maar zonder ingewikkelde toestanden (wel zorgen dat je je keys veilig bewaart!). Delen van mappen en bestanden werkt gewoon prima. Backup van je fotos op je telefoon simpel met de drive app.

1 nadeel: fotos die je als bestand naar je drive upload van bv je pc/nas worden niet via een foto album aangeboden, dus je kunt die niet snel browsen middels thumbnails. Dit in tegenstelling tot de fotos die je via je telefoon app upload. Dat is echt onhandig.

Met een 2 jarig abonnement betaalbaar maar wel 2x zo duur als microsoft per Tb, 500Gb ipv 1Tb. Heb genoeg aan de 500Gb nu dus de maandelijkse prijs is hetzelfde :)
04-02-2025, 10:53 door Anoniem
Door Anoniem: Zodra je een backup bij een ander neerzet, ongeacht waar, is er eigenlijk maar 1 goede methode: Op je eigen machine crypten en het resultaat daarvan uploaden. Zorg wel dat je de key ook buiten je systeem beschikbaar hebt, bijvoorbeeld op papier, want als je je backup nodig hebt omdat daar iets mee gebeurd is moet je uiteraard wel je key nog hebben om wat te kunnen restoren.

Dit dus. Een encrypted backup naar een Hetzner Storage kost dan zo'n 4$/TB.
04-02-2025, 13:07 door Anoniem
Door Anoniem:Kan jij mij dan de link geven, waarbij ze dit doen met de zakelijke variant van Google Apps?
Of bij Google Cloud?
Heb je de voorwaarden gelezen?
05-02-2025, 07:36 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:Kan jij mij dan de link geven, waarbij ze dit doen met de zakelijke variant van Google Apps?
Of bij Google Cloud?
Heb je de voorwaarden gelezen?
ja. Maar kon het niet vinden.

Jij blijkbaar wel?
05-02-2025, 11:59 door Anoniem
Door Anoniem: Dit dus. Een encrypted backup naar een Hetzner Storage kost dan zo'n 4$/TB.
Per maand, neem ik aan? Als het $4 eenmalig is, en betrouwbaar, wil ik wel eens weten welke schijven voor dat soort bedragen te koop zijn.
06-02-2025, 10:20 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Dit dus. Een encrypted backup naar een Hetzner Storage kost dan zo'n 4$/TB.
Per maand, neem ik aan? Als het $4 eenmalig is, en betrouwbaar, wil ik wel eens weten welke schijven voor dat soort bedragen te koop zijn.
Per maand inderdaad.

Het is niet super super veilig, want het betreft een standaard RAID5 set in één server rack. Er is dus geen optimale redudancy. Maar ik denk ook niet dat je dat moet verwachten van zo'n prijsmodel.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.