Het online volgen van mensen is compleet doorgeslagen en surveillance is inmiddels het businessmodel van het internet geworden, zo stelt de Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF. De grootschalige dataverzameling is volgens de EFF niet alleen eng, maar ook gevaarlijk. Zo zijn er voorbeelden bekend van fraudeurs die specifiek informatie kochten om zo kwetsbare ouderen te vinden, blijkt dat overheidsdiensten zonder gerechtelijk bevel locatiegegevens en browsegegevens aanschaffen en gebruiken bedrijven de informatie om financieel kwetsbare mensen te benaderen.
"Online tracking is overal aanwezig omdat het zo winstgevend is. Techbedrijven verdienen enorme bedragen met gerichte advertenties gebaseerd op je online activiteiten", stelt de burgerrechtenbeweging. "Gedragsgericht online adverteren heeft surveillance het businessmodel van het internet gemaakt." De EFF voegt toe dat bedrijven worden aangezet om zoveel data van mensen als mogelijk te verzamelen, om die vervolgens op grote schaal via advertentienetwerken te delen, en dat allemaal zonder toezicht.
De EFF stelt dat het stoppen met surveillance gebaseerde advertenties essentieel is om een veiliger en meer privé web te krijgen. Daarvoor zou er idealiter sterke wetgeving moeten komen, maar dat laat nog te wensen over, aldus de burgerrechtenbeweging. Die merkt op dat internetgebruikers in de tussentijd browser-extensies kunnen gebruiken om tracking en online advertenties te blokkeren.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.